CVT yani sürekli değişken kademeli şanzıman, adı üstünde sürekli değişken oranlı bir şanzıman türüdür. Manuel yada yarı otomatik kullanım sunamayan bu şanzıman türü, otomatik araçlarda kullanılıyor.
Bunun için CVT şanzımanlar tam otomatik olarak adlandırılmaktadırlar.
Bir CVT şanzıman arızası yapılamadığında, genellikle 10-15 bin lira civarında yenisi alınmak zorunda kalınabilir. CVT ünitesi, tipik otomatik şanzıman kadar uzun dayanmayacaktır. Aslında, bu birimlerin çoğunluğunun 150 -200 bin km veya daha az dayandığını görüyoruz.
Otomatik, yarı otomatik ya da düz vitese sahip otomobillerden farklı olarak CVT'nin belirli bir vitese çıkması ya da düşmesi gerekmez. Sabit dişli oranlı şanzımanlara sahip araçlardaki 1. ya da 2. vitesler bulunmaz.
Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
İlgili 44 soru bulundu
Tam otomatik araçlar ise debriyaj gerektirmez. Aracın tüm fonksiyonları bir bilgisayar tarafından kontrol edilir. Yarı otomatik ve tam otomatik araçlar arasındaki fark, özerklik düzeyidir. Yarı otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirebilirken tam otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirmemektedir.
Tam otomatik şanzımanlar ve yarı otomatik şanzımanlar, modern arabalarda bulunan iki tür şanzıman sistemidir. İkisi arasındaki temel fark, tam otomatik şanzımanın sürücüden herhangi bir girdi gerektirmemesi, yarı otomatik şanzımanın ise sürücünün vitesleri manuel olarak değiştirmesini gerektirmesidir.
cvt şanzımanda tork konvertör var . bu ne demek sürekli lastiğe güç aktarımı var. normal yokuşlarda araç kaçmaz . fakat çok dik yokuşlarda geri kaydırma yapar .
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
Otomatik veya Cvt şanzımanlarda aracın (N) boş'a atılması tavsiye edilmiyor. Şanzıman motordan hareket almadığı için kendi içinde yağlamayı kestiği söyleniyor.
CVT şanzıman iyi mi, dayanıklı mı, sorusuna pürüzsüz bir vites geçişi sağladığı için iyi yanıtını veririz. CVT şanzıman ömrü ne kadar, dediğimizde CVT şanzımanın tipik otomatik şanzımana göre daha az dayanıklı olduğunu öğreniriz.
Re: CVT Şanzıman Yağı ve Yağ Değişimi
CVT için ilk 80 bin km'de daha sonra her 60 binde bir yani; 80 - 140 - 200 - 260 bin km şeklinde. Şanzıman dış etkileri kapalı bir ekipman olduğundan ülke şartlarından etkilenmeyeceğini düşünerek bunu uygulamak yeterli olabilir.
Yeni nesil CVT şanzıman sürücünün gaz pedalını sonuna kadar kullanıldığında yüksek motor devirlerinde ki ses rahatsızlığının da önüne geçen HONDA bu gibi durumlarda belirlediği vites oranlarını değiştirerek bu sorunu ortadan kaldırarak daha konforlu hale getirmiş gibi görünüyor.
CVT şanzıman, verimlilik ve akıcılık arasındaki en iyi dengeyi sağlar. CVT şanzımanların birçok avantajı nedeniyle günümüzde birçok arabada bulunmaktadır. Bir CVT şanzımanı, pürüzsüz ve kesintisiz bir vites değişimi oluşturmak için dişliler ve kasnakların bir kombinasyonunu kullanır.
CVT Şanzıman Özellikleri
Manuel yada yarı otomatik kullanım sunamayan bu şanzıman türü, otomatik araçlarda kullanılıyor.
Manuel kullanıcıya göre değişir CVT sabit, sürücü az yakmakta ustaysa manuel her şekilde daha az yakar. Tork konvektörlü CVT ise daha fazla yaktırır ama normal CVT ise bence manuelden daha az yakar.
Geleneksel otomatik şanzımana kıyasla gücü daha verimli kullanıyor olması, aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlaması sebebiyle günümüzde sıklıkla tercih ediliyor. Daha çok Honda, Nissan, Subaru, Toyota gibi Japon otomobil üreticilerinin tercih ettiği bir sistem olması sebebiyle Japon şanzımanı diye de biliniyor.
CVT ŞANZIMANDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
CVT vitesli aracınız varsa özellikle yokuşta ve yük altındayken ani zorlamamak gerekir. Bu durum kasnakları birbirine bağlayan zincirin bozulmasına veya kopmasına sebep olur. Ayrıca Şanzıman yağını üretici firmanın önerdiği yıl veya periyotlarda titizlikle değiştirmek gerekir.
CVT'de tork konvertörü var. Dolayısı ile değişmesi gereken balata benzeri birşey mevcut değil.
Ynt: CVT Park Etme Sıralaması
D'den geçerken sert geçmemesi için, yokuşta aracı park ettikten sonra N konumuna alın, el frenini çekin ve freni bırakın, daha sonra P konumuna alın, böylelikle hem şanzımanı korumuş olursunuz hem de yokuşta vites daha rahat değişir.
CVT vites kutularında haraket dişliler vasıtası ile iletilmeyip çapları isteğe göre büyüyüp küçülen iki kasnak arasındaki kayış vasıtası ile sağlandığı için teorik olarak sınırsız vites vardır.
CVT şanzımanlarda auto hold veya yokuş kalkış desteği olur. Her ne kadar tork konverktör olsa da kayış sisteminden olsa gerek, diğer tork konverktörlü otomatik vitesler gibi rampada sabit kalmaz.
Tam otomatik vitesli araçlar, yarım otomatik vites araçlara kıyasla çift kavrama prensibine uygun olarak çalışmaktadır. İki vites tipinde de yokuş kalkış desteği bulunur. Ancak yarı otomatik araçlar geriye kayma yapabilirken tam otomatik araçlar kayma yapmaz. Tam otomatik vitesli araçlarda vites geçişi hissedilmez.
DSG, EDC : Çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlardır. Performans, düşük yakıt tüketimi açısında avantajlıdır, ancak sorun çıkarırsa çok masraflıdır.
Baskı Balata: Yarı otomatik şanzımanlarda baskı balata sistemi bulunurken tam otomatiklerde bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri