Nesnel ve Öznel Yargı (Özet) : Herkes için aynı olan, kanıtlanabilir, doğrulanabilir olan yargılara "nesnel yargı"; bunun tersine de "öznel yargı" denir.
Öznel anlatımda kişi, cümleye kendi duygularını katar, bir yorum yapar. Bu tür yargılar “bence, bana göre” anlamı taşır. Öznel (Subjektif, Göreceli) Cümle/Yargı Örnekleri: Picasso'nun tabloları, bilinçaltı dünyamızı çok güzel yansıtır.
Öznel, bir yargının kişiye bağlı olarak değer biçilmesi (kazanılması) için söylenmektedir. Biçilen (atanan) değer açısından bakıldığında kişiden kişiye göre değişen, herkes için farklı olan değer. Pozitif bilimler kişiden kişiye değişmeyen değerlerin varlığını savunmaktadır.
Söyleyenin duygu veya düşüncesini içermeyen; doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye göre değişiklik göstermeyen cümlelerdir. Nesnel yargılar, araştırma sonucu ulaşılabilecek, herkesçe kabul görmüş, kanıtlanabilir yargılardır. Örnek: Mavi ana renklerden biridir.
İlgili 35 soru bulundu
Öznel demek kişinin kendi görüşü olup herhangi bir kanıtlanabilir durumu olmayan kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren görüşlere denilmektedir. Nesnel yargı ise herkes tarafından kabul edilmiş olan ve kişiden kişiye göre değişkenlik göstermeyen kesin tanı içeren cümlelere denilmektedir.
Örneğin, “Hava bugün güneşli.” bir nesnel ifadedir çünkü gözlemlenebilir bir durumu ifade eder. Herhangi bir kişisel yargı veya his içermemektedir. Bununla birlikte, “Bu film benim için en iyi film.” ifadesi öznel bir ifadedir çünkü bir kişinin kişisel tercihlerine ve hislerine dayanır.
Nesne ile ilgili olan ve nesnenin gerçeğine dayanan durum nesnel anlamına gelir. Aynı zamanda öznelin zıttı olarak ön plana çıkar. Yani kişisel ya da bireysel duygu ve düşünceler gibi durumların dışında, daha genel ve tarafsız bir anlama sahiptir. Böylece bir konuyu hiçbir yanından tutmadan inceleme durumu gerçekleşir.
Nesnel cümle; kanıtı olan, genel geçer kabul edilen, kişiye özgü olmayan yargıları içeren cümlelerdir. Bu yargılar kişilerin fikirlerinin üzerindedir ve yoruma kapalıdır. Konuyla ilgili literatürde karşılığı ve ispatı söz konusudur.
Bireysel açıdan duygu ve düşünceleri, sezgileri öne çıkaran, nesnel olmayan durumlar öznel anlamını taşır. Türk Dil Kurumu üzerinden bireysel ve kişisel açıdan, kendi düşünce ve duyguları olarak anlatmak mümkün. Tamamen kişinin kendi kararları doğrultusunda ortaya çıkardığı unsurları anlatan bir yapıya sahiptir.
Kişiden kişiye değişmediği için ''nesnel'' olarak adlandırılmıştır. Öznel ifadelerin diğer adı ''Subjektif'', nesnel yargıların diğer adı ise ''Objektiftir.''
Nesnel ifadeler ise bilimsel olarak ispatlanmış ve herkes tarafından kabul edilen gerçekliklere dayanır. Kişiden kişiye göre değişmeyen bu ifadeler genellikle makale, söyleşi ve fıkra yazılarında kullanılır.
Hem olay hem de düşünce yazılarında nesnel ve öznel yargılara yer verilir. Kişilerin gözlemlerine ve kişisel görüşlerinin yer aldığı yazılar öznel ifadeler olarak tanımlanır. Duygular ön plana çıkarılır ve izlenimler önemli bir yer tutar. Nesnel ifadeler ise kişisel duygulardan uzaktır.
Bazı cümleler, herkesin kabul ettiği; kimsenin itiraz edemeyeceği genel geçer doğruları ifade etmektedir. “Türkiye'nin başkenti Ankara'dır.” örneğinde, dünya üzerindeki kimsenin itiraz edemeyeceği bir “olgu” ifade edildiğinden, bu cümle “nesnel“dir.
Nesnellik, yaygın olarak her tür öznel etki ve ögelerden bağımsız olabilme durumunu ifade etmek için kullanılan bir terimdir.
ÖRNEK: Bir cümlede anlatılan herkes tarafından doğruluğu kabul edilir, ispatlanabilir ise nesnel yargıdır. Örnek: Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. (Herkes Ankara'nın başkentimiz olduğunu bilir.) Bir cümlede anlatılan ifade kişiden kişiye değişebiliyorsa öznel yargı olur.
Öznel ifadeler: Anlatan kişinin kişisel düşünceleri, kişisel yorumları ve zevk ölçülerine göre belirlenmiş cümlelerdir. Bu cümleler anlatıcının şekillerine göre belirlenir ve bileyim kendi düşüncelerini ortaya koymasına olanak tanır. Yani insanlar öznel ifadeler ile kendi düşüncelerini anlatırlar.
Herkese göre anlamı aynı olan bir anlatım türüdür. Nesnel anlatımın çok farklı örnekleri bulunur. Bir durum söz konusu ise, bu durum her zaman aynı şekilde yorumlanır. Farklı şekilde yorumlanamadığı için, nesnel anlatım türüne girer.
Nesnel akıl, evrensel hakikatlerin bilgisiyle kişisel çıkar ve kendini koruma da dahil olmak üzere insani yaşayışı uzlaştırmaya çalışır. Buna göre nesnel akıl öznel aklı dışlamayan fakat onun ötesine geçmeye çabalayan bir akıldır. Horkheimer nesnel aklın ünlü bir temsilcisi olarak Sokrates örneğini verir.
Doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye değişmeyen deney ve gözleme dayanan tarafsız yargılara nesnel yargı denir. Bu yargıların kullanıldığı anlatıma da nesnel anlatım yani objektif anlatım denir. Objektif anlatımda tarafsızlık esastır.
En iyi" Kelimesi Öznel Yargıdır. çünkü bizim iyi diyeceğimiz konu onlar için başka kötü konu olabilir.
Nesnel ifade, birçok kişi tarafından bilinen bir ifade şeklidir. Bu ifade biçimi genellikle bazı makalelerde bulunur. Bu, doğruluğu kanıtlanabilecek bir ifade türüdür. Göreceli olmayan ve farklı yorumlanabilecek bir anlatım biçimi değildir.
Doğruluğu herkes tarafından kabul edilen ve kesinlik taşıyan ifadelere, nesnel ifadeler denir.
İki tür nitelik olduğunu varsayan bir nesnellik anlayışı vardır: "Bir kişinin sahip olduğu bakış açısına veya tutuma bağlı olarak değişen nitelikler" ve "bakış açısı değişse bile sabit kalan nitelikler".
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri