SGK ve İŞKUR Meslek Kodları 2022 Yukarıdaki liste 9901.01 ön lisans, 9901.02 stajyer öğrenciye kadar meslek gruplarını gösterir. Mesleğinize denk gelen meslek kodunu öğrenmek isterseniz e-devlet üzerinden sorgulama yapabilir veya SGK 'nın sayfasında yer alan meslek kodu sayfasını inceleyebilirsiniz.
Böylece hem meslek kodunuzu öğrenmiş hem de sorgulamış olursunuz. Yukarıdaki liste 9901.01 ön lisans, 9901.02 stajyer öğrenciye kadar uzuyor. Mesleğinize denk gelen meslek kodunu öğrenmek isterseniz ya e-devlet üzerinden sorgulama yapabilir ya da SGK 'nın sayfasında yer alan meslek kodunu inceleyebilirsiniz.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 96.02-Kuaförlük ve diğer güzellik salonlarının faaliyetleri kategorisi altındaki firmalar.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), çalışanlar için 2012 yılından itibaren meslek kodları belirlemiştir. Meslek kodu, işverenler için oldukça önemlidir çünkü işverenler bu kodları devlete bildirmekle yükümlüdür.
SGK BELGELERİ DÜZENLENİRKEN
Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler için “7-Çırak”, Meslek liselerinde okurken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler için “19-Stajyer” sigortalılık kodlarının kullanılması gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Kurumunuza dilekçe yazabilirsiniz. Kurum bu durumu farkettiğinde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne yazarak düzeltebilir.
Meslek kodu uygulaması işçi ve işveren haklarının korunmasının yanısıra işçilerle ilgili yasadışılığı önlemektir. Yüksek maaş ı hak eden bireylerin SGK' ye asgari ücret üzerinden bildirilmesini önlemek başlıca nedenlerindendir. Meslek kodları sayesinde çalışanların hak ettikleri maaşları almaları sağlanır.
Meslek kodu değiştirme dilekçesi örneği ile talepte bulunmanız halinde talebiniz üzere Sosyal Güvenlik Kurumu gerekli güncelleme işlemini yapacaktır. Meslek kodu güncellemesi yukarıda da belirtildiği gibi işe giriş uygulaması üzerinden her zaman yapılabilmekte.
Sigortalıların meslek kodu SGK"ya dilekçe verilmeksizin herhangi bir idari para cezası uygulanmadan, işe giriş uygulamasından güncellenebilir ve değiştirilebilir.
Yine sigortalıların meslek kodlarının sisteme girişi sırasında, meslek tablosunda olmayan bir meslek kodunun girilmiş olması halinde, hizmet döküm cetvelinde sigortalının meslek kodu hanesine 1111.11 nolu kod atılmakta olup, bu kod sigortalı için tabloda olmayan bir kodun girildiğini göstermektedir.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 49.41-Kara yolu ile yük taşımacılığı kategorisi altındaki firmalar.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 96.02.03-Kadınlar için kuaför işletmelerinin faaliyetleri kategorisi altındaki firmalar.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 95.22-Evde kullanılan cihazlar ile ev ve bahçe gereçlerinin onarımı kategorisi altındaki firmalar.
Başvurunun incelenmesinde, başvuranın meslek kodunun SGK sistemine 9112.13 Temizlik Görevlisi (Hastane) olarak tanımlandığı anlaşılmaktadır.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 50.20-Deniz ve kıyı sularında yük taşımacılığı kategorisi altındaki firmalar.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 85.31-Genel ortaöğretim kategorisi altındaki firmalar.
Meslek adı ve kodunu gerçeğe aykırı bildiren mükelleflere idari para cezası uygulanması 6728 sayılı Kanunla 1/1/2018 tarihinden itibaren hayatımıza girmiş bulunmaktadır.
Meslek kodu uygulaması ilk defa 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle zorunlu hale gelmiş ve sigortalıların aylık prim ve hizmet belgeleri ile sigortalı işe giriş belgelerindeki meslek kodlarının yaptıkları işe uygun olması zorunlu hale getirilmiştir.
Meslek Kodu Nedir? Sosyal Güvenlik Kurumu, yani SGK'nın tüm meslek grupları için belirlemiş olduğu meslek kodları 2012 yılında yürürlüğe girmiştir.
İşe giriş bildirgesindeki meslek kodunun e-SGK üzerinden elektronik ortamda düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen APHB/MUHSGK'daki meslek kodu elektronik ortamda düzeltilemediğinden, bir dilekçe ile işyerinin bağlı bulunduğu SGK Müdürlüğüne başvurulması gerekiyor.
Meslek adı ve meslek kodu değişiklikleri işverenlerin talepleri doğrultusunda bu tarihler esas alınarak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerince/Sosyal Güvenlik Merkezlerince değiştirilmektedir.
Yani işçi işten ayrıldıktan sonra 10 günlük süre içerisinde işten çıkış kodu işveren tarafından sistem üzerinden düzeltme beyanı ile değiştirilebilir. 10 günlük sürenin ardından ise kuruma başvuru yapılması gerekmektedir.
1101 ve 1103 Nitelik Kodu Nedir? 1101 nitelik kodunun açılımı cinsiyeti erkek olmak, 1103 nitelik kodunun açılımı ise cinsiyeti kadın olmaktır. 3001 Nitelik Kodu Nedir? Meslek yüksekokullarının herhangi bir önlisans programından mezun olanların tercihte bulunabileceği anlamına geliyor.
İşveren tarafından yapılan meslek adı ve kodu değişikliklerinde idari para cezası uygulanmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri