Evlilik öncesi testleri ile evlilik hazırlığındaki çiftler bazı bulaşıcı ve kalıtsal hastalıklar hakkında bilgi sahibi olarak gelecekte yaşanabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmiş olurlar. Bu testleri yaptırarak rapor almak aynı zamanda yasal bir zorunluluktur.
Öncelikle nikâh açısından gerekli olan sağlık raporunda akciğer filmi ve kan tahlilleri talep edilir. Kan testleri ile birlikte bireylerde ayrıca hepatit b ve c hastalıkları, AİDS hastalığı gibi cinsel kanal üzerinden bulaşabilen herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığına da bakılır.
Evlilik öncesi yapılan testler; evlenecek çiftlerin sağlık durumları ve kalıtsal hastalıkları konusunda bilgilenme yönünden önemli olup, aynı zamanda da 4271 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 136. maddesi gereğince yasal zorunluluk halinde tutulmuştur.
Neden Yapılır? Evlilik öncesinde mutlaka SMA testi de yaptırılması ilgili yasal mevzuat gereğince zorunlu hale getirilmiştir. Bu testin yaptırılmaması durumunda nikâhın kıyılması söz konusu değildir.
Evlilik için öncelikle sağlık raporunun alınması gerekiyor.
İlgili 44 soru bulundu
Evlilik öncesi sağlık raporu için başvuranlara rapor düzenlenir. Erkek eşin/eş adayının tetkik sonuçlarında şüpheli pozitif bir sonuç yoksa takipten çıkarılır. Eğer erkek eş adayında şüpheli sonuç çıkarsa mutlaka kadın eş/eş adayına da tarama testi uygulanmalıdır.
Evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, yumuşak şankı, cüzam ve veremdir."dedi.
Eğer SMA taşıyıcılık testi pozitif çıkarsa, bu durum bir bireyin SMA genini taşıdığını gösterir. Bu durumda, bireyin genetik danışmanlık alması önerilir. Genetik danışmanlar, SMA taşıyıcılığının ne anlama geldiğini ve çocuk sahibi olma risklerini açıklarlar.
Türkiye'de evlenmek isteyen kişiler, bağlı oldukları aile hekimlerine başvurarak evlilik raporu almak zorundadırlar. Başvurdukları aile sağlığı merkezinde aile hekimi tarafından muayeneleri ve bazı testleri yapılmaktadır. Bu testler cinsel veya kalıtsal yolla bulaşan hastalıkları belirlemeye yöneliktir.
SMA TESTİ evliliğe hazırlık aşamasındaki her çift için zorunlu. Test, yeni doğan bebeklerin her birine de erken tanı tanı ve buna bağlı tedavi avantajı sebebiyle uygulanıyor.
Aile Sağlığı Merkezlerine giderek cinsel yolla aktarılan enfeksiyonlardan bazıları için test yaptırabilirsin. Aile Sağlığı Merkezlerinde Hepatit B, C, HIV veya sifiliz için kan testleriyle taramalar yapılıyor.
Ayrıca kan testleri, kişinin Akdeniz anemisi ve/veya orak hücre anemisi taşıyıcısı olup olmadığının netleştirililmesi noktasında önemlidir. Orak hücre ve/veya Akdeniz anemisi testi sonucuna bağlı olarak, çift çocuk sahibi olmak istediğinde doğacak bebeğin bu anemi türlerine karşı korunması amaçlanır.
Yapılan tetkiklerin sonuçlarını ise aile hekimine onaylatarak, aile hekimi imzalı sağlık raporu alabilirsiniz. Çoğu kişi bu durumda evlilik için yapılan tetkiklerde sağlık raporu kaç günde çıkar sorusuna da cevap arayacaktır. Evlilik öncesi sağlık raporu genellikle bir günde tamamlanabilir.
Nikah için sağlık raporu alınması uzun süren sizi çok uğraştıracak bir rapor değildir. Bu rapor için bir sağlık merkezine başvuru yaptığınız zaman 1 gün gibi kısa bir sürede bu raporu alabilme imkanınız vardır.
Umumi Hıfzısıhha Kanununda yer alan frengi, cüzzam, gonore, tüberküloz ve yumuşak şankr'ın yanı sıra son yıllarda hepatit ve HIV/AIDS de bu hastalıklar arasına eklenmiştir.
Kesin evlenme engelleri, Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 129-133. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Kanuna göre kesin evlenme engelleri hısımlık, önceki evlilik ve akıl hastalığıdır. Bu nedenlerden birinin varlığı halinde kişinin evlenmesi mümkün değildir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Kan Tahlilinde Çıkar mı? Cinsel yolla bulaşan birçok hastalık kendisini kan tahlilinde belli eder. Ancak kimi hastalıklar kan testinde kendisini belli etmeyebilir. Kan testi ile tespit edilebilen en yaygın hastalıklar ise; aids, Hepatit B, Hepatit C, uçuk ve frengi olarak sıralanabilir.
SMA çekinik kalıtımla taşınmaktadır. Yani hastalığın oluşabilmesi için her iki genin de mutasyon olması gerekmektedir. Ebeveynlerin her ikisinin de mutasyon taşıması SMA hastası çocuk sahibi olma riskini %25'e, genetik olarak taşıyıcı çocuk sahip olma riskini de %50'ye çıkarmaktadır.
SMA kampanyalarında en sık duyulan ilacın ismi isen Zolngensma. Tek seferlik verilen bu ilacın maliyeti 2 ila 3 milyon dolar arasında.
SMA Taşıyıcılık Taraması Kimlere Uygulanır? SMA Taşıyıcılık Taraması evlilik öncesi dönemde evlilik raporu almak için aile hekimlerine başvuran çiftlere ve halen evli olup bebek sahibi olmayı planlayan çiftlerden isteyenlere uygulanır.
Öncelikle üç tüp kan alınır ve ardından kişilere akciğer filmi çekilir. Sonuçlar çıktığında herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmazsa, kişilerin evlilik için bir engelinin olmadığına dair rapor verilebilir. Bu raporda kişilerin kimlik bilgileri, fotoğrafları, ikametgâh bilgileri yer almaktadır.
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri