Astar atmak da zorunlu olmamakla birlikte, düzgün bir ahşap boyama işlemi için mutlaka yapılmalıdır. Koyu renkli boyalar için gri , nispeten parlak boyalar içinse beyaz astar kullanabilrsin.
Astar boya, eşit bir boya katmanı sağlamaya yardımcı olur, böylece düzensiz yamalarla karşılaşmazsınız. Çatlakları veya yarıkları doldurur, böylece ana kat olan renk süper pürüzsüz bir yüzeye sahip olur. Astar aynı zamanda yüzeyi kapatır ve nemin nüfuz etmesi veya paslanma gibi durumlardan korunmasına yardımcı olur.
Ahşap astar boya, ahşap bir dış cepheyi boyamadan önce kullanılan bir kaplama türüdür. Ahşap boya astarı, boyanın ahşap yüzeye düzgün yapışmasını sağlar, boyanın sağlamlığını artırır, ayrıca ahşap yüzeye ilave koruma sağlar. Dış cephe ahşap astarı, ahşap boyası uygulamadan önce uygulanan özel bir boya çeşididir.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Aynı zamanda kuruma süresi de oldukça önemlidir. Çünkü boya astarının doğru uygulanmaması veya kuruması beklenmeden son kat boyasının uygulanması, deliklere, döküntülere ve dalgalanmalara neden olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında toz tutmama kurumasını 30 dakikada, dokunma kurumasını 2-3 saatte, sert kurumasını 12-24 saatte tamamlar. Tam kurumasını en az 5-7 günde tamamlar.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Bir kat astar uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak çeşitli yüzeyler için 2 kat kullanımı da gerekebilir. Geçiş astarını uyguladıktan sonra 4 saat beklemek yeterlidir. Astar kuruduktan sonra son kat boya uygulanabilir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında Dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 5-7 günde gerçekleşir.
Günümüzde ahşap boyama için akrilik boyalar daha sık kullanılmaktadır. Boyanın üzerine vernik kullanılması da önerildiği için boyadan sonra kullanmak üzere bir de vernik alınmalıdır.
Ahşap boyamada tercih edilen boya çeşitleri farklıdır. Akrilik boyalar, yağlı boya ve sprey boya çeşitleri boyamada kullanılabilir. Su bazlı ahşap boyası akrilik olarak da adlandırılır ve çevreye karşı duyarlı, sağlıklı bir boya olduğu için çoğu yüzeye uygundur.
Genellikle yapılacak olan duvar boyama işleminden iyi sonuçlar almak için astar boya kullanılır. Düzgün bir yüzey elde etmek, boyanın daha iyi yapışıp daha uzun süreli olması için astar boya kullanılır. Aynı zamanda son kat boya uygulamasının renk yoğunluğunu da artırır.
Ahşap boyama yapmaya başlamadan önce yüzeyin pürüzsüz olması gerekir. Pürüzlü yüzeylerde boya kötü duracaktır ve kendini göstermeyecektir. Ahşap yüzeyi iyice zımparalayarak pürüzsüz hale getirin. Geniş yüzeylerde sünger zımparadan destek alabilirsiniz.
Zımparalama işleminden sonra mutlaka bir astar uygulamalısınız. Astar da boyanın duvara tutunmasını ve daha kalıcı olmasını sağlayan önemli bir adımdır. Boya ve duvar arasında bir tampon gibi görev gören astar su ve nem geçişini azaltır. Ama unutulmamalıdır ki astar yüzey durumuna göre seçilmelidir.
En İyi Ahşap Boyası Hangisi? Ahşap boyama yapmak için kullanabileceğiniz en iyi boya türü Cadence Multisurface Akrilik Boya çeşitidir. Cadence Multisurface Akrilik Boya, ahşap yüzeyler dahil her türlü yüzeyde kolayca kullanılabilir.
Astar kuruduktan sonra, katlanmış çok ince zımpara kağıdı kullanarak yumruları ve sırtları hafifçe zımparalayın. Zımpara kağıdının bir bölümü tozla kaplandığında, kullanılmayan diğer bölüme geçin ve devam edin.
Ahşap Dönüşüm Astarı Nedir? Ahşap yüzeylere boyamadan önce veya yağlı boya ile boyanmış bir ahşabı su bazlı boyayla boyamasan önce kullanılabilir. Su bazlı ahşabı tiner bazlı boyamadan önce kullanılabilir.
Yaklaşık 2 su bardağı 1 litre için uygundur. İyice seyrelttikten sonra, artık uygulamaya hazır hale geldiğinden emin olduktan sonra, bir rulo fırça veya duvar fırçası yardımı ile 1 kat yüzeye uygulayabilirsin.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
Duvarınızın dokusu düzgünse saten rulo fırça kullanabilirsiniz. Böylece duvarda rulo izi kalmamış olur. Su bazlı, silikonlu, ipek mat ya da yarı mat boyalarda saten rulo çok iyi sonuç verir.
Boya yaparken en çok yapılan hatalardan biri de rulo izi bırakmaktır. Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
· 20 kg tavan boyasına da 2 litre su ilave edilir. Bir çok boya markasında tavan boyası inceltme oranı yaklaşık olarak bu şekildedir.
İç cephe astar boyası son kat boya uygulanmadan önce kullanılan ve boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlar , boya dayanıklılığını arttırır ve boyanan malzeme için ek koruma sağlar. Bir astar% 20 ila% 30 sentetik reçine,% 60 ile % 80 çözücü ve % 2 ile % 5 katkı maddesi içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri