Barkod numaralarındaki 869 önekinin Türkiye'ye tahsis edildiğini söylemek mümkün. Öte yandan bu önek ürünün üreticisi tarafından konabileceği gibi ürünün ithalatçısı veya dağıtıcısı tarafından da konabiliyor.
GS1 Organizasyonu GS1 Türkiye'ye “868” veya “869” önekini tahsis etmiştir, başka bir ifade ile GS1 Türkiye üyelerine “868” veya “869” öneki ile başlayan firma önekleri vermektedir. Firmalar da bu firma öneklerini ürünlerini numaralandırmakta kullanmaktadır.
869 barkod numarası ürünün TSE'ye göre üretildiğini gösterir.
Cevap. Barkod numarası 869'la başlayan ürünlerin tamamı Türk malı değil. Ürünlerin üzerinde yaklaşık 15 rakamdan oluşan bir numara vardır. Bu numaralar ürünün menşei hakkında bilgi verir.
Alan kodları alan kodunun başına 0 konularak kullanılır. 86 alan koduna it bir Türkiye ili bulunmamaktadır. +86 numaralı ülke kodu Güney Doğu Asya'da yer alan Çin ülkesine ait bir koddur.
İlgili 18 soru bulundu
+1-869 ya da 869 alan kodu, Saint Kitts ve Nevis'in yerel telefon alan kodudur. Ekim 1996'da açılmıştır. Birçok Karayip ülkesi gibi Saint Kitts ve Nevis de +1 alan koduyla kullanır.
Resimdede görüldüğü gibi 7 290 barkod kodlu mallar israil malı ve üretimidir. 8 690 barkod numaralılar ise israilin Türkiyede ürettiği israil mallarıdır.
Barkod Numarası ile Sorgulama
Perakende olarak satılan ürünlere ait bir barkodları tanımlamakta kullanılan GTIN(Global Trade Item Number) ile sorgulama yapacaksanız, ticari ürünün üzerinde yazan ve GS1 sistemine göre oluşturulan barkod numarasını, arama alanına girip “Ara” butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
Örneğin, Türkiye'nin barkod numarası 869'dur. Barkodun referans numarası da yine ilk 3 rakamdır. Sonrasında gelen 4 rakam ise ürünün üreticisine ait olan şirket kodudur. Sonraki 5 rakam ürüne aittir, son rakamlar da kontrol kodu olarak isimlendirilir.
İsrail mallarının kodu 729 ile başlar. Barkodun ilk üç rakamına bakarak ürünün İsrail malı olup olmadığı anlaşılabilir.
Barkodlar sayesinde üretim, sevkiyat, depolama, kalite kontrol gibi çok sayıda alanda kolayca işlem yapılabilmektedir. Barkodların en büyük özelliği uluslararası olmasıdır. Bu da bir ürünün dünyanın her yerinde tek bir barkod okuyucu ile okutulabilmesini ve bilgilerin kullanıcının karşısına çıkmasını sağlar.
Barkod sistemi, bir ürün üzerinde yer alan barkodun okutulduğu zaman barkodda yer alan bilgilerin hızlı bir şekilde bilgisayara aktarılmasını sağlamaktadır. Barkodun üzerinde yer alan çizgilerin her biri bir koda sahip olduğundan dolayı barkod sistemi bunu kolay bir şekilde algılayabilmektedir.
Barkodların ilk üç rakamı “EAN Tarafından Verilmiş Ülke Numarası”dır. Sonra gelen 4 rakam “Numaralama Teşkilatı Tarafından Verilmiş İşletme Numarasıdır.” Sonra gelen 5 rakam ise “İşletme Tarafından Verilmiş Mamul Numarası”dır. Son rakam ise “Kontrol Sayısı”dır.
e-Devlet mobil uygulamasında yer alan Barkodlu Belge Doğrulama özelliği ile, belgenin üzerindeki karekod'u okutarak, belgeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz.
Barkod numaralarındaki 869 önekinin Türkiye'ye tahsis edildiğini söylemek mümkün.
Türkiye'de, Tekel ürünlerinin barkodları, TAPDK (Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından düzenlenir ve her ürünün barkod numarası, ürünün orijinal ve resmi olduğunu kanıtlar.
Ticaret BakanlığıÜrün Künyesi Sorgulama
Bu hizmet Ticaret Bakanlığı işbirliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden sunulmaktadır. Bu hizmet tek aşamalıdır. Ekranda gördüğünüz formu doldurup gönderdiğinizde işleminiz tamamlanacaktır.
EAN-13 barkodu (özgün adı European Article Number ama kısaltma değişmediği halde artık International Article Number olarak adlandırılıyor) 13 haneli (12 hane + kontrol hanesi) barkodlama standardıdır.
Sadece nümerik ve 13 haneden oluşur. İlk üç hanesi firma kodu, sonraki dört hanesi firma kodu, sonraki beş hanesi ürün kodu ve son karakter kontrol karakteridir.
Türkiye'de üretilen ürünlerin bar kodu 869 ile başlamaktadır. Dolayısıyla, vatandaşlarımızın satın aldıkları malları seçerken bar kodlarının 869 ile başlamasına dikkat etmesi, benzer yerlisi varsa ithal ürünü tercih etmemesi bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.
Birçok ülke kodu bulunmaktadır. Bunlar dışında bazı ülke kodları ülkemizde alan kodu olarak da kullanılmaktadır. 90 kodu da bu kodlardan birisidir.
Yaklaşan bir hastane randevunuzu hatırlatmak için aranıyor olabilirsiniz. Randevuya gidip gitmeyeceğinişzi , iptal edip etmeyeceğiniz de sorulabilir.
+91 ise Hindistan ülkesi tarafından kullanılmakta olan alan kodudur. Bu kod sayesinde Hindistan'daki numaralar diğer ülkelere rahatça çağrı gönderebilir.
Operatörlerin bilinmeyen numaralar servisini kullanabilir, 11880'yi arayabilir veya mesajla bir kişinin telefon numarasını bulabilirsiniz. Vodafone abonesiyseniz 11842, Turkcell abonesiyseniz 11832, Türk Telekom abonesiyseniz 11855'e kısa mesaj göndererek isim soyad bilgisinden telefon no sorgulama yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri