Yukarıda da bahsettiğimiz üzere alacaklı tarafın talebi üzerine gönderilen 89/1 ve 89/2 haciz ihbarnamelerine karşı itiraz hakkını kullanmayan üçüncü şahıs adına son olarak 89/3 haciz ihbarnamesi gönderilebilmektedir.
Üçüncü Haciz İhbarnamesi Nedir? (89/3 Nedir?)
Üçüncü ihbarnamede üçünü kişiye; On beş gün içinde parayı icra dairesine ödemesi ya da. Aynı süre içinde menfi tespit davası açması; aksi takdirde, borcu ödemeye zorlanacağı ihtar edilir.
Bu kapsamda borçlunun kiraladığı evinin kiracısına da bu kapsamda 89 ihbarnamesi gönderilerek kiralarını icra dairesine ödemesi söylenebilir. Aynı zamanda uygulamada en çok karşılaşılan konu ise borçluların bankalarda olan alacakları üzerinedir. Bu kapsamda bankalara 89/1 çerçevesinde ihbarname gönderilir.
İİK m. 89'a göre, üçüncü kişi tarafından birinci haciz ihbarnamesine tebliğden itibaren yedi gün içinde itiraz edilmezse mal ya da alacak üçüncü kişinin elinde (yedinde) sayılır.
İlgili 27 soru bulundu
Buna rağmen, üçüncü kişi zimmetinde sayılan borcu icra dairesine ödemezse, icra dairesi, alacaklının talebi ile, bu miktarı (borcu) üçüncü kişiden tahsil eder(İİK m.89,III). saptarsa, ihbarnamenin tebliğinden itibaren yedi gün içinde, icra dairesine itirazda bulunabilir.
İkinci Haciz İhbarnamesi (İİK 89/2) Nedir? Birinci haciz ihbarnamesine süresinde ve gereği gibi itiraz etmiş olan üçüncü kişiye, ikinci haciz ihbarnamesi gönderilmez.İkinci haciz ihbarnamesi, birinci haciz ihbarnamesine cevap vermemiş olan üçüncü kişilere gönderilebilir.
7 günlük itiraz imkanı tanınmıştır. Borçlular haksız olarak gönderilen ihbarnameye itiraz eder ve yine de gidip dosya borçlusuna ödeme yaparsa alacaklıya dava açma imkanı tanınmıştır. Açılan bu davada hem tazminat hem de cezai yaptırım istenebilir.
Üçüncü şahıs, haciz ihbarnamesinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde itiraz etmezse, mal yedinde veya borç zimmetinde sayılır ve kendisine gönderilen haciz ihbarnamesine süresinde itiraz etmediği, bu nedenle de malın yedinde veya borcun zimmetinde sayıldığı ikinci bir ihbarname ile bildirilir.
Birinci haciz ihbarnamesi İİK 89/1 olarak da belirtilmektedir. Üçüncü kişi birinci haciz ihbarnamesine itiraz etmezse kendisinden istenilen alacak miktarı kadar takip borçlusuna borçlu olduğunu kabul etmiş sayılır.
Üçüncü şahsın itiraz hakkını kullanmaması halinde alacaklının talebi üzerinde İcra Müdürlüğü tarafından 89/2 Haciz ihbarnamesi gönderilecektir. Üçüncü şahsın almış olduğu bu haciz ihbarnamesine karşılık başvuracağı yollar da yine aynıdır.
89/1 İhbarname Talebi: Borçlunun kişi ve kurumlardan olan alacaklarının haczi için ilgililerine İİK.89/1 Haciz ihbarnamesi gönderilmesi taleplerinin oluşturulması için ekrandaki ilgili alanlar doldurulur ve talep oluşturulur. (Gönderiler için fiziki tebligat ücreti ve cevap için masraf tutarı olan 28,00 TL.
Borçlunun üçüncü kişilerdeki yukarıda belirtilen türdeki bir alacağı talep hakkı ya da taşınır malı haczedilince icra müdürü alacaklının istemi üzerine üçüncü kişiye 89/1 adı altında bir ihbarname gönderir.
İİK' nın 89/4. maddesine göre “üçüncü şahıs, haciz ihbarnamesine müddeti içinde itiraz ederse, alacaklı, üçüncü şahsın verdiği cevabın aksini tetkik merciinde ispat ederek üçüncü şahsın İİK'nun 338/1. maddesi hükmüne göre cezalandırılmasını ve ayrıca tazminata mahkum edilmesini isteyebilir.
Bir banka kendisine gönderilen 89/1 birinci haciz ihbarnamesinden kural olarak tebellüğ ettiği gün itibariyle sorumludur. Tebellüğ tarihinde hesaba bakar, şayet bir alacak varsa haczi uygular, yoksa haczi uygulamaz ve hesaba bloke kaydı da düşmez.
Zımnen veya açıkça borçlunun mal, hak ve alacağını kendisinde bulunduğunu kabul eden üçüncü kişi artık borçluya değil ilgili icra müdürlüğüne karşı sorumlu olur. Dosyada borçlu sıfatıyla olmasa bile üçüncü şahıs sıfatıyla sorumlu olan üçüncü şahıs, ödemelerini borçluya değil icra müdürlüğüne yapmak zorundadır.
Bu haciz ihbarnamesi ile, üçüncü kişiye, bundan böyle borçluya olan borcunu yalnız icra dairesine ödemesi gerektiği, borçluya yapılacak ödemenin geçerli olmayacağı, aksi halde borcun icra müdürlüğüne yeniden ödemek zorunda kalınacağı ihtar edilir.
Bankaya gönderilen 89/1 haciz ihbarnamesi üzerine, Bankanın hesap üzerinde, rehin hakkını ileri sürmesi, haciz ihbarnamesine itiraz mahiyetindedir.
Hacizden sonra hesaba giren paralar haciz kapsamına girmez. Banka genelde üçüncü şahıslardaki alacaklarınızın haczi durumunda hesap numaranızı bloke edecektir. Bu nedenle hesap numaranızı bir an önce tekrar kullanabilmeniz için banka ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
Borçlunun haciz işlemi uygulanacak bir malı bulunmuyorsa, kısmen haczedilebilir mallara yönelik bir haciz işlemine başlanır. Haciz işlemleri başlatılan borçlunun haczedilecek bir malı bulunmuyorsa bu durumda maaşının bir kısmına haciz işlemi uygulanır.
Borçlu yedi gün dolmadan itirazı olmadığını bildirirse, takip kesinleşir; artık bundan sonra borçlu itiraz süresi dolmasa da itiraz edemez.
Üçüncü kişinin, birinci ve ikinci haciz ihbarnamelerine süresi içinde ya da usulüne uygun olarak itiraz etmemiş olması hâlinde, kendisine gönderilen üçüncü haciz ihbarnamesine karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde menfi tespit davası açma hakkı bulunmaktadır.
İtiraz kanun yoluna başvuru süresi; hakim, Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından verilen kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gündür. İtiraza konu karar, itiraz hakkına sahip kişinin yokluğunda verilmişse tebliğ edilmelidir. İtiraz süresi de tebliğden itibaren başlar.
3. Şahıs Tarafından Açılan Menfi Tespit Davasında Arabulucuya Başvurma Zorunluluğu Yoktur.
Borçlu, fazla ödenen paranın iadesi için icra dairesine başvurur ve icra dairesi paranın geri verilmesi için alacaklıya muhtıra tebliğ eder. Alacaklı, bu muhtıraya rağmen, fazla aldığı parayı geri vermezse, icra dairesi, fazla ödediği parayı alacaklıdan geri alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri