Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli illerinde 10 ayrı rekor kırmış, daha sonra bu rekorlar aşılamamıştır. Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
Dünya ok atma rekoru bir Osmanlı Padişahı olan 2. bu bir dünya rekorudur. hayatlari son buldu. 3.selim 888 metre uzağa ok attı.
Kendisi çok başarılı bir hedef ve menzil okçusuydu. Yıldız havasıyla 1070,5 geze ok atıp kendi adıyla anılan menzili açmış ve bu taşı diktirmiştir. Taş şu anda Kulaksız Mezarlığı'nın içinde bulunan Hamidiye Şehitliği'ndedir.
"Kemankeş, Osmanlı döneminde savaşlarda ok atan askerlere deniyor. Biz de sergimizde, savaşlarda ok atarak bize bu medeniyeti kazandıran, dakikada 25-30 ok atan okçularımızı anmak için sergiye bu adı verdik."
Modern okçulukta salonda (indoor) 18 metre, açık havada (outdoor) makaralı yaylar için 50 metre, olimpik yaylar için 70 metre mesafeden ok atışları yapılır. Geleneksel okçulukta oklar 30 – 90 metre mesafeden atılır. Menzil okçuluğunda ise mesafe sınırı yoktur.
İlgili 39 soru bulundu
Tozkoparan İskender en uzun rekorunu, gündoğusu havasıyla atılan Akrurı Menzili'nde 1281,5 gezle kırmıştır. 846 (veya 848) metrelik bu mesafe bir dünya rekorudur.
2 Günde atılır ise 1. gün uzun mesafeler (Erkeklerde 90m - 70m, Bayanlarda 70m 60m), 2. günde kısa mesafeler (Erkeklerde ve Bayanlarda 50m – 30m) atışları yapılır). Aşağıda kategorilere göre belirtilmiş olan mesafelerde 2 x 36'şar ok olmak üzere toplam 72 ok atışı yapılır.
Hayatta olduğu süre boyunca kimsenin menzilini kıramadığı Şüca, yıldız menzilinde 825, poyraz menzilinde 820 metrelik atışlar yaparak, Türk tarihinin en başarılı okçularından biri oldu.
Bugün ve geçmişte okçuların piri olarak kabul edilen Sa'd bin Ebu'l Vakkas, peygamberin yakın sahabelerindendir. Ona Uhud Gazası'nda “At ya Sa'd anam babam sana feda olsun.” dediği söylenir. 14. yüzyıldan itibaren yazılan okçuluk risalelerinde yay ve okun ilk yapılışı Hz. Adem ve Cebrail'e dayandırılır.
Okmeydanı'nda bulunan en eski menzil taşı, menzil sahibi usta bir kemankeş (okçu) olan Hattat Şeyh Hamdullah'a ilişkindir (1429–1520). Sultan II. Bayezid döneminde Meydan Şeyhliği hizmetinde bulunmuş ve ünlü Tozkoparan İskender'e atıcılık öğretmiştir.
BOYU EN UZUN OSMANLI PADİŞAHI
Mehmet'tir. Fetret devrini bitiren Çelebi 1. Mehmet, Osmanlı'nın en uzun boylu padişahıdır.
Tarihin En Büyük Kemankeşi Tozkoparan İskender
İskender'in yaptığı atış 1281.5 gez yani 845.79 metre uzaklığa ulaşarak tarihe geçmiştir. Bu atışı ile Tozkoparan İskender, dünya rekorunu hala elinde bulunduruyor. Yaklaşık 846 metrelik atış dünya literatürüne girerek, kırılamayan rekorlar listesinde bulunmaktadır.
Arkadaşlar 4. murat'ın kılıcı 120 kilo ağırlığındaymış bir insan bunu nasıl taşıyabilir ki? Cevabın nedir?
8. Fetih Kupası'nda mücadele edem milli okçu Mete Gazoz, 342 puanla 70 metre Türkiye rekorunun yeni sahibi oldu. İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü kutlamaları kapsamında gerçekleştirilen 8. Fetih Kupası Okçuluk Yarışması başladı.
Padişah Abdülaziz'in bir saray darbesi sonucu tahttan indirilişinden sonra onun yerine tahta geçmiş, 93 gün boyunca tahtta kaldıktan sonra akli dengesinin bozulduğu gerekçe gösterilerek 31 Ağustos 1876'da padişahlık makamından indirilmiştir. Osmanlı tarihi boyunca en az süre yönetimde kalmış olan padişahtır.
V. Murad, 19. yüzyıl gerileme döneminde kayıtlardaki en kısa tahtta kalan padişahtı. Saltanatı sadece 93 gün sürdü.
İlk kadın sivil polis/ilk kadın okçu: Betül Or
İlkler alanında iki farklı kategoriye adını yazdıran Betül Or (evlendikten sonra Diker soyadını aldı), İsmail Hakkı Or ve Nimet Salahor'un kızı olarak 1918'de dünyaya geldi.
Okçuluk, muhtemelen Taş Devri (M.Ö. 20.000)'ne kadar tarihlense de, yay ile ok kullandığı bilinen ve okçuluğu avcılıkla-savaşa da en az 5.000 yıl önce uyarlamış olan ilk insanlar; Eski Mısırlılardır. Çin'de okçuluğun tarihi Shang Hanedanı(M.Ö. 1766-1027)'na kadar dayanmaktadır.
Eskiden kendisine "kemankeş" (yay çeken, menzil okçularına bu şekilde seslenilirdi) yada "tirendaz" (ok atan, hedef okçularına bu şekilde seslenilirdi) denilen okçu Okmeydanı' nda esen rüzgarlara bakarak hava gözler, ve "Ya Hak" diye bağırarak okunu var gücüyle uzaklara salardı.
İskender, doğum ve ölüm tarihi net olarak kayıtlı olmayan, devşirme bir okçudur. Okçuluk yaparak Tozkoparan lakabını almıştır. Tozkoparan İskender sade bir vatandaşken ünü yüzyılları aşmış, mahallelere ve köylere adını vermiş bir şahsiyettir.
Menzil koşusu oku daha uzağa atmaya dayanan bir yarışmaydı. Fakat bu yarışmalarda yarışmacılar kendi seviyelerindeki yarışmacılarla eşleştirilirlerdi. Ulaştıkları mesafe 900-1000 gez arasında olanlar “dokuzyüzcü”, 1000 gezi geçmiş olanlara “binci”, 1100 geze ulaşabilmiş olanlara “binyüzcü” denirdi.
Savaş yaylarının çekiş kuvveti ne kadardı? Osmanlı savaş yaylarının çekiş kuvvetleri, Adam Karpowicz'in 2005'de Topkapı Sarayı Müzesi'nde (TSM) yaptığı araştırma sonucunda tespit edilmiştir. Karpowicz'e göre Müze koleksiyonunda 40 lbs-240 lbs (18-108,96 kg) arasında yay bulunmaktadır.
Geleneksel Okçulukta ülkemizde mesafeler, Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonunca belirlenmiş olup, puta atışlarında 18 metre ve 70 metre arasında değişmektedir. Menzil atışlarında ise amaç hedefi tutturmak değil, oku uzağa atmaktır.
-Başlangıç ve hobi düzeyine okçuluk sporu gayet maliyetli bir spordur ancak profesyonel okçu olmayı düşünenler için uzun vade için bir miktar para harcaması gerekmektedir. Alınan malzemenin ömrü 5 yıl gibi bir süreyi kapsadığından uzun vade için yine maliyetli bir spordur.
Ayak, dünyaca ünlü profesyonelleri yarıştırırken, okçuluk meraklılarını da kıyasıya bir yarışın içine sürükleyecek. Ok Yaydan Çıkıyor! En İyi Okçulara 10.000 USD Para Ödülü Veriliyor!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri