Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Sürücü olur raporu alabildiğiniz sürece müracaat edebilirsiniz.
Trafik Karayolları Kanunu'na göre, her türlü ticari araç kullanan sürücüler için yaş sınırı bulunuyor. Ticari araç kullanan sürücülerde 5 yılda bir sağlık raporu çıkartmak zorunluluğu var. Kanuna göre 65 yaşını dolduran sürücüler, ticari araç kullanamıyor.
Ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan mesleki yeterlilik belgesi sürücüler için 66 olan yaş sınırlaması, 31 Aralık 2023'e kadar "69 yaşından gün almamış olmak" şeklinde değiştirilerek uygulamaya konuldu.
İlgili 28 soru bulundu
'BİZDE EHLİYET İÇİN ÜST SINIR YOK'
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
69'A ÇIKARILAN SÜRÜCÜ YAŞ ŞARTI 31.12.2024 TARİHİNE UZATILDI!
8 Ocak 2018 tarihli Karayolu taşıma yönetmeliğinin 34. Maddesinde Şoförlerde aranacak nitelik ve şartlarda yaş haddinin 66 yaşından gün almamış olmaları kısmı pandemi dolayısıyla 31.12.2023 tarihine kadar 69 yaşına geçici izin verilirken 2024 yılı itibari ile bu geçici izin iptal olacak.
Src belgesi geçerlilik süresi ne kadar? Ticari araç kullanan sürücüleri aldığı Src1, Src2, Src3, Src4 belgelerinde geçerlilik süreleri 66 yaşına kadardır. 66 yaşını dolduranların src belgelerinin bir hükmü kalmaz.
31.12.2024 tarihinden sonra eski ehliyetini kullanmaya devam eden sürücüler, Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3. maddesi gereği idari para cezası ile karşılaşacak. Ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirmeyen sürücülere 2025 yılından itibaren idari para cezası kesilecek.
Ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan mesleki yeterlilik belgesi sürücüler için 66 olan yaş sınırlaması, 31 Aralık 2023'e kadar "69 yaşından gün almamış olmak" şeklinde değiştirilerek uygulamaya konuldu.
Sağlık Durumu Yetersiz Olanlar: Sürücü olmaya engel sağlık problemleri bulunan kişiler. Örneğin; denge problemi olanlar, işitme problemi olanlar, Her iki gözü 120 dereceden az görenler, İleri derecede diyabet hastası olanlar, Organ yetmezliği, kronik baş dönmesi olanlar ehliyet alamayacaklardır.
Fiil ehliyetinde, 65 yaş üstü için iki ayrı komponent vardır: ayırt etme gücüne sahip olmak ve kısıtlı olmamak gerekmektedir. Ayırt etme gücü, iyi ile kötüyü birbirinden ayırabilmek olarak tarif edilebilecek, temyiz kudreti olarak tanımlanır. Burada kişi, yaptığı eylemin anlam ve sonuçlarını anlayabilmelidir.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Başvuruları arzu ettiğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünde yapabilirsiniz. Bu nedenle eğer randevularda boşluk bulamıyorsanız müsait bir nüfus müdürlüğüne de başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca randevular hem internetten hem de Alo 199 nüfus müdürlüğü destek hattından da gerçekleştirebilirsiniz.
Aksi belirtilmedikçe reşit sayılan ehliyet sahibi kişiler, istisnalar hariç 18 yaşından gün almış olmaları gerekir. Kısaca SRC Belge tiplerine göre yaş sınırları: SRC 1, SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 Belgesi için 18 yaşından gün almış ve 66 yaşından gün almamış olmalıdır.
SRC 1-2-3-4 belgeleri süresiz olarak düzenlenir. Ancak SRC5/ADR Belgeleri 5 yıl geçerli olup 4.yıl bitiminde 5.yıl içinde yeniden yenileme eğitimi alıp yeniden sınavlara girip başarılı olmak gerekmektedir.Aksi halde SRC5/ADR Belgeleri 5 yıl sonunda geçersiz hale gelir.
Madde 14 - Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu belgeye sahip gerçek veya tüzel kişiler belgenin geçerlilik süresi boyunca 15 inci maddedeki şartları haiz olmak zorundadırlar.
Psikoteknik Belgesinde yaş sınırı var mı? Yolcu taşımacılığında çalışan şöförler için 26 yaşından gün almış ve 63 yaşından gün almamış olmamaları gerekmektedir. Diğer tüm ticari araçlar için 18 ile 63 yaş arasındadır.
Bu kapsamda şoför açığının kapatılması ve gençlerin istihdamına katkı sağlanması için büyük otobüs kullanacak şoförler için ehliyet yaş şartı 26'dan 24'e indirildi.
Alman yasaları asgari araç kullanma yaşını 18 olarak belirlemektedir.
Okul Servis Araçları Yönetmeliği'ne göre, servis araçlarını kullanacak şoförler, 26 yaşından gün almış ve 66 yaşından gün almamış olmalı.
Binek araçlarda ehliyet almanın yada araç kullanabilmenin bir üst yaş sınırı yoktur. Sağlık raporunun olumlu olması durumunda her yaşta ehliyet alabilir ve araç kullanabilirsiniz. 100 yaşında olmanız bu durumu değiştirmeyecektir.
Yeni düzenlemeye göre , M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için ise 18 yaş olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri