c) 905 Ödenekli giderler hesabı: Bu hesap, ödeneğine dayanılarak tahakkuk ettirilip nakden veya mahsuben ödenen bütçe giderleri ile ödeneğine iade edilmesi bildirilen tutarların izlenmesi için kullanılır.
Aynı zamanda tahsil edilen tutar 800 Bütçe Gelirleri Hesabına alacak, 805 Gelir Yansıtma Hesabına borç, vergi mükellefi olmayan işletmelerde yapılan tevkifat tutarı 810 Bütçe Giderlerinden Ret ve İadeler Hesabına borç, 805 Gelir Yansıtma Hesabına alacak kaydedilir.
Tek düzen hesap planında duran varlıklar bölümünde yer alan ve boş olan 265 veya 266 hesabın Finansal Kiralama Konusu Kıymetler Hesabı olarak kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu hesap, kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçlarının izlendiği hesaptır.
Emanetler hesabı, kamu idarelerince emanet olarak nakden veya mahsuben tahsil edilen tutarların izlenmesi için kullanılır. Emanetler hesabında kayıtlı paralardan nakden yapılan ödeme ve başka hesaplara aktarılan tutarlar ile başka bir muhasebe birimine gönderilenler için muhasebe işlem fişi düzenlenir.
Borç Kaydı: Hesaplar arasında ayrım yapılmaksızın herhangi bir hesabın borçlu tarafına (sol tarafına) kayıt yapılmasına borç kaydı veya hesabın borçlandırılması denir. Alacak kaydı: yine hesaplar arasında ayrım yapılmaksızın herhangi bir hesabın alacaklı tarafına (sağ taraf) kayıt yapılmasına denir.
İlgili 27 soru bulundu
Cari hesap bakiyesi, temelde alacak ile verecek arasındaki farkı gösterir. Dolayısıyla borç ve alacak bakiyelerini içerir. Borç bakiyesi, şirketinizin ödeyeceği toplam tutarı gösterir. Alacak bakiyesinde ise diğer şirketlerden tahsil edeceğiniz tutar kayıtlıdır.
Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır. KURAL: Açıklamasız gönderilen para borç ödemesi sayılır. Parayı yanlışlıkla gönderdiğini iddia eden iddiasını ispat etmelidir.
Bu hesapta yer alan taahhütler, bütçe hazırlanması sırasında dikkate alınır. -Girişilen taahhüt tutarları ile bunlara ilave edilen her türlü taahhüt artışı 920 Gider Taahhütleri Hesabına borç, 921-Gider Taahhütleri Karşılığı Hesabına alacak kaydedilir.
Emanet hesaplar, 330 nolu hesap kodunda izlenir. Bu hesaplar, nakden veya mahsuben tahsil edilen depozito ve teminatlar bu hesabın ilgili ayrıntı kodlarına kaydedilir.
1) 800 Bütçe Gelirleri Hesabı; işletmelerin mevzuatı veya bütçeleri gereğince bütçe geliri olarak belirlenen ve bunlardan nakden veya mahsuben yapılan tahsilatın izlenmesi için kullanılır.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
254 Taşıtlar Hesabı İşleyişi : Taşıtlar satın alma, devir, inşa veya maliyet değerleriyle Borçlandırılır. Satılan, devredilen, kullanma süresini dolduranlar Alacaklandırılır. Taşıt araçları alış maliyeti ile kaydedilir.
780. Finansman Giderleri Hesabı: İşletme faaliyetlerinin aksamadan yürütülebil mesi amacıyla borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkları, komisyon ve benzeri giderler bu he saba borç kaydedilir.
630- Giderler Hesabından oluşur. Bütçe ile ilgili olsun veya olmasın tahakkuk eden her türlü giderin izlenmesi için kullanılır. olarak izlenmesi için kullanılır. yansıtma hesabı çalıştırılır.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
32'li hesap grubunda (320 ve 329 hesap kodları arası) yer alan emanet nitelikli tutarların tahakkuk, takip, tahsil ve ödeme işlemlerini yürütmek. 333- Emanetler hesabında izlenen (İcra, nafaka, vb. takipli emanetlerin) tutarlara ait yazışma, tahakkuk, tahsil ve ödeme işlemlerini yürütmek.
333 BAĞLI ORTAKLIKLARA BORÇLAR
İşletmenin; sermaye taahhüdünden borçları hariç olmak üzere faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla bağlı ortaklıklara olan borçlarının izlendiği hesaptır. Bu hesaba; borcun doğması halinde alacak; ödenmesi halinde ise borç kaydedilir.
140-Kişilerden Alacaklar Hesabı
{Tek düzen hesap planı](https://www.mikro.com.tr/tek-duzen-hesap-plani-nedir-nasil-yapilir/) içerisinde 900'lü hesaplar olarak bilinen nazım hesaplar, bilanço ve gelir tabloları üzerinde ilerlemez. Bilanço üzerinden işlemin gerçekleşmesi için risk ve referansların devam etmesi gerekir.
612 Hesap İşleyişi
Sevk süresince satılan mallara ait sevk gideri, satın malın hatalı veya eksik olması, hasara uğraması nedeniyle yapılması zorunlu olan indirimler ile satış vergileri, KDV hariç fonlar vb. 612 numaralı hesapta gösterilir.
Genellikle “950-951” ve “960-961” olarak kullanımı yaygınlaşan bu hesaplar, yıllara yaygın inşaat ve onarım işi yapan işletmeler dışında kalan tüm işletmelerde, dönem sonlarında vergi karşılıklarının (ya da matrahın) hesaplanmasından sonra kapatılır ve bilançoda yer almaz.
Yargıtay 13. H.D.'nin 2019/342 E., 2020/2100 K. sayılı kararında, eft veya havale ile gönderilen borç paranın dekontunda yer alan açıklama kısmında sadece ”borç” ibaresinin yazılı olması paranın borç olarak gönderildiğinin kabulü gerektiğini belirtmiştir.
“Dipnot; Şayet banka dekontunda açıklama yer almışsa bu durumda bu dekontun yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilebileceği ve tarafın bunu tanıkla ispat edebileceğini ifade etmemiz gerekmektedir. Ayrıca yine banka dekontundaki açıklamadan dolayı ispat külfetinin yer değiştirdiği de kabul edilmektedir.”
Burada özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durulması gerekir. Bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri