İlk olarak sevinç zıt anlamlısı dediğimizde akla gelen kelime üzüntüdür. Bir diğer zıt anlam karşılığına bakacak olursak hüzün ve kederi ele alabiliriz. Ayrıca dert, tasa gibi kelimelerde yine sevincin karşılığı olarak dilimizde yer alır.
Sevinç kelimesini, tam olarak karşılayan birçok eş anlamlısı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Neşe, coşku, şevk, şenlik, ferahlık, bayramdır. Bu kelimeler kullanılacağı cümleye uygun olarak seçilirse, her biri sevinç anlamı taşır. Sevinç kelimesinin zıt anlamlısı; üzüntü, tasa ve kaygıdır.
Zıt anlamlı kelimeler anlamca birbirinin tam tersi anlamı ifade eden kelimelere denilmektedir. Zıt anlamlı kelimeler yerine karşıt anlamlı kelimeler de denilebilmektedir.
Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir. Zıt ile eş kelimeleri karşıt anlam olarak belirtilmiştir.
TDK'ya Göre Mutlu Kelimesinin Eş Anlamları
Bu doğrultuda Mesut, bahtiyar, berhudar ve sevinçli kelimesinin kullanmak mümkündür.
İlgili 34 soru bulundu
SEVİNÇ KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Türk Dil Kurumu (TDK) Sevinç kelimenin anlamını açıklarken ", İstenen veya hoşa giden bir şeyin olmasıyla duyulan mutluluk, coşku" ifadesini kullanmıştır. Sevinç kelimesinin karşıtını ifade eden yani zıt anlamlısı "Hüzün, Dert, Tasa, Keder" kelimeleridir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Cevap kelimesinin zıt anlamlısı nedir sorusunun cevabı soru ve sual kelimeleridir.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Zor Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Zor kelimesi sıkıntı ve güçlük içinde yapılan anlamına gelmektedir. Zor kelimesinin anlamca zıddına baktığımızda bunun tam tersi olan kolay kelimesinin zor kelimesinin zıt anlamlısı olduğunu görürüz.
1- Erkek: Kadın gibi Eski Türkçe olan erkek sözcüğü, 12. yüzyıldan beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Örnek Cümleler: 1.A- Ben hala doğru erkeği bekliyorum.
Ak ile kara kelimeleri birbirinin zıt anlamlısı olarak belirtilmiştir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir.
Yaşın Zıt Anlamlısı Olan Kelimeler
Islak kelimesinin karşılığı olan yaş kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ise kuru olmaktadır. Kuru kelimesinin anlamı ise suyu veya nemi olmayandır.
Gülmek kelimesinin zıt anlamı ise ağlamak kelimesidir. Ağlamak kelimesi olumsuz duyguları yansıtmaktadır. Bu yüzden gülmenin zıt anlamı olarak kabul edilir.
Akşam kelimesinin zıt anlamlısı sabah kelimesidir.
Mûsâ'nın (a.s.) asâsının yılana dönüşmesi ve elinin parıltılı bir ışık vermesi (el-A'râf 7/106-108) Hz. Îsâ'nın (a.s.) kuş şekline soktuğu çamuru canlandırması, ölüleri diriltmesi, anadan doğma körleri ve alaca hastalığına tutulanları iyileştirmesi (Âl-i İmrân, 3/49; el-Mâide, 5/110) gibi örnekler hissî mucizelerdendir ...
Mucize ya da tansık; bilimsel yasalarla açıklanamayan ve ilahî güçlere mâl edilen, inananları tarafından hoş karşılanan, sıra dışı olay.
Kelam âlimleri mucizeyi tasnif ederek hissi, haberi ve akli mucizeler şeklinde üç grupta toplanmıştır. Bunlar tabiat kanunlarının normal akışının dışında meydana gelen ve insanların duyularına hitap edem mucizelerdir.
Hayır kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimeler Şer ve Kötülük olarak bilinmektedir. Hayırın zıt anlamlısı Kötülük ve Şer kelimeleri olarak tespit edilmiştir ve doğru kabul edilir.
Fiyatı normalin ya da beklenilenin üstünde olan şeyler için pahalı denir.
Mutlu kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; mutsuz ve üzgün olarak tanımlanabilir.
Okul kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Okul kelimesi, 'okuyup yazmadan başlayarak, en yüksek düzeyde bilim, sanat ve diğer gerekli bilgileri vermeye yarayan çeşitli dereceleri bulunan eğitim öğretim yuvası' olarak da açıklanmaktadır.
Sevgi kelimesinin zıt anlamlısı ise nefret olarak bilinmektedir. Nefret kelimesi ise bir kişiye karşı duyulan olumsuz duygu olarak ifade edilebilir. Sevgi kelimesinin zıt anlamlı kelimesi nefret olarak bilinmektedir.
Çok kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimede az kelimesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri