Annenizin süt kız kardeşinin erkek çocuğu süt yeğen olur. Süt teyze ile süt yeğen mahrem olduklarından, birbirlerine dokunmaları abdesti bozmaz. Unutarak veya kasden bir erkeğin derisinin yabancı bir kadının derisine değmesi ile dokunan ve dokunulanın abdestleri bozulur.
Aralarında süt hısımlığı bulunan kimseler birbirlerinin mahremidirler yani bunların birbirleriyle evlenmeleri ebediyen haramdır. Süt akrabalığı ile nesep akrabalığı arasında mahremiyet açısından bir fark yoktur.
Süt hısımlığının şahitle ispatı için Hanefîler'e göre en az iki erkek veya bir erkekle iki kadının şahitliği gerekir. Şâfiî hukukçularına göre dört kadının şahitliğiyle de süt hısımlığının ispatı mümkündür. Mâlikî ve Hanbelîler'e göre ise bir kadının şahitliği süt hısımlığının ispatı için yeterlidir.
Süt kardeşlerin birbirleriyle evliliklerinin haramdır.
Süt akrabalığı, sadece emziren ve emen arasındaki süt emme fiilinden doğduğu için sütanne ve bazı akrabaları ile; süt emenin kendisi ve öz çocukları ile sınırlı kalmakta, bunların dışındaki akrabalar arasında evlenme engeli meydana gelmemektedir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 3/130).
İlgili 38 soru bulundu
'SÜT AKRABALAR MEYDANA GELEBİLİR'
Zira İslam dini, süt akrabalığını bir evlenme engeli olarak görmüş, Nisa Suresi'nin 23. ayetinde ve pek çok hadis-i şerifte bu açıkça vurgulanmıştır. Buna göre süt kardeşler ve süt teyze, süt amca gibi tıpkı nesep/doğum yoluyla evlenilemeyen süt akrabalarla evlenmek yasaklanmıştır.
Sütanne ile evlenme haram kılındığı gibi, süt kardeşlerin de aralarında evlenmeleri haram kılınmıştır. İslam'ın süt evliliklerindeki yasağı şöyle formüle edilmiştir: “Emenin emzirene nefsi haramdır, emzirenin emene nesli haramdır.”
Çünkü sadece emen çocuk emdiği kadının süt oğludur. Emen çocuğun diğer kardeşleri o kadının süt oğlu olmadığı için çocuklarıyla evlenmesi helaldir.
Süt emme çağındaki bir çocuğun bir kadın memesinden süt emmesiyle, o kadının çocukları ile süt kardeşliği gerçekleşir. Bir damla dahi olsa sütün azından ve çoğundan kardeşlik hükmü meydana gelir. Süt emme çağı İmam-ı Azam'a göre otuz ay (iki buçuk yıl) dır. İmameyne göre ise yirmi dört ay (iki yıl) dır.
Evet, evlenilebilir.
Çünkü sadece süt emen kimse süt annesi vasıtasıyla diğerleriyle süt akrabası olur. Süt emen kimsenin nesebi kardeşleri ablasının süt emmesinden dolayı diğerleriyle akraba olmaz. Buna göre bir kimse ablasının süt kardeşleriyle veya süt kardeşinin kızıyla evlenebilir.
Bir erkeğin, hanımı ile süt kardeş oldukları, ama 1-2 kere emmiş olduğu anlaşılsa, Hanefi'ye göre nikâhları bozulur. Bunu kurtarmak için diğer mezheplerde bir çare aranır. Mesela Şafii veya Hanbeli taklit edilir. Çünkü Şafii'de ve Hanbeli'de ayrı ayrı beş kere doya doya emmedikçe süt kardeşi olmaz.
Kişinin süt kardeşinin yanında başı açık şekilde durması caizdir.
Düzenli olarak aynı kadın tarafından (üç ila beş veya daha fazla kez) emzirilen çocuklar “süt-kardeş” olarak kabul edilir ve birbirleriyle evlenmeleri yasaktır. Bir erkeğin süt annesiyle evlenmesi ya da bir kızın süt annesinin kocasıyla evlenmesi yasaktır.
Birinin emmesi yeterlidir. Emen, emdiği kadının bütün çocukları ile kardeş olur.
Değerli kardeşimiz, Bir erkek eşinin sütünü içmesi haram değildir. Bu durumda nikâhlarına da zarar gelmez.
SÜT KARDEŞ NEDİR, NASIL OLUNUR? Bir çocuğun başka bir annenin sütünü emmesi ile o kişinin çocuğu arasında süt kardeşlik bağı oluşturulmaktadır. Adından da bahsedildiği üzere bir anneden iki farklı çocuğun emmesi durumuna süt kardeşlik denmektedir.
Ne var ki, sütanne her bakımdan öz anne gibi değildir. Biri çocuğuna etini kanını vermiştir, biri onu sadece sütüyle beslemiştir. Saygı açısından da öz anne önceliklidir. Süt akrabalığı miras hakkı doğurmaz.
Değerli kardeşimiz, Sütanne, öz anne gibidir, sütannenin kocası da öz baba gibidir. Sütannenin diğer çocukları ise öz kardeş gibidir.
Muhammed'i Şeymâ ile birlikte emzirdiği şeklindeki rivayet (İbnü'l-Kelbî, s. 394) ihtiyatla karşılanmalıdır. Nitekim kaynakların çoğunda bir sütçocuğu bulmak için Mekke'ye giden Halîme'nin o sırada oğlu Abdullah'ı emzirmekte olduğu ve Hz. Muhammed'i onun sütüyle emzirdiği belirtilmektedir.
Bu selam verme olsa bile agirlamak olsa bile sarilmak tokalasmak haramdir...
Amca, hala, teyze, dayı ile yeğen arasında evlenme engeli vardır. Ancak hala, dayı, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocuğuyla evlenebilmek mümkündür. Halk arasında kuzen diye bilinen dördüncü derece hısımlık ile evlenilebilir; herhangi bir yasak konulmamıştır.
İslamiyet'e göre bir kişi öz kardeşi ile evlenemez.
Sürt hısımlığında ölçü şudur: Süt emen kimsenin sadece kendisi sütünü emdiği kadına ve onun neslinden gelenlere (çocuk-torun) haram olur. Buna göre süt kardeşlerin çocukları birbiriyle evlenebilir.
Sözlükte leben, süt; fahl de erkek yani cinsel ilişkisi sonucu kadında süt meydana getiren kocadır. Leben-i fahl ise bir erkeğin yaklaşması sonucu kadında meydana gelen süt demektir. Buna göre küçük bir çocuk kendi annesinden başka bir kadının sütünü emecek olursa bu kadın onun süt annesi olur.
Bu açıdan kardeş ifadesini kullanmak yanlış anlamaya neden olabilir. Buna göre, senin de o kızımızın da anne ve babanız farklı olduğu için -başka bir engel yoksa- evlenmeniz helaldir, ikiniz de uygun görüyorsanız evlenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri