Makinenizin tuşlarının olduğu bölümde yer alan ve salyangoz şekline benzeyen tuşa her bastığınızda sıkma devirleri değişir. (800-1000 devir gibi). Eğer sıkma devri rakamları ekranda görünmüyorsa “Suda bekletme (suda bırakma)” özelliği seçilmiş demektir.
Kumaş türüne bağlı olarak, 800 ila 1200 rpm arasındaki sıkma devri çoğu normal giysi için uygundur. Bu devir aralığı, çamaşırlarınızın çoğunu yeterince sıkarak hızlı bir kuruma sağlar.
Çamaşır Makinesi Devri Nedir? Çamaşır makinesi devri, tamburun ya da daha yaygın şekilde bilinen ismiyle kazanın dakikada maksimum kaç kere dönebildiğini belirtir. Devir/Dakika (D/D) şeklinde ifade edilen devir, dönme hızına bağlı olarak makinedeki çamaşırlarınızın daha kuru çıkmasına yardımcı olur.
Çamaşır makinelerinin devir yüksekliği, makinenin sıkma performansı için önemli. Örneğin; 1000 devirlik bir çamaşır makinesi, bir dakika içerisinde 1000 defa tambur dönüşü yaparak sıkma eylemi gerçekleştiriyor. Sıkma devrinin yüksekliği sayesinde iyice sıkılan çamaşırlar, hızlıca kuruyor.
Devir sayısı, makinenizin sıkma adımındayken dakikada kaç sefer döneceğini sizlere gösterir.Çamaşır makinenizin sıkma devri ne kadar yüksekse, çamaşırlar makinenizden o kadar kuru çıkar.
İlgili 27 soru bulundu
Birçok makine 800-1000 devir aralığında yıkama işlemi yapsa da dakikada 1400 veya 1600 devir çevirme yeteneğine sahip modeller de yok değil. Kıyafetlerin daha hızlı kurumasına olanak tanıyan yüksek devir özelliği, ne yazık ki hassas kıyafetlere zarar da verebiliyor.
800>500 devir seçim tuşu.
Devir Sayısı ve Su Tüketimi
Makinenin enerji sarfiyatı dışındaki farklı değerleri de tercihlerde belirleyici oluyor. Buna göre bir çamaşır makinesi kaç devir olmalı, diyorsan en az 1000 devir modeller öne çıkıyor. Sıkma performansı çok çok önemliyse 1400 devir çamaşır makineleri de ideal olabilir.
Hassas ve ütülemesi zor çamaşırların en fazla 600 devirde, dayanıklı çamaşırlar ise en az 800 en çok 1000 devirde sıkılmalıdır.
Makinede kullanıma uygun (matik) olmayan deterjanlar ve aşırı miktarda deterjan kullanımı köpürmeye neden olur ve sıkma işlemini engeller. Makinenizin tuşlarının olduğu bölümde yer alan ve salyangoz şekline benzeyen tuşa her bastığınızda sıkma devirleri değişir.
Bu konuda çamaşırların renginden ziyade kumaşının türüne göre davranılmalıdır, yıkanan beyazlar ipek, yün ve diğer hassas kumaşlardan ise devir ayarı düşürülmeli en fazla 600 devirde sıkılmalıdır. Pamuklu ve sentetik beyazlar için ise 800 ve 1000 devirde sıkma işlemi yapılmalıdır.
Tabiki narin çamaşırlar için yüksek devir zararlı olabilir. Iki makinamız var biri 600 bir de 800 devirli, kapasiteleri yani kazan çapları da hemen hemen aynı. Kuruluk bakımından önemli bir fark yok. Hatta 800'de devir düşürme var 400 oluyor, yazın beyazlarda bile hep 400'ü kullanıyoruz.
İkinci nokta sıkma devri, çamaşırlar ne denli yüksek devirde sıkılabiliyorsa makineden de o kadar kuru çıkıyor. Kurutma makinesi sorununa da çözüm olabilecek bu detayı atlamamakta fayda var. En ideal sonucu 1000 ila 1200 devir arasında alabilirsiniz.
Bilinmesi gereken şey 1400 devirde çamaşır sıkmak çamaşırı yıpratıyor genel kullanımda düşük devirlerde sıkıyoruz zaten daha düşük sıkma devirli olanda tercih edilebilir fakat gerekli durumlarda 1400 devir sıkma seçeneğinin olması güzel.
- Makinenin arka bölümünde bulunan gider kısmında tıkanma meydana gelmiş olabilir. - Makine suyunu boşaltan gider hortumu yüksek kalmış olabilir. - Gider hortumu çatlamış ya da kırılmış olabilir. Görüldüğü üzere bu şekilde birçok farklı sebep çamaşır makinesinin sıkmama durumunu yaratabilmektedir.
Kot pantolonlar 30 derecede hassas, sentetik ve narin programları ile yıkanmalıdır. Toz deterjana nazaran sıvı deterjanlar renk koruma açısından daha iyi olduğu için, kot pantolonlar yıkanırken sıvı deterjan kullanmak daha iyidir. Makinede kot pantolonlar yıkanırken devir ayarı 800'de olmalıdır.
Bu renkliler için uygun bir sıcaklıktır. Daha sıcak bir derecede renkleri solabilir ve yıpranabilirler. Deviri için ise 800 devir iyi olacaktır.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
Bembeyaz ve hijyenik çamaşırlara sahip olmak istiyorsanız giysilerinizi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise kullandığınız deterjan olarak nitelendirilebilir. Tercih ettiğiniz temizlik ürünlerinin, çamaşırlarınız ile uyumlu olması gerekir.
Bu tuşa bir kez daha bastığınızda makine “Pompa” programına geçerek fazla suyunu boşaltır. Eğer makinenizde bulunuyorsa yıkama seçenekleri arasından “Sıkma-Pompa” programını seçip Başlat/Beklet tuşuna bir kez basın. Yıkama tamamen sonlandığında çamaşırlarınızı çıkarabilirsiniz.
Durulama / Sıkma / Boşaltma Çamaşırları durulama ve sıkmanın ardından deterjanlı suyu boşaltmak için kombine ekstra program.
Bir seferde yıkanabilecek en fazla çamaşır miktarı kapasite olarak belirlenir. Küçük aileler için 5-6-7 kg, çocuklu aileler için 8-9 kg, geniş aileler için 10-12 kg kapasiteli makineler yeterli olacaktır. Devir ise çamaşır makinesi tamburunun dakikada kaç kez döndüğünü ifade eder.
Bu nedenle siyah çamaşırların renklerini korumak adına uygulanması gereken en yüksek su sıcaklığı, 40 C derece olarak belirlenmiştir. Yani “siyahlar kaç derecede yıkanır?” sorusunun yanıtı, 30 ila 40 C derece olarak verilebilmektedir.
Renkli çamaşırlar genellikle 40°, 30° ve soğuk suda yıkanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri