İkinci yıldaki artış denemenin ikinci yılında toprakların fosfor yönünden daha zengin olmasından kaynaklanabilir. Tavuk gübresi azot ve fosfor başta olmak üzere besin elementlerince zengin bir organik gübredir.
Ahır gübresi, terkibinde bulunan azot, fosfor ve potasyum gibi bitki besin elementleri dolayısıyla, toprağı besin maddelerince zenginleştirir.Toprağa humus vererek de toprağı ıslah eder.
En çok fosfor hangi gübrede var? En yüksek fosfor oranına sahip olan gübrenin Dap gübre olduğu biliniyor. 18-46-0 oranında azot, fosfor ve potasyum değerleri sunuluyor.
Tavuk gübresinin bileşiminde bulunan azotun %65'i, fosforun %50'si ve potasyumun da %75'i gübre uygulamasının ilk yılında bitki tarafından kullanılabilir hale dönüşmektedir (1). Tavuklardan elde edilen taze dışkı düzenli bir şekilde toplanıp saklanmadığında önemli kayıplar oluşmaktadır.
Fosforlu gübreler toprak yüzeyine serpme yöntemiyle verilirse tepkime süresi artacağı için fikse edilen fosfor miktarı da artar. Toz yerine granül gübreler kullanılmalıdır. Granül gübreler, toz halindeki gübrelere oranla toprakla daha az temas ederler.
İlgili 19 soru bulundu
Kepekli tahıllar, baklagiller, turunçgiller, kuruyemişler, et, tavuk, balık, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve patates fosfor bakımından zengin besin kaynaklarıdır.
Besin maddeleri bakımından kümes hayvanları gübreleri en zengin, sığır gübresi ise en fakirdir. At ve koyun gübreleri ise bunların arasında yer almaktadır. Koyun ve tavuktan elde edilen ahır gübrelerinin besin maddesi kapsamı, sığır ve beygirden elde edilen gübrelere oranla daha yüksektir.
Güvercin gübresi içinde farklı oranlarda organik madde, azot ve fosforik asit bulundurur. Güvercin gübresini organik tarımda kullanmak isteyenler için sahip olduğu değerler çok iyidir.
KOYUN-KEÇİ GÜBRESİ
Koyun-keçi gübrelerinin ileri teknoloji ile dinlenme, mayalanma ve fermantasyon işlemine tabi tutularak işlenmesi oluşturulmuş azot, potasyum ve fosfor oranı yüksek hayvan gübresidir.
Süt ve süt ürünleri, yumurta, et ve et ürünleri, tavuk, balık, tahıllar, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar fosforun en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca ayçiçeği tohumu, pirinç, beyaz ekmek, brokoli, bezelye ve patates de önemli miktarda fosfor içeren besinlerdendir.
Asitli topraklarda Fe (Demir), Mn (Mangan) ve Al (Alüminyum) iyonları (maddeleri) serbest halde bulunmaktadır. Bu iyonlar toprağa verilen Fosfat iyonlarıyla birleşerek suda çözünürlükleri çok düşük olan Fe (Demir) ve Al (Alüminyum) Hidroksifosfat bileşikleri halinde çökerler. Böylece Fosfor alınamaz hale gelir.
Koyun-keçi gübrelerinin ileri teknoloji ile dinlenme, mayalanma ve fermantasyon işlemine tabi tutularak işlenmesi oluşturulmuş azot, potasyum ve fosfor oranı yüksek hayvan gübresidir. Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısı iyileştirir. Toprağın erken tava gelmesini sağlar işlenmesini kolaylaştırır.
Ahır gübresi, hayvansal üretimin yoğun olduğu tarımsal işletmelerde yan ürün olarak bol miktarlarda bulunur. Hayvanların; * İdrar * Katı Dışkı * Yataklık Materyalleri içerir. Ahır gübresinde ortalama; %75 su, %17 organik madde, %6 inorganik madde bulunur.
Fosforlu gübreler içerisine potasyum, azot gibi elementlerin değişik oranlarla katılması ile elde edilir. Fosforlu gübrelerin çeşitleri; Fosforlu DAP gübresi; 18-46-0 gübresi olarak da isimlendirilen, azot ve F fosfor içeren gübredir. Fosforlu gübrelerin en popüleridir.
Güvercin gübresi, toprağa uygulandığında, toprağın besin içeriğini artırır ve toprağın yapısını iyileştirir. Bu, bitkilerin daha sağlıklı ve daha verimli büyümesine yardımcı olur. Güvercin gübresi, ayrıca toprağın pH değerini düzenler ve toprağı bakteri ve mantarların büyümesine uygun hale getirir.
Daha önce paylaşmıştık, hatırlatalım 👨🌾 • Kuş gübresinin şerbet olarak hazırlanması... 1 kg kuş gübresi.⠀ 10 Litre su ile karıştırılır. ⠀ En az 24 saat beklenilir.
Lale, salon çamı, gül ve küpe çiçeği gibi bitkilerin yanı sıra kavun, karpuz, salatalık, çilek gibi meyvelerde de olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Seralarda, bağlarda, çay tarlalarında, zeytinliklerde, fındık tarlalarında, muz bahçelerinde, üzüm bağlarında ve narenciye yetiştiriciliğinde de kullanılır.
Koyun ve keçi: Azot, fosfor ve potasyum elementlerince tam dengeli, tam olması gerektiği gibi diyebileceğimiz gübreler koyun ve keçilerin gübreleridir. Bunlarda fosfor az, diğer iki element daha fazladır.
Keçi gübresi bitkiler, sebzeler, ağaçlar ve diğer mahsuller için mükemmel bir gübredir. Keçi gübresinin diğer kullanımlarının yanı sıra, toprağın su tutma kapasitesini arttırması ile de ünlüdür.
Hayvan gübresi toprağımıza bir çok hastalık ve mantar bulaştırdığı halde, Leonardit, bünyesinde hiçbir hastalık barındırmaz. Hayvan gübresi toprağımıza çok çeşitli yabancı bitki tohumu taşıdığı halde, Leonardit hiçbir tohum içermez. Faydası daha az olduğundan, daha pahalıya mal olur.
Fosfor noksanlığı bitkinin en çok generatif yönden zarar görmesine neden olur. Fosfor noksanlığı kendini öncelikle yaşlı yapraklarda gösterir (mobildir). Yapraklar noksanlık durumunda önce koyu yeşile, sonra mavi yeşile ve daha sonrada kırmızı ve kırmızı-mor bir görünüm sergiler.
Fosforun yüksek çıkmasına neden olan durumlarda; aşırı D vitamini alma, kalsiyum ve magnezyum eksikliği, diyabet hastalığı, böbrek hastalığı, iltihaplı hastalıklar, karaciğer hastalığı, kemoterapi gören kişilerin kullanmış oldukları ilaçtan kaynaklı olarak fosforda yükselme görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri