Pozitivizm veya olguculuk; Auguste Comte'un başını çektiği, doğru bilginin yalnızca bilimsel bilgi olduğu, doğru bilgiye ise yalnızca ampirizm (deneycilik) ile ulaşılabileceğini ve bu bilginin kendisinin deneysel olmadığını savunan düşünce akımıdır.
Toplumun yeniden düzenlenmesinde kullanılacak bilgi de gözlem ve deneye (olgulara) dayanan pozitif bilgidir. Comte toplumu bilim yoluyla yeni baştan düzenlemeyi amaçlamıştır. Ona göre toplumun kurtuluşunu sağlayacak tek şey pozitivizmdir.
Eski Yunan'dan günümüze ancak 19. yüzyıl filozofu Auguste Comte tarafından ilk önce felsefi pozisyonda kullanılan pozitivizm, “üç aşama yasası”na göre açıklanır. Buna göre, insan zihni teolojik aşamadan metafizik aşamaya, en son olarak da pozitivist aşamaya doğru bir gelişim göstermiştir [4].
Üç Aşama Yasası, Auguste Comte'un “The Course in Positive Philosophy” adlı çalışmasında geliştirdiği bir fikirdir. Bir bütün olarak toplumun ve her belirli bilimin zihinsel olarak tasarlanmış üç aşamadan geçtiğini belirtir: (1) teolojik aşama, (2) metafizik aşama ve (3) pozitif aşama.
Comte'un sosyoloji için benimsediği bakış açısı, pozitif bir bilimin bakış açısıydı. Comte; sosyolojinin toplumun incelenmesinde,fizik yada kimyanın fiziksel dünyanın incelenmesinde kullandığı aynı kesin bilimsel yöntemleri kullanması gerektiğine inanıyordu.
İlgili 34 soru bulundu
Comte'a göre, statik açıdan topluma bakıldığında aile, devlet ve din kurumlarının toplumun temel unsurları oldukları görülür. Başka bir ifadeyle bu üç kurum olmadan bir toplum kurulamaz. Toplum düzeninin tam veya eksik, iyi veya kötü olması kurumlar arasındaki dengeye bağlıdır.
Weber, Batı'da akılcılığın yükselişinin; kapitalizm, Protestan ahlakı, bürokrasi ve bilimin ortaya çıkışıyla bağlantılı olduğunu savunur.
Comte pozitivizm ile toplumun modernleşeceğini savundu. Comte'un sosyal teorisi bir doğa bilimleri modeline dayanmaktadır. Ona göre "tüm fenomenler değişmez doğa yasalarına tabidir".
İnsanlık dini veya pozitivizm kilisesi pozitivist felsefenin kurucusu Auguste Comte tarafından tasarlanan seküler dindir. Bu dinin inanlıları Fransa ve Brezilya'da kendi ibadethanelerini inşa etmiştir.
Geçerli bilgiyi olguların bilgisinden ibaret gören ve metafizikle dinî bilgiyi geçersiz sayan felsefe akımı. Maddî âlemin ötesinde herhangi bir varlık alanı tanımayan dünya görüşü. Batı dışındaki toplumlarda Batı'nın gelişmişlik seviyesine ulaşma çabalarını ifade etmek için kullanılan bir tabir.
Bir bilim olarak sosyoloji 19.yy'da özellikle Batı Avrupa toplumlarında meydana gelen önemli siyasi, sosyal, ekonomik ve entelektüel gelişme ve değişmelerin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Sosyoloji kelimesini ilk defa 1839 yılında Fransız sosyologu ve tarih felsefecisi Auguste Comte kullanmıştır.
Comte yaşadığı dönemde altı bilim olduğunu savunmuştur. Bu bilimler Astronomi, Matematik, Kimya, Fizik, Sosyoloji ve Fizyoloji olarak bilinir. Sosyolojiyi tüm bilimlerden daha üstün görmekte ve hepsinden daha önemli olduğunu savunmuştur. Tüm bu düşüncelerinin kaynağı da Saint Simon'ın etkisinde olduğu bilinir.
Pozitivizm, öncelikle sosyolojinin gelişmesine önemli katkılar sağlamış; Felsefede, çoğunlukla metafizik tartışmaları aşarak gerçeklikle ve olguyla sınırlı bir bilimsel tutumu ifade eden bir kavram olarak kabul edilmiş ve bilimsel felsefe olarak da anılan Mantıkçı Pozitivizm ya da Yeni Pozitivizme de öncülük etmiştir.
Kökeni eski yunan Sofistleri ve Üçüncü Yüzyıl düşünürü Sextus Empricus'a kadar uzanan “Pozitivizm'' 19. yüzyılda Auguste Comte tarafından sistemli bir hale getirilmiştir.
Comte tarafından, yaşamının ilerleyen dönemlerinde geliştirilen dini bir sistem olarak Pozitivizm, kişisel/şahsi bir Tanrı'nın varlığını reddederek (Tanrı yerine) insanlığı (yani “büyük varlık”ı) yüceltme, saygı ve kültünün bir parçası olarak ele alır; bu bakımdan da Hümanizm ile bir dizi benzerlikler taşır.
Durkheim'ın hu- kuk sosyolojisi açısından öne çıkan kuramı hukuku arka plan olarak işlediği işbölümü ve toplumsal dayanışma kuramıdır.
Pozitivizmin kurucusu Auguste Comte'dur. 1798 yılında Fransa'da doğan Auguste Comte, filozof olmasının yanı sıra matematikçi ve sosyologdu. Pozitivizmin temel ilkelerini oluşturdu.
Comte'a göre metafizik aşama, insan zihninin doğrudan teolojik düşünceden pozitif düşünceye geçmesinin mümkün olmamasından kaynaklanan bir geçiş evresidir. Bu evrede insan zihni adım adım pozitif düşünceye hazırlanmaktadır.
Sosyal statik “concensus”(toplumsal uzlaşma) adını verdiği kavramı incelemektedir. Statik olarak topluma bakıldığında aile, devlet ve din kurumlarının toplumun temel unsurları oldukları görülür. Başka bir ifadeyle bu üç kurum olmadan bir toplum kurulamaz.
Bu aşamalar Comte'a göre toplumun değişim yasasıdır. Comte'a göre toplumsal değişme, aralarında neden-sonuç ilişkisi bulunan ve kendisinden önceki evrenin zorunlu sonucu ve bir sonraki evrenin da hazırlayıcısı olan evrelerde ortaya çıkar (Comte, 1839: 366).
Comte'un toplumsal değişme hususundaki pozitivist-ilerlemeci yaklaşımı, farklı dinamiklere oturtulmakla birlikte, çatışmacı-diyalektik teorinin en önemli temsilcisi Marks'ta da görülmektedir: Toplum, aralarındaki gerginlik ve çelişkiler dolayısıyla yapısal değişimlere yol açan karşıt güçlerin hareket halindeki bir ...
Pozitivist sosyal bilim yaklaşımı, doğal yaşamın devamı niteliğinde gördüğü toplumsal yaşamda, bir bakıma doğal yaşamdaki (örneğin yer çekimi yasası gibi) yasalara benzer, yasal düzenlilikler olduğunu varsayar. Dolayısıyla insan davranışlarının da nedensel yasalara dayanılarak açıklanacağını savunur.
Durkheim, toplum yaşamını doğal dünyayı inceleyen bilim adamları ile aynı nesnellikte incelememiz gerektiğini savunur. Sosyolojiye bilimsel bir disiplin kazandırması ve sosyolojinin konusunun ne olması konusunda yapmış olduğu çalışmalar onu sosyolojinin kurucuları arasında en önemli yere oturtmuştur.
“Sosyal davranışın özel bir türü olan 'dini davranış', Weber'in davranış tipolojisinde “değer yönelimli rasyonel davranış” kategorisine dâhildir. Buna göre; dini davranış, dini bir değerin elde edilmesine yönelik rasyonel bir eylemdir.
Weber'in görüşleri pozitivist yaklaşımın tamamen karşısında yer alabilecek salt tinselci bir yaklaşım olarak nitelendirilmez. Aksine onun görüşleri her iki yaklaşımı da reddetmeyen ancak her ikisinden birine saplanıp kalmayan bağdaştırıcı bir nitelik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri