A kan grubuna göre beslenme listesi içinde sebzeler, meyveler, tam tahıllar, baklagiller ve soya ürünleri gibi bitkisel kaynaklar bulunur. Aynı zamanda A grubu beslenme diyeti yapanlar, az miktarda tavuk, balık ve süt ürünleri tüketebilirler.
A kan grubundaki kişilerin diyet listesinin kesinlikle doğal ve organik besinlerden oluşması gerekmektedir. 0 grubu için önemli bir enerji kaynağı olan kırmızı et, A grubu kişiler için yağ deposu anlamına gelmektedir. Bu bakımdan A kan grubu kişilerinin bol proteinli besinler ve sebze tüketmeleri gerekmektedir.
A kan grubuna sahip olanların yememesi ya da olabildiğince az yemesi gerektiği düşünülen besinler; beyaz et dışındaki diğer tüm et ürünleri, patates, domates, biber, patlıcan gibi sebzeler, kavrulmuş kuru yemişler ve tereyağı, dondurma gibi süt ürünleri olduğu söylenmektedir.
A GRUBU ET YEMEMELİ
A grubu için hazırlanan diyeti uygulamak kilo vermeyi sağlar. Metabolizma açısından A grubu, 0 grubunun tam tersidir. A grubundaki kişiler kırmızı et yedikleri zaman ağırlık hissederler, enerji kaybına uğrarlar.
A grubu kan taşıyorsan çavdar senin için tavsiye edilen ekmek grubundadır. Eğer B grubundan bir kan taşıyorsan buğday, mısır ve çavdar ekmeklerinin dışındaki diğer ekmek ürünlerini tüketebilirsin. AB kan grubunu taşıyorsan yulaf, çavdar ve esmer pirinç ekmeği tüketebileceğin besinlerdir.
İlgili 36 soru bulundu
Sebzeler ön planda: A kan grubuna göre beslenme
A kan grubuna sahip olanların yememesi ya da olabildiğince az yemesi gerektiği düşünülen besinlerse şöyle: Beyaz et dışındaki diğer tüm et ürünleri, patates, domates, biber, patlıcan gibi sebzeler, kavrulmuş kuru yemişler ve tereyağı, dondurma gibi süt ürünleri.
Baklagiller: Nohut, adzuki fasulyesi, yeşil fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, mercimek. Tahıllar: Karabuğday, amarant, essene, buğday, yulaf, pirinç. Sebzeler: Her türlü sebze bu grup için uygundur. Meyveler: Erik, incir, greyfurt, ananas, kiraz, kayısı, böğürtlen, yaban mersini, çilek.
A pozitif kan grubuna sahip insanlar eti iyi sindirebilirler, bu nedenle et ve hayvansal proteinler tüketilebilir. Tavuk, hindi, sığır eti, deniz ürünleri gibi protein kaynakları, sebzeler, süt ürünleri, meyveler, sağlıklı yağlar ve tam tahıllar da A rh pozitif kan grubu beslenme diyetlerinde yer almalıdır.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
Anne ve babada bulunmayan bir gen, çocukta da bulunmaz (Mendel Kuralı). Anne ya da babadan birinin kan grubu O ise AB grubu çocuğu olamaz, eğer ikisinden birinin kan grubu AB ise O grubu çocuğu olamaz (Mendel kuralı). Alt gruplar için de aynı kural geçerlidir.
Kan grubu diyeti, doktor Peter D'Adamo tarafından geliştirilen, sağlıklı yaşam ve ideal kilo için kan gruplarına göre beslenmeyi savunan bir teoridir. Henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Bu teoriye göre kan grubuyla uyumsuz beslenmek kalp, böbrek hastalığı ya da kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
A grubundakilere kırmızı şarap ve yeşil çay önerilir. Günde iki fincanı geçmeyecek şekilde kahve de tüketebilirler.
B kan grubu bireyler için öneriler: B kan grubuna sahip bireylerin bir çok besine toleransı olduğu ifade ediliyor. Kırmızı et, meyve, sebze, süt tüketilebilir. Yeşil çay ve maden suyu tercih edilebilir. Kaçınılması gereken besinler; tavuk eti, mercimek, nohut, mısır, glutenli ürünler.
Şemada görüldüğü gibi, Hz. Âdem'de A, Hz. Havva'da da B kan grubu heterozigot genetik yapıda olması halinde, günümüzdeki 4 kan grubu da meydana gelebilecektir.
A kan grubu Dinarik ırkda alpliye nisbetle çok daha yüksek bir yüzde vermektedir ve ayrıca bütün A ların bütün B lere oranını ifade eden biyoşimik ırk endisi de Avrupalı bir çehre taşımaktadır.
Londra Royal Holloway Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma bazı kan gruplarının hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu ortaya koyuyor. Buna göre tansiyon hastalığı, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali veya kanser gibi pek çok hastalığa karşı en dayanıklı olanların kan grubunun 0 grubu ortaya çıktı.
En paylaşımcı A grubu
Uyumlu mizaç özelliğine sahiptirler. Bu grup içinde yer alanlar, duyan, hisseden, sürekli olarak araştıran, çevrelerindeki kişiler ile bağlantı ve uyum sağlamaya çalışan kişilerdir. Dış dünyadaki tüm değişikliklere karşı duyarlıdırlar.
Yapılan araştırmalar kan grupları ile ilişkilendirilen diyetlerin doğrudan kan grubuna bağlı olmadığını kanıtlıyor. Ancak pek çok insandan kan grubu diyeti ile kilo verdiğini duymak da mümkün. Bunun temel nedeni de kan grubu diyetlerinin beslenme açısından oldukça kısıtlayıcı olması.
Dünya genelinde A kan grubu %41, O kan grubu %47, B kan grubu %9 ve AB grubu %3 olarak görülmektedir.
Örneğin; A türü kanda Rh değeri negatif ise, o kan için A Rh (-) grubu denir. Türkiye'de Kızılay'ın verilerine göre en çok bulunan ve en çok gereksinilen grup A Rh (+)'dir. RH etkeni, Hint şebeğinin (İngilizce: rhesus macaque) kanındaki antikorların var olup olmaması anlamına gelir.
Muz lektini A grubu olanların sindirim sistemini bozar. Muz yerine kayısı, incir, kavun gibi meyveleri tercih edebilirsiniz.
Bu kan grubuna mensup olan kişilerin sindirim sistemi kırmızı et için oldukça uygundur. Aynı zamanda zeytinyağı ve keten tohumu yağı da bu kan grubu için tavsiye edilen yağlar arasındadır. Lahana, koyu yeşil olan sebzeler, karpuz, incir, kiraz ve üzüm de yine belirtilen sebze ve meyveler arasında yer alır.
Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir. Kemik iliği naklinde hastaya önce yüksek dozda kemoterapi ya da radyasyon verilerek kendi kemik iliğinin işlevini kaybetmesi sağlanır ve hastalıklı kan hücreleri yok edilir. Daha sonra vericiden alınan kemik iliği kök hücreleri hastaya nakledilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri