Hurma çekirdeğini saksıda yetiştirmek için, çekirdeğin öncelikle çimlendirilmesine özen göstermelisiniz. Çekirdek, suyun içinde şiştikten sonra bir kap içerisindeki ıslak talaşın içine ekin ve üzerini torf karışımlı toprakla kapatın. Hurma çekirdeğini ekeceğiniz saksının ölçüsüne de dikkat etmelisiniz.
Hurma ağacı sıcak ve sulu ortamda ancak meyve verebilir. Çekirdekten yetiştirilebilir ancak daha sıhhatli olması açısından kendi bünyesinden çıkan filizlerden (yavru) yetiştirilir.
Cennet hurması, kendi çekirdekleri sayesinde yetişen bir ağaç türüdür. Meyvenin kendi çekirdekleri ayıklandıktan sonra, küçük bir yerde saksıya konularak çimlenmeye bırakılır. İlk aşamada saksının içine yerleştirilen temiz toprak, 15 dakika sulandırılır ve ardından çekirdekler toprağa gömülür.
Hurma çekirdeklerini güzelce organik kalıntıdan temizleyin. Sera kabına havlu peçeteleri ıslatın. Tohumlarımızı koyun 1-2 hafta sonra çimlenmiş olacaklar. Sonrasında torf toprağına ekin ve bekleyin.
Hurma bitkisi yetiştirmek için çekirdeğinin çimlendirilmesi gerekir. Çimlendirme işlemi için çekirdeklerin 3 gün boyunca suda bekletilip, şişmesi şarttır. Çekirdekler şiştikten sonra toprağa ekilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Hurma ağacı güneşin olduğu ve bol su ile sulandığı sürece bakımlı olacaktır. Buna uygun iklimlerde yetiştirilmesi gerekir. Hurma ağacını evde saksıda yetiştirmek isteyenler ise yetişme aşamasında direk güneş ışığında bırakmamalıdır. Ama çok karanlık bir yerde olmamalıdır.
Hurma Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Hurma ağacı bakımı düzgün yapıldığında, ortalama 8 yılda büyür ve meyve vermeye başlar. Hurma ağacının ömrü ortalama 60-70 yıl, en fazla ise 110 yıldır.
5-6 dişi hurma ağacının ortasında bir erkek hurma ağacı bulunur. Erkek ağaç dişilere nazaran biraz daha irice, dişi ağaçlar ise narin ve zariftir. Hurmanın gelişimi, sadece tepesindeki “gummar” denilen yerden olur.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Bir bardağa doldurduğunuz ılık suyun içine çekirdekleri koyduktan sonra üç gün geçmesini bekleyin. Bu süre sonunda çekirdeklerin şiştiğini göreceksiniz. Şişen hurmaları bir kaba, ıslak talaş içerisine ekin ve talaşın nemli kalmasını sağlayın. Bir ay sonra hurma ağacınız filizlenmeye başlayacaktır.
Cennet hurması, kendi çekirdeklerinden yetişen bir ağaç çeşididir. Meyvenin içerisinden özellikle çıkarılan çekirdekler, önce saksıda veya küçük bir alanda çimlendirmeye bırakılmalıdır. Saksının içine konulan temiz toprak yaklaşık 15 dakika sulandıktan sonra çekirdekler toprağa ekilir.
Trabzon Hurması Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Açık kök Trabzon hurması dikimi için yaprak dökümü en uygun mevsimdir. Kasım ayı başından itibaren başlayan dikim zamanı Nisana kadar devam eder.
Hurma ağacı hem gövdesinden hem de alt kısmından yavru verebilir. Bu ağaç çekirdekten de yetişebilir fakat gövdesinden çıkan yavrunun insanda yapılan sezaryen ameliyatı gibi bir işlemle alınarak başka bir yere dikilmesiyle ağaç, çok daha verimli ve sağlıklı olur.
Ramazan ayında sofralarımızda eksik etmemeye çalıştığımız hurmanın ağacı sekiz yılda yetişiyor ve yaklaşık 200 - 250 kilo meyve veriyor. Hurma ağacı ise bir insan ömrü gibi ortalama 60-70, yıl en fazla 100 - 110 yaşıyor.
Hurma ağaçları kumlu, hatta killi toprakta bile yetişebilir. Ağaç kuraklığa tole- ranslıdır ancak çiçeklenme ve meyve verme döneminde bol suya ihtiyaç duyar.
HURMA ÇEKİRDEĞİ VE BEREKET
Hurma hem faydalı hem de kutsal bir meyvedir ve Peygamber Efendimizinde severek yediği bir meyve olarak bilindiğinden değerli görülmektedir. İnanışa göre cüzdanda hurma çekirdeği taşımak bereket anlamına gelmektedir. Çekirdeği taşıyanların yokluk görmeyeceğine inanılır.
Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi olan hurma tam bir lif kaynağıdır. Hem bağışıklık hem de sindirim sistemini yenileyen hurmanın çekirdeği de hurma kadar şifalıdır. Peygamber Efendimiz (sav)'in sünnetlerinden biri olan hurmanın çekirdeğinin bereketi simgelemesi nedeniyle cüzdanlara konur.
Ancak hurma çekirdeğini saklamanın bu bereketi çoğaltması söz konusu olmadığı gibi sünnette böyle bir uygulama veya tavsiye de bulunmamaktadır.
bir günlük bütün gıda ihtiyacı. ve vitamin ihtiyacı karşılanmış olur. gelin işin köküne inelim. hurma ağacı. diğer bitkiler gibi çekirdek dikmeyle olmuyo. bir dişi bir de erkek hurma ağacı var. ikisinin çiftleşmesiyle dişi hurma ağacı hamile kalıyo. hamileliği ise aynı insan gibi 9 ay sürüyo.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan polenler dişinin konması gereken yerine konulup, sarılır ve böylece döllenme sağlanmış olur. Eğer bu bir sene yapılmazsa o ağaç meyve vermez.
Erkek hurma ağacından alınan polenler(tal) bir yerde kurutulur. Sonra dişi hurma ağacının tepesinde bir yarık açılmaya başlar. Bu yarık bölgeye belli oranda tal denilen kurutulmuş polenler konulur ve üzeri zarar görmeyecek bir şekilde sarılır. Böylece döllenme işlemi tamamlanır.
0 °C'de 1 yıl, -18 °C'de bir yıldan uzun, 5 °C'de 8 ay, 15 °C'de 3 ay, 27 °C'de 1 ay süre ile depolanabilir. Yumuşak, invert şeker içeren hurmalar -18 °C'de veya daha düşük sıcaklıklarda depolanmalıdır.
Bebekler Ne Zaman Hurma Yiyebilir? 8 aylık bir bebek için hurma, katı gıdalara geçiş yaparken tanıştırılabilecek sağlıklı bir seçenektir. Bebeklerin ilk altı ay boyunca sadece anne sütü veya formülle beslenmesi önerilirken, altıncı aydan sonra katı gıdaların eklenmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri