Bu doğrultuda olay kelimesi için karşılık olarak eş anlamlı şekilde, 'hadise' sözcüğünü değerlendirmek mümkün.
Olay kelimesinin iki farkı eş anlamlı kullanımı vardır. Bunlardan biri vaka diğeri de havadistir.
Her alanda durum kelimesi yer almaktadır. Durum Kelimesinin Eş Anlamlısı Kelimeler Nelerdir? Durum kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler hal, konum, keyfiyet, manzara, davranış, görünüş, gidişat, tablo, nitelik, pozisyon, husus, olay, sorun kelimeleri olmaktadır.
Vaka kelimesi eş anlamı olan kelimeler arasındadır. Vaka kelimesinin eş anlamlı karşılıkları ise; olay, hadise ve gelişme kelimeleridir.
Özellikle resmi kurumlar ve tehlikeli olaylar karşısında alternatif olarak vaka kelimesi daha fazla kullanılmaktadır. Çok fazla olmasa bile birçok değişik noktada hadise kelimesi de değerlendirilir. Kurgu amaçlı olarak ise hikaye kelimesi de yine olay sözcüğü yerine eş anlamlı şekilde değerlendirilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Olmak fiilinden türetilen olay kelimesi vaka ile eş anlamlıdır.
Örnek Uzay: Bir deneyin tüm olabilir sonuçlarının kümesine örnek uzay denir. ( , ) ile gösterilir. Örnek uzayın bir elemanına örnek nokta veya örnek denir. Olay: Örnek uzayın herhangi bir alt kümesine olay denir.
Dil araştırmalarında “anlamdaş, eş manalı, eş anlamlı, müteradif, sinonim” terimleriyle karşılanan eş anlamlılığın tanımı genellikle sözlüksel bağlamda yapılmaktadır.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan zengin, varsıl sözcüğüyle eş anlamlıdır.
Eğer hikayede yaşanan olayları rahatlıkla özetleyebiliyorsanız, bu bir olay öyküsüdür. Eğer özetlemeye çalıştığınızda bir karakterin düşündükleri, hissettikleri, bir olaya karşı verdiği tepkiler işinizi zorlaştırıyorsa, bu muhtemelen bir durum öyküsüdür.
Türkiye Türkçesi ol- fiilinden Yeni Türkçe +(g)Ay ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ol- maddesine bakınız.
Hadise kelimesinin eş anlamlısı Öz Türkçe bir kelime olan 'olay' kelimesidir. Hadise ve olay kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilmektedirler.
Tanıklık edilen, ortaya çıkan ve gerçekleşen tüm durumlar olay olarak nitelendirilir.
Dil Kelimesinin Eş Anlamı Olan Sözcükler
Dil kelimesinin eş anlamlısı lisandır.
Durmaksızın ve durmadan sözcükleri sürekli kelimeleriyle eş anlamlıdır.
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
atik-seri, ayakkabı-pabuç, bağışlama-affetme, bacı-kız kardeş, bonkör-cömert, cennet-aden eş anlamlı kelimelere örnek verilebilir. - Bazı durumlarda anlamdaş yani eş anlamlı kelimeler, birbirinin yerini tutamaz.
Yazılışları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir.
1- Sözcük: Eski Türkçe bir kelime olan söz, 8. asırdan beri kullanılmaktadır. Bu kelimden türetilen sözcük de kelime ile eş anlamlıdır.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Kısaca yazılışları ve okunuşları farklı, anlamları aynı olan sözcüklere eş anlamlı sözcükler denir.
Uygun örnekler
Saf suyun deniz seviyesinde 1 ATM basınçta 100 derecede kaynarken her sıcaklıkta buharlaşması bir olgudur ama evimizde çay yapmak için demlikte suyu kaynatmamız münferit bir olaydır. Işığın hızı, olgudur ama falancanın saniyedeki hızı, olaydır. Yer çekimi, olgudur.
Olay ortaya çıkan durum, oluşum anlamına gelir. Ayağın taşa takılıp düşmek, bir camın kırılması, aniden meydana gelen trafik kazaları olaya örnektir.
Olay ve olgunun arasındaki en büyük fark, zaman açısından olayların olgudan daha kısa bir süreyi içermesidir. Örneğin güneş açması ya da bir çocuğun doğması, Truva savaş birer olaydır. Olgu ise daha tümevarımsal bir kavramdır ve uzun süreçleri barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri