Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir.
İsim Nasıl Bulunur? Bir cümlede ismi bulmak için yükleme ''ne'' ya da ''kim'' sorusu yöneltilir. 1- Ahmet, odayı iki saat içinde pırıl pırıl yaptı. Cümlede Ahmet hem isim hem de özne görevindedir.
İsim, özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcüklerdir. Sıfat, zarf, zamir gibi kelime grupları isim soylu kelimeler olarak kabul edilir.
Tek bir varlıktan bahseden isimler tekil isimdir. Birden fazla varlıktan söz eden isimler çoğul isimdir. Yapı bakımından tekil anlam bakımından çoğul olan isimler topluluk ismidir. 5 duyu organı ile algılanabilen varlık isimleri somut isimdir. Tam tersi ise soyut isim olarak adlandırılmaktadır.
Varlıkların sayılarına göre isimler tekil isim, çoğul isim ve topluluk isimi olmak üzere üç guruba ayrılır. isim denir. Örnek: masa, kitap, öğretmen, balık, kalem, kelebek, vb. isim denir.
İlgili 32 soru bulundu
Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
İsim fiil, fiillere getirilen '' - ma, - me, - mak, - mek, - iş, - ış, - uş, - üş,'' ekleri kullanılarak türetilen kelimeler olarak ifade edilmektedir. Bu ekleri kolay hatırlamak için şu şekilde belirtmek mümkün olmaktadır: - ma , - ış, - mak.
Özel isim veya özel ad, "tek" ve "özel" olan varlıklara ve kavramlara verilen belirleyici Ad Evrende eşi olmayan varlıkları ve bazı önemli soyut kavramları belirtmekte kullanılır. Özel isimlere örnek olarak Ankara, İnternet, Jüpiter, Budizm, Toyota, Aşık Veysel, Fino, Mehmet ve Atatürkçülük verilebilir.
Cinsin ismi daima büyük, türün ismi ise daima küçük harfle başlar.
13. Hayvanlara takılan özel isimler: Tekir, Karabaş, Yumoş, Minnoş, Pamuk...
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
Soyut olmayan, yani fiziksel varlıklara verilen isimlere ise "somut isim" denir.
İsim cümlesi veya ad cümlesi; yüklemi bir fiil olmayan cümle. İsim cümlelerinde fiil soylu kelimeler bulunabilir ancak yüklem isim görevinde olmak zorundadır. İsim cümlelerinde isim soylu kelimeler, ek-fiiller kullanılarak yükleme dönüştürülürler.
Türkçede yüklemin türüne göre cümleler iki ana gruba ayrılır. Eğer cümlenin yüklemi bir varlık ise (Ahmet, Ayşe, O) İsim Cümlesi olur. Eğer cümlenin yüklemi bir ya da birkaç eylem içeriyorsa (yapmak, etmek, gelmek) Fiil Cümlesi olur.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
Cins isimler; aynı çeşitten olan canlı cansız tüm kavram ve varlıklara verilen ortak isimlerdir. Bu isimler, özel isimlerde olduğu gibi belli tek nesne ya da varlığı göstermemektedirler. Aynı çeşitten olan kavram ve varlıkların birisine, bir kısmına ya da hepsine isim olan sözlerdir.
Doğum adı (aynı zamanda ilk isim, ön ad veya verilen ad olarak da bilinir), kişiye doğduğunda verilen gerçek adının bir parçasıdır.
Akrabalık ve aile ilişkilerini ifade eden kelimeler de cins isim örnekleri olarak verilebilir. Bitki ve hayvan isimleri de cins isimleri ifade etmektedir. İş ve meslek isimleri de cins isimleri belirtmektedir. Yiyecek ve içecek isimleri de cins isimlerdir.
Özel isimler her zaman tek olan varlıklardır. Benzeri olmayan ve tek olan varlık türleri her zaman özel isimdir. Özel isimlerin ilk harfi bu yüzden büyük yazılır. Örnek olarak Ankara şehri sadece bir tanedir ve benzeri yoktur.
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb. 15.
Fiil veya eylem, varlıkların yaptığı işi, hareketi, oluşu çeşitli ekler alarak şahıs ve zamana bağlı olarak anlatan kelimedir. Türkçede fiiller; haber ve dilek kip ekleri ile zaman ve tasarlama anlamı kazanır; şahıs ekleri ile işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğini belirtir.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri