Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz. Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz.
Genel manada yokuş yukarı giderken 90 km için 4.vites idealdir. 5.vites ise düz yola aracı rahatlatır. Dolayısıyla da daha az yakmış olur.
2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir. 3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
5 vites 3000 d/d'da 100 yapıyor.kesici 6200-6300 gibi ;) Mantiken die bisi yokki.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
İlgili 23 soru bulundu
Eğer acemi bir şoförseniz bu konunun sizin için çok daha önemli olduğunu unutmayın. Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz.
Son viteste. astra h cdti 3. vites yalnış hatırlamıyorsam 75-80 , 4. vites 100-105 , 5. vites 120-125 ve 6. vites 155-160 km arası hzlar yapıyor.......
Otomobillerin en güçlü vitesi, geri vitestir. Eğer, aracınızı saplandığı bir yerden çıkarmaya uğraşıyorsanız, gerekli durumlarda bu gücü kullanmak size avantaj getirmektedir. Aracınızı tamamen durdurmadan geri vitese almayınız. Aksi halde, dişlilerin aşınmasına neden olabilirsiniz.
1 vitesinin özelliği L harfine karşılık gelmektedir. Yani “otomatik viteste l nedir?” derseniz birinci vites demek yeterlidir. Bu nedenle otomatik araç viteslerinde ya L harfi ya da 1 sayısı olmaktadır. Bu viteste araç ortalama 30 km hıza kadar çıkmaktadır.
Farklı kullanım ve ihtiyaçlara uygun 8 vites bisiklet modelleri vardır. Bu nedenle 8 vites bisiklet fiyatları birbirinden farklıdır. Her kullanım, ihtiyaç ve bütçeye uygun 8 vites bisiklet modeli vardır.
Bu yüzden vites azaltırken hafif gaz açılır, vites arttırırken gaz kapatılır.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
4 ileri, 5 ileri, 6 ileri ve 7 ileri vitesli şanzımanlar günümüz araçlarında görülebilmektedir. Düz vitesli araçlarda devir gücüne göre işleyen bir sistem vardır.
6 Vitesli Araç Kullanmanın Artı Yönleri Nelerdir? Artı yönlerinden bahsetmek gerekir ise araba özellikle uzun yolda gider iken 6. vitesi kullanarak aracımızın daha düşük devirlerde daha da rahat gitmesini sağlayarak aracın yakıtında göz ile görülür farklar olacağını görmüş olursunuz.
Arabayla: Bir arabanın saatteki hızını 60 kilometre olarak kabul edersek; araba ile gidilen 90 kilometre yaklaşık olarak 75 dakika yani 1 saat 15 dakika sürecektir.
Bisikletin ön kısmında genelde 3 adet dişli bulunur. Arkada ise genelde 7 ve üzeri dişli bulunur. Öndeki dişli sayısı ile arkadaki dişli sayılarının çarpımı bize bisikletin kaç vites olduğunu söyler. Örneğin önde 3 arkada 9 dişli varsa bu bisiklet 3*9 dan 27 vitestir.
3 vites kumanda düğmesi, elektrikli bisikletlerin çok daha kolay hareket etmesini, yokuş yukarı sürüşlerde fazla efor sarf edilmemesini sağlar. Elektrikli bisiklet modelleri genellikle şehir içi ulaşımı için tercih edilmektedir ve bu nedenle kullanım için daha az güç kullanımı imkanı sunmaktadır.
H matic vites; Hyundai markasının otomobillerinde kullandığı bir tam otomatik şanzıman türüdür. Açılımı "Hydra Matic" şeklindedir. H matic vitesde değişken yağ basıncı yumuşak vites geçişlerine izin verirken, H matic otomatik şanzıman manuel şanzımanda olduğu gibi sürücüye duyarlı davranak sportif bir hızlanma sağlar.
Tavsiye etmem. Her vitesin kendi hız aralığı var, ona göre kullanmanı öneririm.
Zorlu kar yollarında, çamur ve balçıklı yollarda ve ya eğimin yüksek oldu sert zeminlerde araç bu vitese alınarak kullanılıyor. 4H : “4 High” olarak isimlendirilen bu vites kullanıldığında ise , araç daha hafif arazi koşullarında daha yüksek hızla 4×4 sistemi devreye alınmış olarak yolculuğuna devam ediyor.
Vites sisteminizin de kendi içinde özel bir bakımı vardır. Tel gerginliği, H (High) ve L (Low) vidalarının doğru ayarlanması, zincirinizin kondisyon, tansiyon ve yağ durumu, aktarıcı makarasının durumu ve aktarıcıların temizliği vites bakımında dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Anahtarın 4H veya 4L'ye getirilmesi, sürüş torkunu hem ön hem de arka akslara yönlendirerek dört tekerden çekiş sağlar.
490 KM/S HIZ YAPAN İLK OTOMOBİL | Bugatti Chiron - YouTube.
Bugatti Chiron Super Sport 300+, elde ettiği 490,5 km/sa hızla dünyanın en hızlı otomobili konumunda.
ARACI PARK KONUMUNA ALMAK
(Araç düz yolda yada eğimli yolda yukarı doğru ise 1. Vitese, eğimli yolda aşağı doğru ise geri vitese alınır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri