Başka bir deyişle, ekrandaki içeriğin ne sıklıkta ve hızlı bir şekilde yenileneceği bu hız sayesinde belli olur. Hertz (Hz) cinsinden ölçülen yenileme hızı, ekranın her saniyede kaç kez yenilendiğini sayar. 60 Hz ekran saniyede 60 kez yenilenir, 90 Hz saniyede 90 kez ve 120 Hz saniyede 120 kez.
Standart: Pil gücünden tasarruf etmek için normal durumlarda 60 Hz ekran yenileme hızı kullanın.
Akıcı bir ekran deneyimi yaşamanıza olanak sağlayan ekran tazeleme hızı, cihazınızın ekranının saniyede kaç kez yenilendiğini veya güncellendiğini tanımlayan bir özelliktir. Yenileme hızının yüksek olduğu bir ekranda pikseller daha sık yenileneceğinden daha düşük gecikmeler meydana gelir.
Standart bilgisayar monitörlerinde 60 Hz olan görüntü değişim sayısı, oyun monitörlerinde yüksek kaliteli ve daha net görüntü sağlaması açısından 144 Hz veya 240 Hz'e kadar çıkmaktadır.
Tüm akıllı telefon ekranları en az 60Hz yenileme hızıyla gelir ve bu, ekranın saniyede 60 kez güncellendiği anlamına gelir. Bu standart bir değer ve bugüne kadar kullanılan tek yenileme hızı idi. Ancak 90Hz, 120Hz ve 144Hz tazeleme hızına sahip akıllı telefonlar da artık mevcut.
İlgili 21 soru bulundu
Hertz Sayısının Yüksek Olması Faydalı mıdır? Ekran tazeleme hızı olarak da bilinen Hertz'in yüksek olması, ekrandaki içeriğin daha pürüzsüz şekilde görüntülenmesini sağlar. Örneğin, bir web sitede gezinirken ya da bir oyun oynarken ekranın saniyede birkaç defa yenilenmesi anlamına gelir.
“60 Hz monitör yeterli mi?” sorusunun cevabı ekranla yapacağınız işlemlere göre değişkenlik gösterebilir. Bu yenileme hızındaki monitörler genel olarak macera ya da strateji oyunları oynayan acemi oyuncular için ideal olarak nitelendirilir.
Hertz (Hz) cinsinden ölçülen yenileme hızı, ekranın her saniyede kaç kez yenilendiğini sayar. 60 Hz ekran saniyede 60 kez yenilenir, 90 Hz saniyede 90 kez ve 120 Hz saniyede 120 kez.
Genellikle 60 Hz düzeyinde yenileme hızı sunan monitörler, oyun ve multimedya içerikleriyle temel düzeyde ilgilenenlerin ihtiyaçlarına yanıt verirken, 144 Hz ve üzeri yenileme değerine sahip LED monitör modelleri, doğrudan oyunculara hitap eder.
120 Hz ekranlar, standart ekranlara göre ne kadar fazla pil tüketir.
Frekans (Sıklık)
Frekans, sesin tonunu belirler. Titreşim sayısı arttıkça (Hz yükseldikçe) ses tizleşir; azaldıkça pestleşir. Birbirinin iki katı olan frekanslar, aynı sesi verirler. Tek fark, daha yüksek frekansta olanın daha tiz olmasıdır.
FPS performansı açısından, 120 Hz ekranlar yüksek FPS değerleri sunabilir, ancak 240 Hz kadar yüksek değillerdir. Yine de, çoğu oyun için 120 FPS, akıcı bir oyun deneyimi sunar. Ayrıca, 120 Hz ekranlar daha düşük sistem gereksinimlerine sahip olabilir, bu da daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap edebilir.
Tv de görüntü yenileme sayısına denir. Hertz bir saniyede görüntünün kaç adet yenilendiğini ifade eder. Mesela 100 hertz demek tv de yayın görüntünün saniyede 100 defa yenilenmesi ile oluşuyor demektir.
Apple'ın herkes tarafından merakla beklenen etkinliği gerçekleşti ve iPhone 15 serisinin tüm modellerinin özellikleri ve fiyatı belli oldu. 5,4 inç ekran büyüklüğüne sahip olan iPhone 13 Mini, bu ekran üzerinde kullanıcılarına 2340 x 1080 piksel çözünürlük ve 60Hz yenileme hızı sunuyor.
FPS, İngilizce Frame Per Second'ın kısaltması, saniye başına düşen kare sayısı anlamına gelmektedir. FPS 1 saniye içerisinde ekranda gördüğünüz görüntünün yinelenme hızıdır. Yenileme hızı ne kadar artarsa görüntü de bir o kadar kaliteli hale gelir.
Örneğin, 1ms 75 Hz monitör tavsiyesi çoğunlukla oyun oynayan kişiler için verilir.
75 Hz kullandığınız monitör size en basit tanımı ile saniyede 75 kare çizecektir.
Hz değeri ile ekran kalitesi bağımsız şeyler gibi düşünülebilir. Hz değeri artıkça kalite artacak veya azalacak diye kural yok.
Bu iki değer arasında karşılaştırma yapılması gerekirse 75 Hz yenileme hızına sahip monitörün daha kaliteli ve pürüzsüz görüntülere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yenileme hızı arttıkça, görüntü akışı hızlanacaktır. Bu sebeple gözün görüntüleri algılama süresi uzamayacak ve akış sağlanacaktır.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin sinyali de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
75 Hz değere sahip bir monitör ise saniyede 75 farklı kareyi ekrana getirir. Kullanıcılar bir ekrana bakarken 75 farklı kare geçişini fark edemez ancak etkileyici grafikler, daha akıcı videolar elde etmek isteyenlerin yenileme hızı yüksek bir ekrana sahip olması gerekir.
Hz yani hertz değeri, ekranın yenilenme hızını ifade eder. Buradaki sayısal değer, ekranın saniyede kaç kez yenilendiğini gösterir. Bu durumda, monitör 120 hz hıza sahipse, saniyede 120 kez görüntü yeniliyor demektir.
144 Hz Monitörlerin Avantajları
Yüksek yenileme hızı, oyun oynarken ve videoları izlerken daha pürüzsüz ve akıcı hareketler sunar. Hızlı aksiyon sahnelerinde veya hızlı tepki gerektiren oyunlarda daha net ve net görüntüler elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri