Bir haftada karın kası yapılmaz. En az 2 yıl gerekli.
Antrenman sıklığını doğru ayarlayın: Ne demiştik, fazla çalışmak karın kasları için hiçbir işimize yaramayacaktır. Bu yüzden haftada en fazla 2 gün karın kaslarımızı çalıştırmak yeterli olacaktır. Zaten indirekt çalışmalar da karın kaslarını çalıştırdığı için bu yeterlidir.
Karın kaslarının belirginleşmesinin önündeki en büyük engel vücut yağ oranıdır. Ortalama olarak haftada 3-4 gün egzersiz ve iyi bir beslenmeyle 6-7 ay kadar zamanda kaslar belirginleşmeye başlar. Fakat vücut yağ oranı yüksekse ya da bir sağlık sorunu varsa bu süre uzayabilir.
Ne sıklıkla çalışmalıyım? Karın kasları, onlara ne kadar yüklendiğinize bağlı olarak, haftada 2-6 gün çalıştırılabilir. Ekstra ağırlıklar kullanılarak yapılan bir karın antrenmanı vücut ağırlığı ile yapılana kıyasla birkaç gün daha fazla dinlenme gerektirebilir.
Karın kası yapmak zorlayıcı bir süreç gibi görünebilir; ama doğru beslenme ve antrenman rutiniyle bir ay içinde karın kası yapabilirsin.
İlgili 43 soru bulundu
Mekik hareketinin en faydalı olduğu yer karın ve göbek bölgesidir. Egzersiz yaparken beslenmenize de dikkat ederseniz göbek yağlarınızı daha kolay eritebilirsiniz. Doğru ve düzenli mekik çekme egzersizi yaparak 3 ya da 4 ay içerisinde güçlü ve sıkı karın kaslarına sahip olursunuz.
Karın kasları, vücudun ön tarafında kaburgalar ile pelvis arasında bulunur.
Aerobik egzersizler, kas gruplarını çalıştırmaya yarayan egzersizlere göre daha çok kalori yakmaktadır. AÇ KARNINA MI YAPILIR? Evet, karın egzersizleri aç karnına yapılabilmektedir.
Eğer yağ oranınız %30 ya da üzerindeyse düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmeyle 6-8 ay arasında bir sürede karın kasları belirginleşir. Vücut yağ oranı %20 civarındaysa 2-3 aylık bir sürede kaslar görünür hale gelir.
Fitness sporuna yeni başlıyorsanız, haftada 3 gün spor yapmanız yeterlidir. Bu süre vücudunuzun spora alışmasını hızlandırabilir. Daha sık spor yapmak, sakatlık riski oluşturabilir. Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz.
1 ) Her gün karın kaslarını çalıştırmak gerekir
Sıkı bir karın programı sonrası bu süre 48 saate kadar uzayabilir. Gereğinden fazla çalışmak daha iyi karın kaslarına ulaşmanıza engel olmakla birlikte başka sorunları da beraberinde getirebilir.
Spora başladığımız zaman hemen baklava karın kaslarına sahip olmayı istiyoruz ama sabırlı olmalıyız. Karın kası çalışmanın ilk adımı vücut yağ oranını bilmek. Çünkü karın kasına sahip olmanın maalesef belli bir süresi yok. Vücut yağ oranına göre belirlenecek bu süre 6-7 ay da sürebilir, 2-3 ay da.
Plank hareketinin özellikle karın kaslarında sıkılaşma hissi yaratması kısa sürede olur. Kilo vermek ve biraz kas yapmak gibi beklentileriniz varsa bunun için en azından birkaç ay çalışmanız gerekecektir. Düzenli egzersizle 28 gün içinde sonuç almaya başlayabilirsiniz.
Vücudun yağ oranının %10 ile %13 bandına düşmesi karın kaslarınızın belirginleşmesine olanak sağlar. Bireylerin yağ oranlarını belirtilen seviyelere düşürebilmesi için büyük olan kas gruplarını çalıştırmaları gerekir.
Yağlanmayı artıranfast food, tam yağlı süt ürünleri ve kızartmalar gibi yağlı besinler ile basit karbonhidrat ve glisemik indeksi yüksek olan alkol, pilav, makarna, börekten uzak durun. Karın kası için doğru besin seçimi yapın. Tabağınız enerji verecek gerçek besinlerle dolu olsun.
Altyapınız hiç yoksa tamamen zayıf biriyseniz ortalama 12 Aylık bir süreçte hayal edilen vücuda ulaşmanız mümkün. Altyapınız az da olsa var ise bu süreç daha da kısalacaktır. Bu dönemde kendinizi dinlemeniz vücudunuzun isteklerini yerine getirmeniz farkı gösterecektir.
Eğer karın kaslarınız gözükmüyorsa bunun tek nedeni karın kaslarınızın üzerindeki yağ tabakası. Yani karın kaslarınızın görünür olması için yağlarınızı eritmeniz lazım. Ve bunu da mekik, crunch veya dizlerinizi karnınıza çekerek yapamazsınız. Belli bir bölgedeki kasları çalıştırarak, o bölgedeki yağları eritemezsiniz.
Kasları Çalıştırın
Kasları çalıştırmadığınız zaman ortaya sıska bir görünüm çıkar. Yağ oranının tek başına azalması hiçbir zaman yeterli değildir. Bu nedenle düzenli olarak egzersiz yapmak gerekiyor. Karın kaslarının ortaya çıkarmak için sadece mekik çekmek ya da tırmanış hareketleri yapmak yeterli olmayacaktır.
Kas yapmak aslında kasları kucuk capta yırtmaktır. Kası zorlarsın, kaslarda cok ufak çapta yırtılmalar meydana gelir, vucut bu yırtılmalar proteinle doldurur ve yeni oluşan kas bir onceki halinden daha dayanıklı ve guclu olur.
Karın kası güneş ışığına çok duyarlı bir kastır o yüzden sabah çalışmak gerekir.
Karın kası egzersizlerinden önce ve sonra yeterli miktarda su içmeye özen gösterebilirsiniz. Egzersizler sırasında vücudun terlemesi ise su kaybını da beraberinde getirir. Kaybedilen suyun yeniden kazanılması için bol su içmek önem taşır.
Herkesin hayal ettiği bir vücut yapısı vardır. Genellikle hem kadınların hem de erkeklerin hayallerini süsleyen karın kaslarını oluşturmak da bunlardan bir tanesidir. Karın kası oluşturmak düzenli ve doğru şekilde yapılan aktivitelerle mümkündür. Ancak doğru teknikleri bilmek ve istikrarlı şekilde devam etmek şarttır.
Sürekli Karın Çalışıyorum Ama Belim İncelmiyor
Sadece karın çalışması yapmak, sadece bel çevresindeki kasları çalıştırır ki buda belinizi inceltmeye yetecek kadar kalori yaktırmaz. Spor ile fiziği düzenlemenin genel mantığı nedir? Spor sırasında fazladan kalori yakmak ve bu sayede yağlarımızı azaltmaktır.
Üst karın kasını çalıştırabilecek en etkili yöntem mekik egzersizidir. Bu egzersizi yaparken ağırlığınızla orantılı kullanabileceğiniz bir dambıl ile de egzersizini yapabilirsiniz. Alt karın bölgesini çalıştırmak için diz ve bacak kaldırma hareketleri ile alt karın kaslarınızı hareketlendirebilirsiniz.
Peki, karın kası için günde kaç mekik çekmek gerekiyor? Livestrong Vakfı'na göre, her gün 25-50 tekrar ile üç set mekik çekemk, karın kasları oluşmasını ve şekillenmesini sağlıyor. Bunu kardiyo ve kuvvet antremanı ile birleştiriyorsanız, egzersizinizi sadece haftada üç kez yapmanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri