(1) Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.
Hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez (CMK md.100/4).
CMK'nın 100. maddesinin (3) numaralı fıkrasında sayılan suçlardan birisinin söz konusu olması, tutuklama nedeni için tek başına yeterli değil- dir. Bu suçlardan birisinin işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı varsa, ancak tutuklama nedeninden söz edilebilir.
CMK katalog suçları 100/3 maddesinde açıklamıştır. Buna göre kasten adam öldürme, hırsızlık, insan ticareti, silah kaçakçılığı, uyuşturucu imalatı, cinsel istismar, örgüt kurma, soykırım ve işkence suçları katalog suçlardır.
Tanık, Mağdur veya Başkaları Üzerinde Baskı Yapılması Girişiminde Bulunma Şüphesi: Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma şüphesi halleri de tutuklama sebeplerindendir. Somut olayların varlığı ve kuvvetli suç şüphesinin bulunması hallerinde tutuklama kararı verilebilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
CMK'nın 103 (1) maddesi uyarınca Cumhuriyet Savcısı, soruşturma evresinde tutuklama ile istenen amaca adli kontrol tedbiri ile de ulaşıla- bileceğini değerlendirdiğinde yetkili Sulh Ceza Hakiminden şüphelinin adli kontrol altına alınarak tahliyesini isteyebilir.
Tutuklama kararının verilebilmesi için şüpheli veya sanığın, kendileri tarafından atanmış avukatları yoksa, yetkili merci adı geçenlere bir avukatın yardımından yararlanmaları gerektiğini hatırlatacak ve baro tarafından seçilmiş bir avukat, tutuklama duruşmasında mutlaka hazır bulundurulacaktır.
İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez. Tutuklama nedeni var sayılan haller ise şöyle düzenlenmiştir (CMK Md. 100/2): a) Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa.
Ceza muhakemesi hukuku, suç dolayısıyla yapılan soruşturmayı ve yargılamayı düzenleyen hukuk dalıdır. Bu hukuk dalında, bir kişinin suç işleyip işlemediğinin nasıl belirleneceği ve yargılamanın nasıl yapılıp ceza verileceği konuları ele alınır[1].
Tutuklama, suç işlediği yönünde kuvvetli şüphe bulunan kişilerin, kesin hükümden önce hakim veya mahkeme karan ile özgürlüğünün sınırlanmasıdır. Tutuklama zorunlu olarak özellikle de ağır nitelikte kabul edilen suçlarda mutlaka başvurulacak bir koruma tedbiri değildir, ihtiyaridir. Asıl olan tutuksuz yargılamadır.
Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır.
İtiraz üzerine tutuklama kararını veren yargıevi bu kararını ya 3 gün içinde düzeltir ya da itiraz dilekçesinin kendisine verildiği tarihin- den itibaren 3 gün içerisinde bu kararından dönmezse (tutuklamaya devam kararı verirse) en geç 3. günün sonunda itirazı bir üst dereceli yargıevine kendiliğinden gönderir. (CMK ...
Adli kontrol hükümlerine uyan sanığın tutuklanmasına karar verilmesi CMK. mad. 112 ve yasal düzenleme olmaksızın kişilerin özgürlüğünün sınırlanamayacağını düzenleyen Anayasa mad. 13'e aykırıdır; adli kontrol tedbirine uyan bir kişinin mahkumiyet hükmü ile birlikte dahi tutuklanması mümkün değildir.
YAKALANAN KİŞİNİN MAHKEMEYE GÖTÜRÜLME SÜRESİ VE SERBEST BIRAKILMASI. Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır. (CMK m.94/1).
Avukatlara ödenecek tarife rakamlarına göre en düşük ücret 1.447 TL olurken, en yüksek ücret 5 bin TL olarak belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni ücret tarifesi 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.
Bu ücreti hakim hükmetmez ya da davanın karşı tarafı ödemez, bu ücreti hukuki hizmeti alan müvekkil öder.
Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Ceza Muhakemesi Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 4 Aralık 2004'te kabul edilen ve 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren 5271 sayılı kanundur.
İcra ve İflâs Kanunu'nun 100. maddesi uyarınca alacağı, haczi koyduran alacaklının alacağından önce doğmuş olan alacaklı, bu durumu kanunun öngördüğü belirli vasıtalarla ispat ederek, hacze ayni derecede katılabilir.
Uygulamada 100. madde malumatı olarak da bilinen 100. maddeye yarar bilgi toplama sürecine dair talep dilekçesini bu yazımızda ele aldık. 100. maddeye yarar bilgi toplanması haciz işlenen bir taşınır veya taşınmaz üzerinde bulunan başkaca hacizlerin halen devam edip etmediğinin ilgili kişi veya kurumdan sorulmasıdır.
Evet, CMK'da mağdur, müşteki ya da katılanın tutuklama isteyebileceğine ilişkin bir hüküm bulunmuyor. Bu nedenle tutuklama konusunda mahkemeye "tutuklama koşullarının oluştuğunu" söylemekten başka yapılabilecek bir başvuru yok.
Yasanın beşinci maddesinin birinci fıkrasına göre, eğer iki yıl üstü ceza alınırsa, devlete karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar ve avukatlıkla bağdaşmayan suçlar dediğimiz irtikâp, yolsuzluk gibi yüz kızartıcı suçlardan mahkûmiyet varsa kişi avukatlık yapamaz.
Mahkemede önce kim dinlenir? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
SORUŞTURMA EVRESİNDE: Tutuklama kararını Cumhuriyet savcısının istemi üzerine Sulh Ceza Hakimi verir. Tutukluluğu ise Savcı kendi kararıyla kaldırabilir. KOVUŞTURMA EVRESİNDE: Tutuklama kararını ya cumhuriyet savcısının istemiyle ya da resen (doğrudan, istek ve taleple bağlı olmaksızın) Mahkeme vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri