657 sayılı Kanunun 64. maddesinde yer alan hüküm uyarınca verilen 8 yıl boyunca disiplin cezası almamış olanlara verilen kademe uygulaması, memurun göreve başlama tarihinde verilmelidir.
Büro Memur-Sen tarafından ilgili kurumlara gönderilen yazıda “657 sayılı Devlet Memurları Kanunun “Kademe ve kademe ilerlemesi” başlıklı 64 üncü maddesi son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
e) Son sicil notu doksan ve daha yukarı olanlar için yedi yıl, olarak uygulanır." denilmektedir. 1- 25 Şubat 2011 tarihinden sonra göreve başlayanlar, göreve başladıkları tarih esas alınarak, disiplin cezası almamak koşuluyla, 8 yıl sonra bir kademe ilerlemesinden yararlanabilecektir.
Mezkûr Genelgeye göre; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendine göre yapılacak atamalar sadece yönetici kadroları (şef dahil) ile sınırlı tutulacak, yönetici kadroları dışındaki kadrolara anılan bent çerçevesinde atama yapılmayacaktır.
6 – Bu kanunun 4 üncü ve 237 nci maddesinin (e) fıkrasına göre sözleşme ile istihdam edilenlerin, memuriyete geçirilmeleri halinde, sözleşmeli olarak geçirdikleri hizmet süreleri, her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.
İlgili 23 soru bulundu
Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
MMVIII. [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.] 8 yıla 1 kademe uygulamasında adaylık sayılıyor mu? DPB'nin görüşüne göre adaylık sayılmaz.
Madde 64- Kademe; derece içinde, görevin önemi veya sorumluluğu artmadan, memurun aylığındaki ilerlemedir. Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır.
Madde 76- Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 657 Sayılı Kanunun 68 nci maddesindeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler.
Madde 92, — Devlet memurluğundan kendi istekleriyle çekilenlerden tekrar Devlet Me murluğuna dönmek ıstiyenler ayrıldıklan sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartiyle ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine atanabilirler.
İki yıldan az süreler dikkate alınmaz. Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Derece soldaki rakamı ifade eder ve her derecede 3 kademe mevcuttur. Derecenin bir düşmesi (yükselme anlamı taşır) için her derecede 3 sene kalmak gerekmektedir. Yani 9/1 ile göreve başlayan memur önce 9/2 sonra ise 9/3 olacak ve daha sonra 8/1 olarak 1 derece düşecektir.
Genel olarak memurlar göreve 9'un 1'den başlarlar. Sonrasında 9'ın 2'si, 9'un 3'ü ve devamında 8'in 1'i olarak devam ederler. Bu göstergenin yazılışı ise 9/1, 9/2, 9/3, 8/1 olarak ifade edilir. 1 kademi ifade eder.
Madde 67 - Diğer şartları taşımakla birlikte üst derecelerde boş kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan memurların kazanılmış hak aylıkları, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların bir üst derecesine yükseltilebilir.
Lise öğrenimi ile yaptığı görevleri de üst derece ve kadrolara atanmada öngörülen hizmetlerde 657 sayılı Kanunun 68/B maddesi kapsamın da değerlendirilir. 68/B çerçevesinde alt derecelerden üst derecelere atama işlemi idarenin takdiriyle yapılan bir atamadır. Şartları tutan her memura bu bir hak olarak öngörülmemiştir.
Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, hükmü aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır…" getirilmiştir.
Madde 72 – (14/7/1965 tarih ve 657 sayılı Kanunun hükmüdür.) Sağlık ve her ikisi de Devlet memuru olan karı – kocanın bir yerde çalışmaları zarureti sebepleri dışında, Devlet memurları bulundukları görevde en az iki yıl hizmet görmedikçe yer değiştirme isteğinde bulunamazlar.
Devlet Memurları Kanunu (DMK) madde 72'de kamu hizmetlerini yürütmekle mükellef bulunan idareye, kamu görevlilerini, "yer değiştirme suretiyle atama" yetkisi tanınmıştır. Çünkü memurların nakline karar vermek idarenin takdir yetkisi içindedir4.
kurumlarınca görev yerleri değiştirilen… memurlar, aynı derecenin aynı kademe aylığı ile atanırlar…” sözcükleri ile ifade edilmiştir. 76. madde hükmünde, yapılan değişiklikle bir adım daha ileri gidilerek kurumlara, memurlarının görev yerlerinden başka görevlerini de değiştirebilme yetkisi verildi.
3.Derece ve kademem hangi şartlarda ve ne kadar ilerler? Genel olarak her bir hizmet yılınıza karşılık bir kademe, her üç hizmet yılınıza karşılık bir derece ilerlemesi yapılır. Bu şekilde yapılan işlemler ile eğitim durumunuza göre yükselebileceğiniz derece ve kademenin son kademesine kadar yükselebilirsiniz.
657 sayılı Kanunun 64. maddesinde yer alan hüküm uyarınca verilen 8 yıl boyunca disiplin cezası almamış olanlara verilen kademe uygulaması, memurun göreve başlama tarihinde verilmelidir.
Madde 40- (Değişik: 31.7.1970- 1327/11 md.) Genel olarak 18 yaşını tamamlıyanlar Devlet memuru olabilirler. Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12 nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartiyle Devlet memurluklarına atanabilirler.
Bu durumda “Milli Eğitim Bakanlığının 04.02.2011 tarihli, 7912 sayılı “64 üncü maddenin uygulanması” konulu yazısı doğrultusunda aşağıdaki açıklamalar dikkate alınarak Müdürlüğünüz tüm personeline imza karşılığında duyurularak 2 yıla 1 kademe uygulanması gerekmektedir.
90 ve üzeri olanlara bir kademe verilecektir. 657 sayılı DMK'ya göre 6 yıllık sicil notu ortalaması 90 ve üstü olan memurlara bir kademe verilmekte iken, 25.02.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6111 sayılı yasa ile devlet memurlarında sicil notu kaldırılmıştır.
Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde; memuriyete girmeden asteğmen olarak görev yapan ve muvazzaf askerlik hizmeti ile birlikte bir yıllık hizmet süresini dolduran aday Devlet memuruna 657 sayılı Kanunun mezkûr hükümleri uyarınca yıllık izin verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri