SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYIN www. tkgm.gov.tradresinden“parsel sorgulama” linki ile il, ilçe, mahalle/köy, ada ve parsel bilgileri girilerek doğrudan parsel sorgulaması yapılabiliyor. Bilgilerin girilmesi sonucunda parselin uydu fotoğrafı ile çakışık görüntüsü ekrana yansıyor.
Resmi olarak parsel bilgileri ile uydudan arazi görüntüleme işlemleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Uygulaması üzerinden yapılmaktadır.
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Endeksa Üzerinden Parsel Sorgulama
TKGM ada parsel sorgu (parselsorgu.tkgm.gov.tr) ekranından yaptığınız sorguların m2 birim değerlerini Endeksa sisteminden öğrenebilirsiniz. Bunun için ada parsel sorgulama veya koordinat bilgilerini kullanabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Arazinin kime ait olduğunu, kaç metrekare olduğunu, imarlı olup olmadığını, parsel bilgilerini, pafta bilgilerini ve ada bilgilerini parsel - pafta sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Parsel - pafta sorgulama işlemi Tapu Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı bir işlemdir.
Şakül, kısa süreli nokta belirlemelerinde kullanılan bir ölçüm cihazıdır. Uzunluk ölçümünde vazgeçilmez cihazlardan biri olan şakül, arazi ölçümlerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Prizmaların dış kısmı genellikle metalden yapılmaktadır. Beşgen prizmadan meydana gelen iç kısımları mevcuttur.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve e-devlet resmi internet sayfaları üzerinden parsel sorgulamalarını yapmak oldukça kolay. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi aracılığıyla sorgulama seçeneklerinden adres girerek direk arsa veya arazinin olduğu konuma gidip, sorgulama da yapabilirsiniz.
Ada ve parsel bilgileri hakkındaki sorgulama işlemlerini Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerine gidip yetkili personele danışarak ya da internet üzerinden e-devlet sistemi veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi ve uygulamasını kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.
Anlaşarak olursa, komşu parsel malikleri ile Kadastro müdürlüğüne geçit hakkı tesisi talebinde bulunmalısınız. Komşun ya da komşuların buna yanaşmıyorsa, mahkemeye geçit hakkı tesisi için dava açmalısın. Mahkeme en kısa ve en ekonomik bir yerden size yol verecektir.
Parsel Sorgulama alanı üzerinden ulaşacağınız “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” adresinde yer alan ilgili alanları doldurduktan sonra talep ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Sorgulamayı taşınmazın bulunduğu il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini ya da doğrudan taşınmaz numarası ile yapabilirsiniz.
TAPU VE KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN PARSEL SORGULAMA
Ve sorgulama bilgilerini yazarken haritadan ilgili parsel görüntülebilir. Bunlara ek olarak eylem ve boylam bilgileriyle de sorgulama yapabilir, o yerin koordinat bilgilerini de öğrenebilirsiniz.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı belgeleri de e-devlet üzerinden alınabilecek.
Kadastral yola cephe olup olmadığını belediyeden veya kadastro müdürlüğündeki kadastral paftalardan kontrol edebilirsiniz. Mevcutta bulunan yollar bazen fiili olarak açılıp kullanılan ancak kadastral paftalarda yol olarak gözükmeyen alanlar olabiliyor.
Arazilerin tüm bilgilerini öğrenmek için www.tkgm.gov.tr , www.csb.gov.tr veya ilgili belediyenin internet sitesine erişerek tapu müdürlüğü sayfasından yapabileceğiniz gibi il ve ilçe tapu müdürlüklerine giderek bizzat kendinizde yapabilirsiniz.
Not: Ada parselden adres bulma işlemi de oldukça basittir. Eğer taşınmaz mülkünüz varsa mülke ait tapu bilgilerinde ada, pafta ve parsel numaranız yazmaktadır. Bu numaralardan adresi bulabilirsiniz.
Parsel denilince akla ilk gelen soru 1 parselin ne kadar dönüm arazi olduğudur. Parsel belirli bir dönüm ya da metrekarelik araziye ifade etmemektedir. 4 m2'lik alan da parseli ifade eder, 12 m2'lik alan da parseli ifade edebilmektedir. Yani 1 parselin ölçü biriminde tam bir karşılığı bulunmamaktadır.
Sahibine nasıl ulaşabilirim? Yanıt : Merhaba. Bu tür bilgileri ancak Tapu Sicil Müdürlüklerinden öğrenebilirsiniz.Bahsettiğiniz parsel üzerinde 18. madde uygulaması yapılmışsa bu bilgiyi İlgili Belediyesinden de öğrenebilirsiniz.
Başkasına ait olan tapu sorgulama işlemi internet üzerinden gerçekleştirilemiyor. Başkasına ait olan tapu bilgilerini sorgulama işlemi sadece o kişi ile birlikte tapu dairesine gidilerek öğrenilebiliyor. Bunun nedeni ise, karşılaşılabilecek sorunların önüne geçerek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasıdır.
Hisseli Arazide Yer Tespiti Nasıl Yapılır? Hisseli bir arsa ve hisseli bir arazi üzerine hissesi bulunan mal sahiplerinin, sahip oldukları alanın yerini tespit etmeleri ve arazinin sınırlarını öğrenmeleri için arsanın bulunduğu konumdaki kadastro müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.
Sınır Tespiti Kimler Tarafından Yapılır? Sınır tespit işlemi, sadece tek başına yapılıp resmî işlemlerde kullanılacaksa bu işlem LİHKAB (Lisanslı Harita Kadastro Mühendisliği Büroları) tarafından yapılması gerekmektedir.
TAKBİS üzerinden tapu parsel sorgulama yapmak için kimlik ve şifre istenmiyor. Uygulama ana sayfasına gitmeden önce kullanım koşullarını kabul etmen yeterli. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden yapılan işlemler için il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşabilirsin.
GPS cihazı: Uydular vasıtasıyla bulunulan yerin koordinatlarının harita ve diğer gereçlere ihtiyaç duymaksızın görülmesini sağlar.
Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirir.
Çeşitleri: Jalon, jalon sehpası, metre, prizma, şakul (çekül), sayma çubuğu (fiş). Genellikle 2 veya 3 m uzunluğunda, 3 ile 4 cm çapında fırınlanmış ağaçtan veya demir borudan ucu sivri basit bir araçtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri