İnfitar Suresi (Arapça: سورة الانفطار, Sūrat'ul İnfitār) Kur'an'ın hem mushaftaki sıralamasına hem de iniş sırasına göre 82. suresidir. Sure 19 ayetten oluşur.
Konusu. Sûrede kıyamet koparken evrende meydana gelecek olan değişim ve bazı dehşet verici olaylar, öldükten sonra dirilme, mahşerde hesap verme ve itaatkâr kulların varacakları cennetle isyankâr kulların gideceği cehennem gibi konular yer almaktadır.
O gün kimse kimseye bir şey sağlamaya güç yetiremez. O gün emir yalnız Allah'a aittir. Hiç bir nefsin bir başka nefse herhangi bir şeye güç yetiremeyeceği gündür; o gün emir yalnızca Allah'ındır. Öyle bir gündür ki, kimse kimseye sahip olamaz, (fayda veremez).
A insan, kerem sahibi Rabbine karşı seni gururlandıran ne? Ey insan, 'sonsuz Kerem sahibi' olan Rabbine karşı seni ne(ler, kimler, hangi nimetler ve yetkiler) aldatıp gururlandırmıştı? (Hangi şeytani odaklar ve hangi imkân ve iğvalarla sizi kandırıp Hakk'tan ve hayırdan caydırmıştı?) Ey insan!
Mekke döneminde Nâziât sûresinden sonra nâzil olmuştur, on dokuz âyettir. Fâsılaları ت، ك، م، ن، هـ harfleridir. Adını ilk âyette geçen “yarılmak” anlamındaki infitâr kelimesinden alır.
İlgili 25 soru bulundu
Rivayetlere göre İnfitar suresini okumak kıyamet gününün ağırlığı kaldırır. Ayrıca her kim kıyameti gözleri ile görüyormuş gibi bakmak isterse Tekvir, İnfitar ve İnşikak surelerini okuyabilir, diye Peygamber Efendimizin de bir hadisi vardır. Ayrıca sureyi okumak kişiyi iftiradan ve kem gözlerden korur.
Tekvir suresini okuyarak Allah'a sığınır ve dua ederse işlerinin kolaylaşacağına ve zorluklardan kurtulacağına rivayet edilmektedir.
Fatır Suresi, 5. ayet: Ey insanlar, hiç şüphesiz Allah'ın va'di haktır; öyleyse dünya hayatı sizi aldatmasın ve aldatıcı(lar) da, sizi Allah ile (Allah'ın adını kullanarak) aldatmasın.
İnfitar Suresi (Arapça: سورة الانفطار, Sūrat'ul İnfitār) Kur'an'ın hem mushaftaki sıralamasına hem de iniş sırasına göre 82. suresidir. Sure 19 ayetten oluşur.
Meal (Kur'an Yolu)
Ey insan! Yüce rabbin hakkında seni yanıltıp aldatan ne oldu? O rabbin ki seni yarattı, seni insan olarak şekillendirdi ve seni dengeledi. Terkibini de dilediği gibi yaptı.
Meal (Kur'an Yolu)
Ceza günü nedir bilir misin? Evet, ceza günü nedir bilir misin? O gün hiç kimsenin başkası için bir şey yapması elinden gelmez. O gün hüküm yalnız Allah'ındır.
Kimsenin kimseye hiçbir iyilik yapamayacağı güne karşı tedbirinizi alın. Çünkü o gün kimsenin şefaati sökmeyecek, kimseden bedel de kabul edilmeyecektir. Hasılı o gün kimseye yardım edilmeyecektir. Öyle bir günden sakının ki; o gün hiç kimse bir başkası adına bir şey ödeyemez.
Evet, o gün hiç kimse hiç kimseye Allah'ın izni olmadan bir fayda sağlayamaz, şefaat de edemez. Kur'an-ı Kerim'de şefaat ile ilgili ayetlere dikkatle bakıldığında, şefaatin Allah'ın izni ile olacağı vurgusu yapılmaktadır. Bu ayet-i kerimede, Allah'ın izni olmadan kimsenin şefaat edemeyeceği beyan buyrulmuştur.
1.İzessemaunşakkat. 2.Ve ezinet lirabbiha ve hukkat. 3.Ve izel'ardu muddet. 4.Ve elkat ma fiyha ve tehallet.
Âyetlerin iniş sebebi özel bir olay olsa da genel anlamda ölçü ve tartıyı eksik yapmanın çirkinliğine dikkat çekilmiş, bencillik ve başkalarını aldatma gibi ahlâka aykırı duygu ve davranış içinde olanlar kınanmıştır.
Mekke'de İnfitar Suresi'nden sonra indirildiğine inanılmakta olan sure, ismini ilk ayette geçen ve parçalanmak, yarılmak anlamına gelen inşikak kelimesinden alır.
10,11,12. (Şunu iyi bilin ki) sizin üzerinizde, dürüst kâtiplik yapan¹ ve yaptığınız her şeyi bilen, gözcü melekler var. 1 Bunlar, “kiramen kâtibin” adı verilen meleklerdir.
Bu âyetler hakkında, “şiddetli sarsıntı neticesinde yerkürede meydana gelecek olan volkanik patlaklar ve derin çatlaklardan çıkan lav kütlelerinin deniz sularını kaynatacağı, taşıracağı, hatta buharlaştıracağı” şeklinde de yorum yapılmıştır.
İnfitar suresi, Tekvir suresinden sonra, Mutaffifin suresinden önce gelmektedir. İnfitar yarılmak anlamı taşımaktadır. Surenin birinci ayetinde ki infitar kelimesinden adını almıştır.
Hangi alanda olursa olsun her türlü aldatma; yasaktır, günahtır ve kul hakkı ihlalidir.
Aldatma Türleri
Aldatma, fiziksel, duygusal, zihinsel olmak üzere üç farklı şekilde görülür. Fiziksel aldatma, bireylerin partnerleri dışında biriyle fiziksel temasta bulunması, cinsel birlikteliğe girmesidir. Duygusal aldatma ise bireylerin partnerleri dışında birine duygusal yakınlıkta bulunması, aşık olmasıdır.
Dünyevi ve uhrevi musibetlerden kurtulmak için günde üç defa okunur. Her kim bu sureyi okumaya devam ederse, kendisine dünyada verilen nimetlerden dolayı hesaba çekilmez. Bir kişi, yağmur yağarken oturup ara vermeksizin 7 kere bu sureyi okursa, Allah'u Teala o kimseye hesapsız sevap verir.
Bu sureyi vird edinrek devamlı okuyanlar kamil insanların makamına erer. Düşman şerrinden korunmak için okunur. Her gün okuyan, dinini ve dünyasını muhafaza etmiş olur. Sarılık için her gün 3 kere okunup dua edilir.
Tahrim Suresi'nin büyük bir çoğunluğunda Hz. Muhammed'in hayatından söz edilmektedir. Buna ek olarak müminlerin hem kendilerini hem de ailelerini korumaları nasihat edilmektedir. Tahrim Suresi içerisinde Allah'ın kullarına, peygamberlerine ve diğer kafirlere ne şekilde hitap ettiği de örneklerle yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri