Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir.
Çiftleşme gün boyu birden fazla kere gerçekleşebilir. Çiftleşme ve döllenme arasında geçen zaman 24 saati bulabilir. Çiftleşmenin ardından dişi kediden uzaklaşan erkek kediler, yavruların bakımında eşinin yanında olmayacaklarının mesajını bu davranışla net bir şekilde anlatırlar.
Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir. Dişi, yaşam koşullarına bağlı olarak, birden fazla erkekle de çiftleşebilir.
Kediler kardeşleriyle çiftleşir mi? Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar.
Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır gibi sorulara cevap olarak en net cevap aslında erkek kedinin dişi kedinin ensesini ısırmasıdır. Çiftleşme sona erdiğinde ise erkek kediler genellikle dişi kedileri hemen bırakmazlar. Bunun nedeni ise dişi kedilerin onlara karşı bir hamle yapmasından korkmalarıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Dişi kedinin kızgınlığı çiftleşme ile sona ermeyebilir. Yapılan çalışmalar tek bir çiftleşme ile kedilerin hamile kalma oranının sadece %50 olduğunu gösteriyor.
Hemen cevap verelim. Hayır!.. Kediler kızgınlık dönmelerinde acı çekmezler. Kedilerin kızgınlık dönemine girmeleri onların normal döngüsüdür ve kızgınlıktayken bağırır gibi değişik sesler çıkartmaları, aşırı hareketli olmaları, dışarı çıkma istekleri de çok normaldir.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir. Özellikle sokak kedileri ilk yavruları henüz ayaklanmışken tekrar kızana girip çiftleşmekte, yeni yavrular geldiğinde eski yavrularını tamamen belleğinden silmektedir.
Kedi Çiftleşmesi Kaç Gün Sürer? Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir.
Bazı durumlarda kedilerin birbirlerinin poposunu koklaması insanlardaki tokalaşmanın dengidir. Yani sizinle selamlaşmak isteyen kedinizin bu hareketi yapması normaldir. Öte yandan çiftleşme döneminde de karşı cinsi çağırmak için de sıkça bu hareketi yaptıkları bilinir.
Siyam kediler ergenlik dönemine girdiklerinde 3,5 ila 4 aylıkken çiftleşmeye hazır hissederler. Dişi kedi senede 9 ve 10 kez çiftleşmesi mümkündür. Kedilerin çiftleşebilmesi ve doğurganlık dönemi 12-14 yaşına kadar devam etmektedir.
Bu östrus denilen kızgınlık süreci 10-12 gün kadar sürer ve 3-4 ayda bir tekrar eder. Östrus döneminde kediler istedikleri günde çiftleşebilirler. Çiftleştikten hemen sonra dişi kedi hemen hamile kalabilir. Kedilerde hamilelik süresi 58-62 gün kadardır.
h. 8 sağlıklı yavruda, 5 tane dişi sahibine, 3 tane erkek sahibine verilir. Seçim hakkı erkek sahibinindir.
İsteniyorsa, çiftleşme mevsiminin bitiminde kedi kısırlaştırılabilir. Kızgınlığı hormon tedavileri ile de önlemek mümkündür. Bir başka çare olarak hayvana doğum kontrol hapı verilebilir. Hormon ilaçları ile kızgınlık dönemi tümüyle önlenebildiği gibi ertelenebilir de örneğin, kedi bir yarışmaya katılacak ise.
Hamilelik süresine bakıldığında ise 58 ile 65 gün aralığında değişkenlik göstermektedir. Yani genel itibari ile 2 ay içinde kediler doğum işlemini gerçekleştirir. Özellikle şayet doğum 65 günün ardından başlamamış ise, muhakkak bir veterinere gitmek gerekir.
Öncelikle kedi gebelikle beraber duygusal olarak sakinleşmektedir. Meme uçları şişen ve belirginleşen kedide miskinlik ve uyku hali de artar. Sabah bulantıları ve bazen kusma isteği kedinin hamile olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca kedi normalde yediğinden daha fazla yemek ister.
Ancak kediler çiftleşmeye her zaman hazır değildir. Bu nedenle yetişkin, sağlıklı ve çiftleşmeye açık bir dişi kedinin yılda ortalama 2 – 3 kez gebelik dönemine gireceğini varsayabiliriz. Bu da bizi kedilerin hamilelik süresinin yılda ortalama 4 – 6 ay olduğu sonucuna götürür.
Gebelik süresinin uzunluğu türlere göre değişiklik göstermekte birlikte genel olarak vücut büyüklükleriyle orantılıdır. Kediler için bildirilen bir batında doğan yavru sayısı ortalama 4'dür ve kedinin çiftleşme sayısı ile ilişkilendirilmemektedir.
Kızgınlık döneminde kediler ile her zamankinden daha fazla oyun oynayıp vakit geçirerek kedinin enerjisini atması sağlanmalıdır. Kedinin enerjisini harcamasına yardımcı olup onun uyumasını sağlamak gerekir. Uyku esnasında huzurlu olmasını sağlamak da önemli bir durumdur.
Kızgın Olmayan Kedi Çiftleşir Mi? Kedilerin kızgınlık dönemlerinin başlamaması, çiftleşmeleri için uygun zaman gelmediğinden dolayı kedilerin çiftleşememelerine neden olabilir. Bu nedenle de kızgınlıkta olmayan hem dişi hem de erkek kedilerin çiftleşemeyecekleri söylenebilir.
Yapılan kısırlaştırma operasyonu sonucunda yumurtalık organından parça kalmış olabilir. Bu da onun tekrar kızgınlık belirtileri göstermesine yani hormon üretiminin durdurulamamış olmasına işaret eder. Kzıgınlık belirtileri göstermesine rağmen gebe kalma şansı yoktur.
Erkek bir kedi doğduktan tam 7 ay sonra kızgınlık dönemine girer. 7 ayını doldurmuş ve hormonları gelişmiş bir erkek kedi ise, çiftleşmek için hazırdır.
En İyi Cevaplar
Bu şekilde ses çıkarmaları sebepsiz değildir. Amaçları, çevredeki dişi kedilere varlıklarını fark ettirmektir. Dişi kediler ise kızgınlık dönemine girdiğinde acıklı ve farklı bir tonda miyavlarlar. Adeta ilgi bekler bir hal alırlar.
Kediler, çiftleşmek için bir erkeğin dikkatini çekmeye çalıştıklarından, kızgınlık döneminde yüksek sesle ve sürekli olarak ulumaya benzer sesler çıkaracaktır. Ayrıca orada olduklarını bir erkeğe belli etme çabasıyla, duvarlara ya da mobilyalara kokusu güçlü olan idrarlarını da püskürtebilirler.
böyle bir çiftleşmeden bir hayvan oluşmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri