Yaşlanmaya karşı yüksek dirençli, Sistemdeki sızdırmazlık malzemelerine (conta ve lastiklere) zarar vermez. Normal ve yüksek yüklemeli motosiklet şanzımanlar ve nihai tahriklerde kullanılır.
Tanım Aşırı basınç (EP) ve aşınma önleyici modern katkılar kullanılarak geliştirilen çok amaçlı dişli yağıdır. Kullanım Yeri Tüm soğuk ve zorlu çalışma şartlarındaki yağ banyolu fren sistemine sahip iş makinelerinin akslarında, dişli sistemlerinde ve fren disklerinde çok amaçlı kullanımı uygundur.
Normal şartlarda çalışan tüm dişli yağlarında kullanılabilen bir yağıdır. Hafif yük ve az basınçlı dişli ünitelerinde, şanzıman ve diferansiyel ünitelerinde kullanımı tavsiye edilir. Ayrıca asansör dişli ve raylarında kullanılırÖZELLİKLERİ • Isıya karşı stabil bir viskoziteye sahiptir.
Tanım Üstün kalitede mineral baz yağlar ve yüksek performanslı katıkların özel formülasyonu ile hazırlanmış, aşırı basınca dayanıklı ağır hizmet dişli yağlarıdır.
Kullanım Yeri Özellikle modern binek otomobillerin, ticari ve arazi araçların, iş makinelerinin ağır şartlarda çalışan senkromeçli veya senkromeçsiz dişli kutu ve diferansiyellerinde, transmisyon akslarında güvenle kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Binek araçlarda, ticari araçlarda, motosikletlerde, otobüslerde, tarım makinelerinde başta alüminyum yüksek performanslı motorlar olmak üzere tüm soğutma sistemleri ve motorları ile bu kalitede soğutma sistemi koruması gerektiren sabit motor ve ekipmanlarda kullanıma uygun soğutma sıvısı.
Castrol Syntrans Multivehicle 75W-90, çoğu binek otomobil manuel şanzımanı için önerilen tam sentetik şanzıman yağı.
Yani durumu basite indirgeyerek anlatacak olursak; 30 numara motor yağı sıcakta incelip 10 numara gibi, soğukta da kalınlaşıp 40 numara gibi davranmaktadır. İşte tam da burada çok dereceli yağ teknolojisi önem kazanmaktadır.
Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE) , otomotiv dişli yağlarını 100°C'deki kinematik viskozite değerlerine ve düşük sıcaklıklardaki pompalanabilme özelliklerine göre sınıflandırır. Örneğin, SAE 80W-90 bir otomotiv dişli yağında '90' bu dişli yağının 100°C deki kinematik viskozitesini açıklar.
75w80 yağ 75w90 yağa göre daha ince olduğundan dişliler arasında yeterli tutunmayı sağlayamayacaktır. Yani şöyle düşünün dişliler arasındaki boşluğu tam olarak dolduramayan bir yağ kullandığınızda dişliler birbirine daha fazla sürtüneceği için hem vitesler zor geçmeye başlayacak hemde aşınma fazla olacaktır.
Çok çeşitli araç ve motor tiplerinde kullanıma uygun olup, özellikle soğuk iklimlerde rağbet görmektedir. 5W-30 yağı, daha yüksek sıcaklık değerlerine sahip yağlardan daha incedir, bu da onu aşırı soğuk koşullara maruz kalan araçlarda kullanım için ideal kılar.
Banyo, sıçratma, sprey tip yağlama sistemlerinde kapalı dişlilerde, redüktörlerde, düz ve rulmanlı yataklar, esnek kavramalar ve buna benzer endüstriyel ekipmanlarda özellikle ağır yük ve aşırı basınç şartlarında kullanılır.
Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar. Bu yağlar dişliler ve diğer şanzıman ekipmanlarının sürtünmesini en aza indirerek, araca hareket kabiliyeti sağlar.
Diferansiyel yağı değişim periyotları aracın türüne, yapısına göre farklılık gösterebilir. En net bilgiliye aracınızın kullanım kitapçığı ya da üretici firmanın satış sonrası departmanlarından temin etmeniz mümkün. Ortalama bir diferansiyelin 4 yıl ya da 100.000 Kilometrede bir yağının değişmesi gerekiyor.
10 40 motor yağı aynı zamanda 10w 40 motor yağı olarak da ifade edilir. Bu doğrultuda genel olarak LPG, benzin ya da dizel tüm araçlarda ortak biçimde kullanım imkanı vermektedir.
Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Motora tavsiye edilenden daha kalın yağ koyarsanız, sonrasında ince yağa geçtiğinizde yağ yakabilir. Bu nedenle kalın yağ ile devam etmenizi öneririm.
REXOIL TRANSMISSION SAE 90 GL-4, modern rafinaj işlemlerinden elde edilmiş mineral baz yağlardan ve üstün nitelikli katıklardan formüle edilmiş özel bir dişli yağıdır. Otomobil ve ticari araçların şanzımanlarında kullanılmak üzere geliştirilmiştir.
Doğru motor yağını seçerken araç üreticisinin önerdiği madeni yağ standardına veya tavsiye edilen yetkili madeni yağı bulmak için aracınızın kullanma kılavuzuna bakmalısınız. Aracınızın kullanma kılavuzunda yer alan bu bilgi, seçeceğiniz motor yağı şişesinin arka yüzündeki teknik özelliklerle eşleşmelidir.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
15/50 yaz için ideal hocam.. Kışa girerken 10/40 ile değiştirirsiniz..
İdeal yağ seviyesini çubukta yer alan iki çizgiden anlayabilirsiniz. Çubuğun üst çizgisi maksimum seviyeyi gösterirken altındaki çizgi ise minimum seviyeyi gösterir. Yağınız çubuktaki iki çizgi arasında yer alıyorsa yağ ideal düzeydedir.
Bütün binek araçlarda, otobüslerde, kamyonlarda, iş makinelerinde, nakliye-inşaat, madencilik ve tarım uygulamalarında kullanılabilir. Otomatik şanzımanlarda kullanılmaması tavsiye edilir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri