İşte sizi yaratan Rabbiniz, kimin daha doğru bir yolda olduğunu en iyi bilendir. De ki: “Herkes, kendi mizaç ve meşrebine göre iş yapar. Bu durumda kimin doğru bir yol tuttuğunu Rabbiniz en iyi bilendir.” De ki: «Herkes, kendi huyuna göre iş görmededir, doğru yolu tutanı Tanrınız çok iyi bilir !»
İsrâ Suresi 84. Ayetinin Tefsiri:
Buna göre herkes kendi aslına, fıtrat ve mizacına, seciye ve karakterine, alışageldiği din ve ahlâkına, gönlünde yer eden duygu ve düşüncelerine uygun düşeni yapar. Bu ilâhî beyân, kâfirler, zâlimler ve âsiler için bir kınama, mü'minler için bir övgüdür.
Bu âyette ifade buyurulduğu üzere Hz. Eyyûb ağır bir hastalığa yakalanmış ve hastalıktan kurtulmak için Allah'ın merhametine sığınarak O'ndan şifa dilemiştir. Yüce Allah duasını kabul etmiş; ayağını yere vurmasını, çıkacak su ile yıkandığında iyileşeceğini bildirmiş, böylece onu sağlığına kavuşturmuştur.
84: Medyen'e de kardeşleri Şuayb'ı peygamber gönderdik. Onlara şöyle dedi: “Ey kavmim! Allah'a kulluk edin; sizin için O'ndan başka hiçbir tanrı yoktur. Ölçüyü ve tartıyı eksik tutmayın.
Cüzzam şifası için; Enbiya suresinin 83. ve 84. ayetleri terkibe uygun 7 kere okunur. Derinin renginin değişmesiyle oluşan abraş hastalığının şifası için; Ali-imran suresinin 49. ayeti 7 kere terkibe uygun okunur. Uyuz hastalığı için; Müminun suresinin 14. ayeti 7 kere terkibe uygun okunur.
İlgili 25 soru bulundu
Enbiyâ Suresi - 83-84 .
﴾83﴿ Eyyûb'u da an! Hani rabbine, “Başıma bu dert geldi. Ama sen merhametlilerin en üstünüsün” diye niyaz etmişti.
Enbiya Suresi 87.Ayet Mucizesi.. Kim bu ayeti okursa,karanlıklardan aydınlığa çıkar,sıkıntıları biter - YouTube.
(Müttakiler için hidayet ve hikmet rehberidir.) Öyle ki; Allah'tan başkasına ibadet etmeyin. (Sadece O'nun kurallarına uyup, yalnız O'nun rızasını gözetin. Şunu bilin ki) Gerçekten Ben, O'nun tarafından sizi ikaz eden ve müjdeleyen (bir peygamber)im. Ve (her hatanın ardından hemen) Rabbinizden bağışlanma dileyin.
Surede Nuh tufanı geniş bir yer tutar. Ayrıca surede Hud, Salih, İbrahim, Lut, Şuayb, Musa, peygamberlerin hikâyeleri, itikada ait esaslar, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve ceza konuları ele alınmakta ve bunlar bazı peygamberlerin kıssalarıyla desteklenmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'de Âd kavmine gönderildiği bildirilen peygamber. Allah'tan vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri tebliğ etmek, muhataplarını hak dine çağırmakla görevlendirilen yüksek vasıflı kimse.
Enbiyâ Suresi 87-88.
Enbiya Suresinin 78. ayeti hafıza kuvvetlendirmek, zihin açmak niyetiyle okunur. Okula giden çocuklara, sınava hazırlananlara, ezber yapmak isteyenlere bu sure tavsiye edilir.
Ayrıca bu sureyi okumanın faziletleri şu şekilde sıralanabilir: Duaların ve dileklerin kabul olması için Enbiyâ suresi 89. Ayet okunmalıdır. Enbiyâ suresini okuyan kimseler, Allah'ın izniyle sıkıntılarından kurtulur.
84 Sure İnşikak Suresi - YouTube.
Oruç, sayılı günlerdedir. İçinizden biri hastalanır, yahut yolda bulunursa orucunu yer, sonra başka günlerde, o yediği gün sayısınca oruç tutar. Kime oruç zor gelirse her gün için bir yoksulu doyurur. Hayır için verdiği şeyi çoğaltırsa bu da kendi hayrına.
Allah'ın varlığına, peygamberlerin doğruluğuna işaret eden delil ve mûcize anlamında, ayrıca Kur'ân-ı Kerîm sûrelerinin belli bölümlerinden her biri için kullanılan bir terim.
Nitekim Peygamber Efendimiz de bu âyetten ötürü, “Beni Hûd Sûresi kocattı” buyurmuştur (bk. Tirmizî, Tefsîru sûre (56), 6).
Nûh, Hûd, Sâlih, İbrâhim, Lût, Şuayb ve Mûsâ peygamberlerin kıssaları anlatılmakta; Kur'an'ın mûcize oluşu, öldükten sonra dirilme, hesap ve âhiret hayatıyla ilgili konulara yer verilmektedir.
Hûd suresi 6. ayet tefsiri şöyledir: Allah Teâlâ burada, insanlar dahil yeryüzündeki bütün canlıların rızıklarını yaratmanın kendine ait bir iş olduğunu vurgulayarak önceki âyetin anlamını pekiştirmektedir.
Hûd suresinin ne için okunması gerektiği çok fazla araştırılır. Çünkü bu sure çok faziletlidir. Hûd suresi 56. Ayetin okunma sebebi, nazara tutulmuş kişiyi bu nazardan kurtarmaktır.
Hûd Suresi 33. Ayetinin Tefsiri:
اَلْمَجَادَلَةُ (mücâdele), iki hasmın birbirini susturmaya, savundukları görüşten şiddetle vazgeçirmeye çalışması demektir. Dinî hususlarda mücâdele etmek teşvik edilmektedir. Bu sebeple Hz. Nûh ve diğer peygamberler, hakkın üstün gelmesi için kavimleriyle mücâdele etmişlerdir.
A'râf 7/85). Şuayb aleyhisselâm ise Medyen ve Eyke halkına gönderilmiş bir peygamberdi (bilgi için bk. A'râf 7/85; Kasas 28/22-24; İbn Âşûr, VIII, 239). O da diğer peygamberler gibi inkârcı ve putperest halkına önce Allah'tan başka tanrı olmadığını anlattı ve herkesi O'na kulluk etmeye çağırdı.
Enbiyâ Suresi 90. Ayetinin Tefsiri:
Yani her şeyin fani olduğunu, kendisine bir evlat bağışlasa da onun da bir gün öleceğini ve neticede her şeyin Allah'a kalacağını, dolayısıyla vârisi olacak birini kendine lütfetmese de Rabbinin kendine kafî geleceğini ifade etmek istemiştir.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Sûrenin başından buraya kadar daha çok peygamberlikle ilgili konulara yer verildi. Burada ise (21-29) Allah'ın birliğinin ispatı, eşinin, benzerinin ve zıddının bulunmayışı gibi konular ele alınmaktadır.
25. Senden önce gönderdiğimiz bütün peygamberlere, "Şüphesiz, benden başka hiçbir ilah yoktur. Öyleyse bana ibadet edin" diye vahyetmişizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri