A sınıfı sürücü belgesi, motosiklet ehliyeti olarak adlandırılır ve 35 KW üzeri ve gücünün ağırlığa oranı ortalaması 0,2'yi geçen motosikletler için alınır. Yani yaklaşık olarak 500 cc üzeri motorlar için kullanılır.
A sınıfı sürücü ehliyeti tüm motosiklet sınıflarını kullanabilse de A2 ehliyeti, 125 CC ile 599 CC arasındaki araçları kullanabilmektedir. A2 ehliyetini alan sürücüler A1 ve M ehliyetlerine de sahip olmaktadır. 600 CC motorların ruhsatlarında 599 CC yazdığı için A2 ehliyeti bu tip motosikletleri kullanabilmektedir.
Motor gücü 35 kw 'ya kadar olan (47 beygire kadar)motosikletler A2 sınıfı ehliyetle kullanılabilmektedir. Bunu 500 cc silindir hacmine kadar motosikletlerin A2 ehliyetle kullanılabildiği şeklinde de düşünebiliriz. A2 sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
A sınıfı sürücü belgesi
A sınıfı sürücü belgesiyle silindir hacmi 600cc, motor gücü 48 beygir olan tüm motosikletleri kullanmak mümkün. Geniş kapsamı sayesinde diğer motosiklet ehliyetleri arasında en avantajlı sınıfı temsil ediyor. A sınıfı sürücü belgesi almak için 20 yaş şartı bulunuyor.
Canlı yayında seçim sürecini değerlendiren Bakan Soylu, ayrıca B sınıfı ehliyet sahiplerinin bundan sonra 125 cc altı motorları motor ehliyeti olmadan kullanabileceğini de duyurdu.
İlgili 21 soru bulundu
A Sınıfı Ehliyet
35 kW ve üzeri güce sahip motosikletleri kullanma yetkisi verir. Ayrıca 2 tekerlekli motosikletler, güç ve ağırlık oranı 0,2'yi geçiyorsa A sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilirler. A sınıfı ehliyet yaş sınırı; 2 tekerlekli motosiklet kullanmak için 20, 3 tekerlekli motosiklet kullanmak için 21'dir.
Araba ehliyeti yani B sınıfı sürücü belgesine sahip yurttaşlar 50 cc'ye kadar olan motorsikletleri kullanabilmektedir.
A sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 600cc ve üzeri motorlar için alınması gereklidir. Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2'yi geçen iki tekerlekli motorsikletleri kullanacaklara verilir. A Motosiklet ehliyeti alma yaşı: 21 Yaşını bitirenler A motosiklet ehliyet sınıfı için başvurabilirler.
A2 sınıfı ehliyet kaç CC motor kullanır? A2 ehliyeti 125 ila 599 CC arasındaki motor çeşitleri kullanır. Bu bağlamda 150, 200, 250, 300, 450, 500 ve 550 CC motor kullanmak isteyen kişiler A2 ehliyet alabilir. 599 ve üstü CC'ler için A ehliyet alınması gerekir.
Motor hacmi ve beygir gücü bakımından A1 ehliyet maksimum 125 cc motor hacmi ve 14 beygir gücüne sahip motosikletleri kapsıyor. A2 ehliyetine sahip olan sürücüler ise maksimum 600 cc motor hacmine sahip motosikletleri kullanabiliyor. Motosikletlerde en yüksek ehliyet derecesi ise A sınıfı sürücü belgesidir.
A1 motosiklet ehliyeti alan kişiler, Moped (50 cc hacmi geçmeyen) motosiklet kullanabilirler. Bu ehliyet ile 14 beygire kadar olan tüm motosikletleri kullanabilirler. Örnek: Honda CBF 150 motosikleti kullanabilirler. Çünkü önemli olan beygir gücüdür, motor hacmi önemli değildir.
Motor gücü 36 kw / 48 hp ve üzeri motosikletler için A sınıf sürücü belgesine ihtiyacınız vardır. 20 yaşındaki A sınıfı ehliyet alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı araçlarda deneyim sahibi olması da şart koşuluyor.
Motosiklet kullanıcıları A grubu ehliyetlerini alırken mutlaka kategorilerle ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Kısacası kullanacakları motosikletin motor gücüne göre ehliyet almalıdır. Çünkü A1 grubu ehliyet en fazla 125 cc motor gücünü kullanırken A2 grubu ehliyeti ise en fazla 600 cc motor hacmini kullanabilmektedir.
A motosiklet ehliyeti : 20 yaşında alınabilir fakat en az 2 yıl A2 ehliyet şartı vardır.24 yaş üzerinde herhangi bir şart aranmaz ve A motosiklet ehliyeti için müracaat edebilirler.Eylül 2023 itibariyle Eylül 1999 doğumlular A motosiklet ehliyeti alabilirler.
125 cc motosiklet kullanan B sınıfı ehliyet sahiplerine yönelik düzenleme geliyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren B sınıfı ehliyet ile 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
A Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadar? 2023 senesinde A sınıfı ehliyet harç ücreti 825 TL. A sınıfı ehliyete sahip sürücüler tüm motosiklet çeşitlerini, dolayısıyla M, A1 ve A2 sınıfına ait olan tüm araçları kullanabiliyor.
A2 ehliyetin kapsadığı araçlar arasında ise M ve A1 sınıfı araçlar yer alır. A2 sınıf ehliyeti, A1 sınıfı ehliyetten ayıran en büyük fark, motor silindir hacminin herhangi bir kısıtlamaya tabi olmamasıdır. Bu ehliyette, 2 veya 3 tekerli olduğu fark etmeksizin silindir hacminde herhangi bir limit bulunmuyor.
Dominar 400 Modelimiz A2, Ve A Sınıfı Ehliyetlerle Kullanılabilir.
Örneğin BMW F800 GS, Kawasaki ZX10R, Honda CBR600RR ya da Suzuki Hayabusa kullanabilmek için en az 20 yaşında ve 2 yıllık A2 ehliyetli-deneyim sahibi olmak gerekecek.
A sınıf ehliyete başvurmak isteyen adaylar; 24 yaşını doldurmuş iseler direk başvuru yapabilirler. 18-24 yaş arası iseniz 2 yıllık A2 sınıfı ehliyet zorunluluğu vardır. 35 KW gücün üstündeki motorlar için alınacak ehliyet tipidir.
B SINIFI EHLİYETİM VAR A SINIFI EHLİYET ALMAK İSTİYORUM
Eğer B sınıfı ehliyetiniz varsa ve a sınıfı ehliyet de almak istiyorsanız yapacağınız işlem yine bir sürücü kursuna başvurmak olacaktır. Fakat daha önceden teorik eğitim almış olduğunuz için size teorik eğitim verilmez. Sadece direksiyon dersi alırsınız.
Başarılı olan adayın kurs aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığınca verilecek sürücü sertifikasının hazırlanması yaklaşık 3-7 gündür. Gerekli belgelerin hazırlanması, harçların yatırılması, ehliyet randevusu alınması ve randevuya gidilmesi ortalama 10 gündür. Ehliyetin tam olarak adresinize ulaşması yaklaşık 15 gündür.
A Ehliyet. A1, A2 ve M sınıflarını kapsayan A ehliyetle motor hacim kapasitesi 600 CC üzerindeki yüksek performanslı motosikletleri kullanmak mümkün.
Araba ehliyeti yani B sınıfı sürücü belgesine sahip yurttaşlar 50 cc'ye kadar olan motorsikletleri kullanabilmektedir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri