87.03 GTİP numarada yer alan hem yük hem yolcu taşımaya mahsus çok amaçlı araçların ÖTV oranları.
8 seri no.lu Gümrük Genel Tebliği'nde 87.03 no.lu tarife pozisyonunda “Binek otomobiller ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar” ifadesi yer almaktadır. Şoför dâhil 9 kişiye kadar insan taşımak üzere üretilmiş araçlar bu tanımlamaya girmektedirler.
Palio van, Clio van, Corsa van, Matrix Space gibi, sadece önde iki koltuğu olan, arkada koltuk bulunmayan, arkadaki yan camları kapalı olan, 3 veya 5 kapılı, şoför sırası ile arkadaki bölüm arasında sabit bir panel veya ağdan yapılmış bariyer olan araçlar 87.04 tarife pozisyonunda yer almaktadır.
87.02 tarife pozisyonunda yer alan minibüsler, şoför dahil 10 ila15 kişi taşımak üzere imal edilmiş araç olarak tanımlandığından, yukarıdaki bölümde belirtilen şoför dahil 9 kişiye kadar insan taşımak üzere imal edilmiş olan araçlar 87.03 tarife pozisyonunda binek otomobili grubuna girmektedir.
Motorlu Kara Taşıtları; Traktörler, Bisikletler, Motosikletler Ve Diğer Kara Taşıtları; Bunların Aksam, Parça Ve Aksesuarları
İlgili 38 soru bulundu
Motorlu Kara Taşıtları; Traktörler, Bisikletler, Motosikletler Ve Diğer Kara Taşıtları; Bunların Aksam, Parça Ve Aksesuarları
İ. P./g.t.i.p.), Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun kısaltmasıdır. Ülkemizde, GTİP Gümrük Tarife Cetveli'nde 12'li koda verilen isimdir.
Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.04 numarasında yer alan araçlar binek otomobil kabul edilmemektedir.
87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın motosikletlerin engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den müstesnadır.
Gümrük İdaresi'nin yaklaşımına göre, GTİP'in yanlış beyan edilmesi halinde idari para cezası düzenlenmesi gerektiği konusunda kanunda açık hüküm var. Ancak yargının kanun yorumu bir hayli farklı. Böyle olunca da İdare tarafından tesis edilen ancak yargı tarafından iptal edilen bir para cezası oluyor.
Özetle, Türk Gümrük Cetvelinin ilk 6 hanesi armonize sistemi, sonraki iki hane (8'li kod) AB Kombine Nomanklatür - CN kodunu, sonraki iki hane Milli alt açılım kodunu (10'lu kod) ve 12 haneli kod ise istatistik açılım olan GTİP'i ifade etmektedir.
Türkiye'de Fiat Fiorino, Fiat Doblo, Renault Kangoo, Citroen Berlingo ve Nemo, Ford Courier, Peugeot Bipper ile Rifrer, Volkswagen Caddy gibi araçlar daha çok ticari araçlar olarak bilinir ve vizesinin (muayene) yıllık ya da 2 yıllık olması yönünden farklı olduğu düşünülür.
Cevap: TGTC'de kullanılan 12 rakamlı kodun ismi Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'dur (GTİP).
Trafik Sicil Kaydında ve Ruhsat Fotokopisinde “Hususi” Yazılı Olsa Bile, Araç Sahibinin Şirket Olması ve Faturanın da Şirket Adına Düzenlenmesi Nedeniyle, Bu Araç Özel Değil Ticari Araçtır.
İlk 8 ayda en çok tercih edilen hafif ticari Toyota modeli, sürüş konforunun yanı sıra efsanevi sağlamlığı, yüksek arazi ve taşıma kapasitesiyle öne çıkan Hilux pick-up oldu.
Maliye Bakanlığı düzenlediği bir özelge de Jeep ve benzeri arazi taşıt- larının binek otomobili sınıfında değerlendirildiğini belirtmektedir.
https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara linkinden Gümrük Vergisi ve Tarife (GTİP) Arama işlemini yapabilirsiniz.
GTIP numarası, Gümrük Tarife Cetveli üzerinde yer alan koda verilen isimdir.
Tarife sınıflandırması, dış ticarete konu edilen eşyanın sistematik olarak ve aynı şekilde sınıflandırılmasını sağlar. Böylece, uluslararası ticarette yer alan tüm kurumların, gümrük idarelerinin ve diğer aktörlerin tek ve ortak bir dille konuşması mümkün olur.
Ford Tourneo Courier / Transit Courier
Ford Courier, Ford'un B platformundaki ilk hafif ticari aracıdır.
Örneğin; şoför mahalli arakasında koltuk ve yanlarda camları bulunan Mercedes marka vito tipi bir araç alınması durumunda, bu araç 87.03. tarife pozisyonunda açıklanan özellikleri ihtiva edeceğinden, binek otomobil olarak değerlendirilecek ve KDV'si indirime konu edilemeyecektir.
Avrupa Birliği standartlarına göre brüt ağırlığı 3.5 ton yani 3500 kilogramı geçmeyen ticari araçlara hafif ticari araç denir. Maksimum 5 kişiye kadar yolcu taşıma kapasitesine sahip olabilen ticari araçlar hem orta büyüklükteki yük taşımacılığında hem de yolcu taşımacılığında kullanılabilir.
İhracat Faturalarında Zorunlu mu? Dünya Gümrük Sistemi tarafından evrensel olarak verilen HS code bir diğer adı GTİP numarasının ihracat sisteminde ve faturalarda bulunması zorunludur.
Gümrük Tarife Cetveli Neye Göre Belirlenir? Gümrük Tarife Cetveli, sınıflandırmaya konu olan eşyaların özelliklerine göre belirlenir. 12 haneli kodların her iki rakamı farklı bir özelliği tanımlamak üzere seçilir. En genel özellikler, fasıl numarası olarak bilinen ilk iki hane ile gösterilir.
GTIP (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu), bir malın ithalatında veya ihracatında kullanılan bir kodlama sistemidir. GTIP kodu, bir malın özelliklerine göre belirli bir sayısal kodun atanmasını sağlar ve bu sayede malın gümrük vergisi, vergi muafiyeti, ithalat kotası gibi hususlar hakkında bilgi verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri