Motor hacmi 50 cc ve üzerinde olan sepetli veya sepetsiz tüm iki tekerli ve üç tekerli motorlu taşıtlar iki yılda bir olmak üzere TÜV istasyonlarında muayeneye tabidir.
50 cc'lik motosikler, tüvtürk muayene işlemine tâbii tutulmaz. Daha büyük motosikletler, 2 yılda 1 muayeneye girer.
Fakat 50 cc motosiklet kullanımı için B sınıfı ehliyet uygun olarak geçmektedir. 50 cc motosikletlerde muayene: 50 cc motosikletin sıfır olması durumunda 3 sene sona ilk muayenesinin olması, 3 seneden sonra ise 2 senede bir muayene işlemlerini yapılması gerekmektedir.
Otobana kaç cc motor girebilir? Plakalı, sigortalı, muayenesi yapılmış ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin maddelerine uyan 100 cc motosikletler ile üst cc motosikletler otoyollara, anayollara, karayollarının tümüne girebilir ve yol alabilir.
kaç cc olursa olsun motosikletlerde egzos muayenesi yok.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'deki kanunlara göre 100 cc motor hacminin altında olanlar da dahil tüm motosikletler ilk üç yılın sonunda ve sonrasında her iki yılda bir periyodik araç muayenesine gitmek zorunda.
TÜVTÜRK: ZORUNLU DEĞİL
Muayeneye girecek olan 49 cc ve altında bulunan L1 kategorisindeki motorlu bisikletler için TÜVTÜRK, Zorunlu Trafik Sigortası için şart koşmuyor. Yani Zorunlu Trafik Sigortası olmadan motorlu bisikletler muayeneden geçiyor.
Kısa yol ulaşım aracı olarak tercih edilen 80 cc motor gücüne sahip araçların maksimum hızı nedir konusu da oldukça önemlidir. Bu motosiklet araçlarının maksimum hızı 70-80 km arasında değişebilmektedir.
Araba ehliyeti yani B sınıfı sürücü belgesine sahip yurttaşlar 50 cc'ye kadar olan motorsikletleri kullanabilmektedir.
Güncel yasalara göre 50 cc'ye kadar olan motosikletler B sınıfı, yani otomobil ehliyetiyle kullanılırken, bunun üzerinde silindir hacmine sahip motosikletler içinse A1 sınıfı ehliyet gerekiyor. 500 cc üzerindeki motor hacmine sahip motorları kullanmak için ise A2 sınıfı ehliyet gerekiyor.
Motorlu bisikletlere Sigorta zorunluluğu geliyor. 50 CC altı motorlar, bilinen bir başka adıyla da motorlu bisikletler, hem motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutuluyor, daha da önemlisi zorunlu Trafik sigortası kapsamına da girmiyor. Bir başka anlatımla 50 CC altı motosikletlere trafik sigortası yapılmıyor.
Birçok motosiklet kullanıcısı 50 cc scoter kullanmakta iken sonra 50 cc scoteri 100 cc ye çevirme işlemi yapmak istemektedir. Bu işlem motorun gücünü artırmak için yapılmaktadır. Sadece karbüratörlü modellerde bu silindir kiti uygundur. Birçok kişi scoter 100 cc yapma kiti kullanmak zorunda kalır.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin Hız Sınırları başlıklı 100'üncü maddesine göre motorlu bisikletlerin (49 cc) Erişme Kontrollü Karayolunu (Otoyol) kullanmaları yasaklanmıştır. Polis çevirdiğinde, yoluna uygun olmayan aracı kullanmaktan ceza alabilirsiniz. Veya trafik kurallarına uyulmadığı içinde ceza alabilirsiniz.
50 cc motorları en fazla 110 cc ye kadar arttırabilirsiniz. Buda her motor için uygun değildir.
Motosikletlerde Silindir Hacmi Büyütme İşlemi Yasal Mıdır? Motosikletlerde silindir hacmi büyütme işlemi yasal değildir. Silindir veya motor hacminin motosiklet kullanıcıları tarafından artırılması durumunda yapılan değişiklikler ruhsatta gösterilmezse idari para cezası uygulanır.
"EHLİYETSİZ SÜRÜCÜLERE EN AZ 4 BİN LİRA CEZA UYGULANIR"
Açıklamanın şu anda yürürlükte bir yeri olmadığını belirten Avukat İyaz Çimen, “50 cc ve 125 cc silindir hacmi arasındaki motosiklet kullanıcıları eğer ehliyetleri yoksa cezaya tabi.
Canlı yayında seçim sürecini değerlendiren Bakan Soylu, ayrıca B sınıfı ehliyet sahiplerinin bundan sonra 125 cc altı motorları motor ehliyeti olmadan kullanabileceğini de duyurdu. İşte, B Sınıfı ehliyet motor kullanımı hakkında bilgiler. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaptığı açıklamada; 125 cc altı motorlar var.
Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek. B sınıfı ehliyeti olan vatandaşların 125cc'ye kadar motosiklet kullanması için de yalnızca ek olarak 1-2 sürüş dersi almasının gerekeceği belirtildi.
Bu motorun yaygın olarak kullanılmasının nedeni, B sınıfı ehliyet ile kullanılabilmesidir. Yani B sınıfı araç ehliyetine sahip olan kişiler aynı zamanda 50 cc motor da kullanabilirler. Ehliyetsiz şekilde motor kullanmak yasal olarak mümkün değildir. Aksi durumda cezai müeyyide söz konusudur.
Mevcut düzenlemeye göre B sınıfı ehliyetle 50 cc'ye kadarki motorlar kullanılabiliyordu. Yeni düzenlemeye göre ise 125 cc altındaki motorlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilecek. Sürücülerin birkaç ders alması yeterli olacak. Motor ehliyeti gerekmeyecek.125 cc ve üzeri motorlar için motor ehliyeti gerekecek.
Uzun yola en az 150 cc en fazla 250 cc motor ile cıkmak yeterlidir.
Yapmaz. O motor rampasız şehirlerde kısa mesafeler gitmek için tasarlanmış. Her 30-40 km'de bir motosikleti dinlendirmen gerekir. Hız yapamayacağın için bu yol çok uzun olacak.
Öncelikle 50 cc motosiklet nedir ve neden tercih ediliyor buna bakmak gerekir. Bunun belli başlı bazı unsurları bulunuyor. L1 sınıfında yer alan ve 49 cc olarak geçen ruhsat eşliğinde sağladığı olanaklar bu motosikletleri bir adım öne çıkarmaktadır. - Sigorta bulunmuyor (İsteğe bağlı olarak yaptırabiliyorsunuz.)
Motosiklet plakası yenileme işlemi ise otomobil plakasından 21 TL daha ucuzdur. App plakanın yanında üzerinde vida deliği bulunan, harf veya rakamları deforme olmuş plakalarda muayeneden geçememektedir. Bunun sebebi korsan plaka kullanımının önüne geçebilmek, plaka basım işlemini resmileştirmektir.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri