İki oyuncu ile oynanır. Yer, Kağıt veya tahta üzerine çizilmiş üç tane iç içe geçmiş, kenar ortaları üst ve altta dikey, kenarlarda yatay çizgi ile bağlantılı kare üzerinde dokuzar taşla yapılan bir mücadeledir. İlk dokuzar hamlede oyuncular taşlarını 24 noktadan bir boş olanına koyarlar.
9 taş oyunu, 2 oyuncuyla ve 9'ar adet taşla oynanır. Oyuncular sırayla ellerindeki taşları oyun alanına yerleştirir. Tüm taşların yerleştirilmesi bittikten sonra hamleler başlar. 3 taşını yan yana veya alt alta getirmeyi başaran oyuncu, rakibin 1 taşını yeme hakkı kazanır.
Taşları deviren grubun hedefi vurmadan taşları aynı şekilde tekrar üst üste dizmektir amaç. Topla vurulan kişi oyundan çıkar, kalanlar taşları topla vurulmadan kaçmaya çalışırlar eğer 9 taşı üst üste düzgün bir şekilde dizerse oyunu kazanırlar. Yanına kâğıt, kalem alınarak kimin kazandığı yazılır.
9 taş oyunu, iki kişilik bir oyundur. Oyuncuların her biri farklı renkte 9 adet taşa sahip olur. Oyuna kura ile başlanır.
Üçtaş, Tik Tak To, Cüz, Dokuzluk, Dokurcun bu oyunun diğer adları veya benzerleridir. DOKUZ - ONİKİ TAŞ OYUNU NASIL OYNANIR? : Dokuztaş oyunu 2 kişi ile oynanır. Her oyuncunun 9 taşı vardır. Oyuncular oyuna kura ile başlar.
İlgili 39 soru bulundu
Okul çağındaki çocukların dikkatlerini tek bir yere toplamalarına yardımcı olur. 6 yaş ve üzeri için uygundur.
Türk Dil Kurumu'na göre bitişik olarak yazılmalıdır.
9 taş oyunu bir zeka oyunudur. Büyük küçük herkes tarafından oynanabilir. Oyunun tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır. Oyunu oynamak için stratejik hamleler yapmak gerekir.
Açıklama: Beştaş, en az iki kişi ve beş küçük taşla oynanan bir çocuk oyunudur. Taşlar, bir avucun içine hepsinin sığabileceği kadar küçük olmalıdır. Oyun esnasında, oyuncu taşı düşürürse veya yerdeki taşı alamazsa oyundan çıkar ve oyun oynama sırası diğer oyuncuya geçer.
İki oyuncu ile oynanır. Yer, Kağıt veya tahta üzerine çizilmiş üç tane iç içe geçmiş, kenar ortaları üst ve altta dikey, kenarlarda yatay çizgi ile bağlantılı kare üzerinde dokuzar taşla yapılan bir mücadeledir. İlk dokuzar hamlede oyuncular taşlarını 24 noktadan bir boş olanına koyarlar.
Üç taş oyunu iki oyuncu arasında oynanır. Her oyuncunun 3 adet taşı vardır. İlk olarak kağıda bir kare çizilir ve kare kenarların ortasından birleştirilir. Oyun sokakta oynanacak ise toprak yada kum zeminde çizilen şekil üzerinde de oynanır.
Körebe, çelik, çelik-çomak, gömme çelik, kemik, saklambaç, kazık, dokuz kiremit, beş taş, dokuz taş gibi eğlenceye yönelik oyunlar, zekaya dayalı dokuz korgol veya dokuz kumalak gibi oyunların yanında orta oyunu tarzında düğün ve diğer özel gecelerde oynanan seyirlik oyunlar da bu kapsama girer.
Oyunun tesbitinden sonra mümkün olduğu kadar yedi tane düzgün taş bulunur. Bunların üst üst üste konula bildiği yer seçildikten sonra da buraya 6-7 metre yerden çizgi çekilir. Oyunu alan taraf çizginin hemen gerisine gelerek üst üste dizilen taşlara elleriyle attıkları topu atarak düşürmeye çalışırlar.
TOMBİK OYUNU KISA TANIMI
Yörelerimize göre tombik, dalya, yedi kiremit isimleriyle bilinen eski bir geleneksel oyunumuzdur. 6'şar kişilik iki takım arasında oynanır.
Oyuna başlayacak olan takımdan bir kişi yaklaşık 5 metre kadar uzaklaşır ve topu atarak taşları devirmeye çalışır. Sonrasında topu atan takım kaçmaya başlar. Diğer grup ise topla kaçanları vurmaya çalışır. Kaçan takım hem vurulmamalı hem de taşları tekrar dizmelidir.
Körebe, dünya genelinde yaygın bir şekilde oynanan bir çocuk oyunu. Ebe olarak seçilen oyuncunun gözleri mendil veya eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular ebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Ebe onları yakalamaya çalışır.
Yıldız Çin Daması Nasıl Oynanır? Kutunun içerisinde bulunan 60 adet oyun misketleri oyun tahtasının dışında yıldız oluşturacak şekilde 10'arlı olarak dizilir. Oyunda amaç misketleri ileri-geri, sağ-sol ve çapraz hareket ettirerek karşı rakibin alanına geçirmeye çalışmaktır.
KADINBUDU KELİMESİNİN ANLAMI
Yumurtaya bulanarak yağda kızartılan bir tür pirinçli veya bulgurlu köfte anlamına gelir. Bu kelime genellikle kadın budu, gadınbudu, kadınbutu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kadınbudu şeklinde olmalıdır.
ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Geleneksel Oyunlarımız Nelerdir? Körebe, çelik-çomak, gömme çelik, kemik, saklambaç, kazık, dokuz kiremit, beş taş, dokuztaş, yağ satarım bal satarım, İstop, Renkli İstop, mendil kapmaca gibi trafiğe kapalı mahalle sokaklarında eğlenmeye doyamayacağımız oyunları oynardık.
Koridor oyununda amaç birçok strateji oyununun aksine rakibin taşlarını yemek değil, piyonunuzu rakibin başlangıç alanına taşımaktır. Bu illa ki rakibin başladığı kare olmak zorunda değil. İlk sıradaki 9 kareden birine piyonunuz ulaşırsa oyunu kazanırsınız.
6 taş: Dokuz taş gibi ama üç yerine iki iç içe kare çizip oynanır. Üç taşı kalanın zıplama hakkı bu oyunda olmaz. 12 taş: Dokuz taş gibi ama köşeleri de dörder diyagonal çizgi ile birbirine bağlayıp o yönlerde harekete de olanak vererek oynanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri