Bununla birlikte klimanın modeline, markasına ve çeşidine bakmaksızın her klimanın uyku modundayken standart moda göre çok daha düşük enerji tüketimi gerçekleştirdiği, dolayısıyla da elektrik tasarrufu sağladığı bir gerçektir.
İster inanın ister inanmayın, ancak uyku modunu düzenli olarak kullandığınızda yalnızca parasal tasarruf yaşamayacaksınız. Bu özellik, daha az enerji harcarken, gece ve sabah fiziksel olarak da çok daha rahat etmenizi sağlayabilir.
SLEEP (Uyku) Modu:
Klimanın bulunduğu odada yatanlar bu özellik sayesinde oda sıcaklığının artması ve hava akımının düzenlenmesiyle rahat bir uyku uyurlar. Uyku modu açık olan bir klima yaklaşık 6 saat sonra otomatik olarak kapanacaktır. Cihaz kapatıldıktan sonra uyku fonksiyonu iptal olur.
Bu ideal sıcaklığın 15 – 23 dereceleri arasında olabileceği de ifade ediliyor. Bunlar kişiden kişiye ve mevsime göre farklılık gösterebilir. Bununla beraber özellikle gereğinden fazla bir oda sıcaklığı (24 derece ve üzeri gibi) NREM ve REM uyku evrelerinin süresini azaltabilmekte.
Klimanızı çok düşük sıcaklıklara ayarlamadan istediğiniz serinliğin zamanla oluşmasını sağlayın. Eğer aniden sıcaklığı düşürürseniz elektrik kullanımınız artacaktır. Nemli bir şehirde yaşıyorsanız yaz aylarında nem alma modunda klimanızı çalıştırarak tasarruf sağlarsınız.
İlgili 31 soru bulundu
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Uyku ayarını en az 1, en fazla 7 saate kadar ayarlayabilirsiniz. Klimanızın kumanda modeli kapaksız ise; sol tarafında yer alan açma/kapama düğmesine basarak klimayı açın.
Uzmanlara göre ve birçok kaynakta yer alan bilgilere göre uyumak için klima ile oda ısısını ayarlamak istiyorsanız, ideal derecenin 18,3 0C olduğu belirtilmektedir. Fakat her kişinin vücut koşullarına ve alıştığı iklim koşullarına göre kabul edebileceği bir soğukluk ya da sıcaklık derecesi de yer almaktadır.
Yaz Klima Ayarları
O da klimanızı “COOL” moduna almak. Klimalarda “COOL” soğutma modu olarak biliniyor. Bu sayede yaz mevsiminde ya da sıcak hava şartlarında serinleyebilmek için bu moddan yardım alınabiliyor. Klimanızı COOL moduna almak içinse önce klima kumandası üzerindeki “MODE” düğmesine basın.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Klima seçerken BTU değeri dikkate alınmazsa klima fazladan enerji kullanabilir ve elektrik kullanımı artabilir. BTU dışında klimalarda elektrik tasarrufu için dikkat edilmesi gerekenler kısaca şöyle sıralanır: Klimaları sık sık açıp kapatmak daha fazla elektrik tüketilmesine sebep olur.
Oradan doğru cevabı bulabilirsiniz. Sonuç: nem alma (dry mode) modunda daha az enerji harcar.
Bu nedenle klimayı ideal sıcaklıkta çalıştırmaya özen göstermek gerekiyor. 22 santigrat derece yaz aylarında klimalar için ideal sıcaklık derecesi olarak gösteriliyor.
1. Enerji tüketiminizi azaltır: Klimanın fan modunda çalıştırılması, soğutma, ısıtma ve kurutma modu dahil olmak üzere diğer klima modlarına göre önemli ölçüde daha az enerji kullanır. Bunun nedeni, fanı çalıştırmak için kompresörden daha az güç gerektirmesidir.
Klimanın ayarları yaz mevsiminin şartlarına uygun şekilde ayarlanmalıdır. Yaz aylarında ayarlanacak ortam sıcaklığının dış sıcaklıktan 7'-8' C düşük olması konfor sağlar. Örneğin 35 derecelik dış sıcaklıkta klimanızın sıcaklığı 28 – 27 derece olmalıdır.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
En hızlı kullanımda saatte 2,19 kW elektrik tüketen 24000 BTU salon tipi bir klimanın saatlik enerji tüketim maliyeti yaklaşık olarak 4,5 TL'dir. Günlük 8 saat kullanım halinde ortaya çıkan aylık elektrik sarfiyatı ise 1,124 TL civarında olur.
Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkilemektedir. Cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olur. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olmaktadır.
Kumandanızdan SLEEP tuşuna basarak uyku modunda çalıştırabilirsiniz. Bu tuşa basıldığında klima uyku moduna geçer veya uyku modundan çıkar. Uzun çalışma sürelerinde klimanızda yapmış olduğunuz sıcaklık ayarlarının kademeli olarak arttırılması ya da azaltılması sağlanır.
Inverter kimanın çalışma saatleri klimanın hangi amaçla kullanılacağına, mekanın büyüklüğüne, klimanın markasına, teknik özelliklerine, istenilen ısıtma ve soğutma değerlerine bağlı olarak değişir. Inverter klimaların günde kaç saat çalıştırılması gerektiğiyle ilgili herhangi bir sınır bulunmamaktadır.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Doğru klima kullanımı için klimanızı rahat hissettiğiniz en yüksek ısıya (24-26°) ayarlayın. Nem oranı yüksek olan günlerde, klimanızı nem alma modunda çalıştırın. Soğuk havayı doğrudan üstünüze gelmemesine dikkat edin. Klimanızı yazın yukarı, kışın aşağı üfleme yapacak şekilde ayarlayın.
Klimanın doğru kullanımı için bunlara dikkat edin;
Örneğin dış ortamdaki hava sıcaklığı 40 dereceyse klima ayarı en düşük 30-31 derece olmalıdır. İnsan vücudunun iç ısısı 37-38 derecedir. Bulunulan ortamın ısısı bu değerin %30'undan daha soğuksa giyinerek vücut ısınızı korumamız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri