Hemşirenin ilaçları uygulamadaki sorumluluğu “sekiz doğru” ya (doğru ilaç, doğru doz, doğru hasta, doğru zaman, doğru yol, doğru ilaç şekli, doğru kayıt, doğru yanıt) bağlanır.
✓ Hemşire ilacı hazırlarken tüm dikkatini bu işe vermeli ve üç kontrol ilkesine uymalıdır; 1) Şişeyi raftan alırken, 2) İlacı kadehe koyarken, 3) İlaç şişesini rafa koyarken.
2x1 tarifinde 12 saat aralıklarla demek olduğu her nedense insanlarımızın gözünden kaçar. 3x1 dendiğinde ise sabah 9.00 da içilen ilaç,öğle yemeğinden sonra yani saat 13.00 sıralarında tekrar içilir. Aradan 4 saat geçmiştir. Akşamki ilaç ise 19.00 veya 20.00 de içilir.
Akılcı İlaç Kullanımı, bir hastalığın önlenmesi, kontrol altına alınması veya tedavi edilmesi vb. gibi amaçlar için, doğru ilacın, doğru zamanlamayla, doğru miktarda, doğru uygulama yoluyla, yeterli bilgilendirme yapılarak ve uygun maliyetle kullanılmasına dair ilkeler bütünüdür.
İlgili 21 soru bulundu
1.Doğru Hasta; hastanın adı soyadı, protokolü veya doğum tarihi doğrulanmalı, isim bileziği kontrol edilmelidir. 2.Doğru İlaç; ilacın jenerik ve satış ismi bilin- melidir. İlaç isimleri birbirine benzediği için doğru ilaç olduğundan mutlaka emin olunma- lıdır. Etiketi tam olarak okunmayan ilaçlar kul- lanılmamalıdır.
Ülkemizde sağlık ocağında çalışan bir pratisyen hekim, günde ortalama 40 kadar hastaya bakmakta ve bunların çoğuna çeşitli reçeteler yazmaktadır. Reçetede yazılan ilaçların çoğu, deneyim ağırlıklı bilgilere dayalı, önceden karar verilmiş ilaçlardır. Bunlara kişisel ilaçlar (K-ilaç) denmektedir.
Herhangi bir ilaç alırken bu ilaca başka bir ilaç ilave edilecekse, bunu mutlaka doktorunuz yapmalı veya eczacınıza danışmalısınız. Bazen aynı anda alınan iki ilaç, benzer etkiler oluşturur ve tedavi edici etki iki katına çıkar. Bir kişi aynı etkin maddeye sahip iki ilacı bilmeden aynı anda kullanabilir.
Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir. Böbrek ve karaciğer hastalarında, antibiyotik tedavisi gerekiyorsa düşük dozlu veya böbrek-karaciğer atılımı olmayan ilaçlar tercih edilmelidir.
Antibiyotiğin saatini kaçırdım veya içmeyi unuttum sorusunun cevabı hatırladığınızda alın şeklindedir. Ve diğer dozları normal şeklinde ve saatinde almaya devam edin. Kaçırılan dozla yeni dozun saati çakışıyorsa o saatteki dozu atlayarak devam edin.
Bir hemşire için en zor görevlerden biri, hayatta kalması için tedavi uyguladığı hastanın ölümün- den sonraki (post-mortem) bakımını yapmaktır; ayrıca, böyle bir görev hemşirenin suçluluk ve ye- tersizlik duygularını yaşamasına da neden olmak- tadır.
Rektum, kalın bağırsağın anüse yakın kısmına verilen addır. Rektum, genel olarak kalın bağırsağı ya da anüsü etkileyen hastalıklardan etkilenir.
Rektal yol adı verilen tedavi yönteminde ilaç ağız yolundan değil mukozadan uygulanmaktadır. Hastanın durumuna göre bu uygulmaya karar verilmektedir. Rektal Yol Ne Demek, Neresidir? Rektal yol ilacın mulozadan verilmesi anlamına gelmektedir.
İlaçların istenen etkiyi gösterebilmeleri için kanda belirli bir seviyede olmaları gerekir. Bu seviyeyi eşit tutabilmek ancak ilacı eşit aralıklarla almakla mümkündür. Örneğin günde 3 kez alacaksanız 8 saat ara ile, 4 kez alacaksanız 6 saat arayla içmelisiniz.
Bir ilaç intravenöz olarak uygulandığında uygulanan ilacın tamamı sistemik dolaşıma girmiş olur, yani intravenöz yolla uygulama da biyoyararlanım % 100'dür. Ağız yoluyla uygulama gibi diğer uygulama yollarında ise sistemik dolaşıma giren ilaç miktarı uygulanan ilaç miktarından daha az olabilir.
- Reçetede günlük kullanım dozu için 3x2 yazılı ise; (3X2) X 30 = 180 hesaplaması sonucu C Spreyi reçete ile verilebilecektir.
Pharmacia & Upjohn firmasının ürettiği ''Zyvox'' adlı yeni antibiyotiğin şimdiye kadar en güçlü antibiyotik sayılan Vancomycin'in bile iyileştiremediği enfeksiyonlara neden olan bakterileri dahi öldürüdüğü belirtildi.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
ANTİBİYOTİK TEDAVİSİNDE VİTAMİN
Örneğin antibiyotik tedavisinde bağırsaktaki yararlı bakteriler de etkilenir. Buna bağlı olarak pamukçuk gibi mantar hastalıkları, ishal, hazımsızlık ve gaz şikayetleri ortaya çıkar. Bu nedenle antibiyotik tedavisinde özellikle B kompleks vitamini almak yararlıdır.
Kısa sürede (akut) yüksek doz alındığında karaciğer hasarına yol açabilir. Eğer kullanmanız gerekenden daha fazla PAROL almışsanız, karaciğer yetmezliği riski nedeniyle, herhangi bir semptom yaşamamış olsanız bile acilen tıbbi yardım alınız.
Fazla ağrı kesici kullanmak, mide olmak üzere sindirim sistemi ve öteki organlara da zarar verebilir. Mideyi türlü zararlara, virüs benzeri rahatsızlıklara ve dokunun zedelenmesine karşı korumakta olan mide mukozası, fazla oranda ağrı kesici tüketilmesi ile hasar alır ve midede kanama, ülser ve ağır ağrıların yol açar.
Çoğu hap, mide içeriğini bağırsaklara gönderene kadar emilmeye ve etki göstermeye başlamaz. Hap midenin son kısmı olan antral bölgeye ne kadar yakın girerse, o kadar hızlı çözünmeye başlar. Bu nedenle, bir kişi sol tarafına yatarsa, tabletin antrum içine girmesi çok zordur.
*S.K.T. 'Son kullanma tarihi' tam olarak ne anlama geliyor? Son kullanma tarihi genellikle ilacı yazılan ayın sonundan sonra almamanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin, son kullanma tarihi Temmuz 2023 ise ilacı 31 Temmuz 2023'den sonra almamalısınız.
K1 vitamini eksikliğinden kaynaklanan kanamaların önlenmesi
veya • Doğum sırasında veya doğumdan hemen sonra ilk doz (2 mg) ağızdan (oral) verilir. bebeklerde üçüncü oral doz es geçilebilir. vitaminine ihtiyaç duyabilir.
Bu çalışmada ise diş hekimleri opioid analjezik reçete etmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri