A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişi ilk olarak B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 4 yıl görev almalıdır. 4 yıl eğitimin sonunda ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavı başarılı olarak geçtikten sonra A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilirler.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşları
Çalışma bakanlığının İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından eğitim alan mühendis, mimar, fizikçi, kimyager, biyolog ve iş güvenliği bölümünden mezun kişiler İş Güvenliği Uzmanı belgesi alabilirler. Çok tehlikeli sınıf A'dır.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? 4 yıl B sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışan herkes iş güvenliği kursu sonrasında sınava girebilmektedir. Ayrıca iş güvenliği alanında doktora mezunları da A sınavına girebilirler.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için aşağıdaki şartları yerine getirmek gerekmektedir; Üniversitelerin Mimarlık ya da Mühendislik bölümlerinden mezuniyeti bulunmak ya da teknik eleman olmak, C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesine sahip olmak, C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak üç yıl süreyle görev yapmış olmak.
Adayların A sınıfı İş Güvenliği uzmanlık sertifikası alabilmeleri için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Ösym aracılığyla yapılacak merkezi sınavdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Günlük eğitim süresi 6 saattir.
İlgili 26 soru bulundu
C sınıfı İş güvenliği belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5'tir. Her 5 yılda bir belgenin yenilenmesi ve geçerlilik süresinin uzatılması oldukça önemlidir.
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça belgelendirilmiş mühendis, mimar veya teknik elemanlar iş güvenliği uzmanı olabilir. Tüm mühendislik branşlarında görev yapanlar iş güvenliği uzmanı olabilirler.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar ve teknik elemanlar, öncelikle eğitimlere katılır. Daha sonra da C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavından başarılı olan adaylar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde eder.
A sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için üniversitede 2 ya da 4 yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü okumak gerekir. İş güvenliği uzmanlığında C sınıfından B'ye geçmek için en az 3 yıl, B'den A'ya geçmek için en az 4 yıl boyunca ilgili pozisyonda çalışmak şarttır.
Dolayısıyla hem kıdem hem de ekstra donanım gerektiren bu sınıf, en yüksek maaşı alabilir. 2023 yılı itibariyle ortalama bir A sınıfı iş güvenlik uzmanı maaşı 23.990 TL olarak gösterilebilir.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişi ilk olarak B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 4 yıl görev almalıdır. 4 yıl eğitimin sonunda ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavı başarılı olarak geçtikten sonra A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilirler.
(2) İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
Toplamda (A sınıfı belge için) 48 ay, (B sınıfı belge için) 36 ay sözleşme yapmış olan İş Güvenliği Uzmanları üst belge sınıfı sınavına başvuru yapabilmektedirler.
İSG yüksek lisans programları, ülkemizin ihtiyaç duyduğu az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda iş güvenliği uzmanı olarak çalışacak (B) sınıfı sertifikaya sahip iş güvenliği uzmanlarının yetişmesine katkıda bulunmaktadır.
Lisans mezunu olmayan ön lisans bölümü mezunları ise uzman unvanı almak ve uzman olarak çalışabilmek için uzmanlık sınavına girmelidirler.
Birçok bölümün hem 2 yıllık hem de 4 yıllık programları bulunuyor. Bu bölümün de 2 yıllık ve 4 yıllık iş sağlığı ve güvenliği programları mevcut. Bu iki program arasında fark olmadığını söylemek mümkün değil. Çünkü 2 yıllık eğitimle 4 yıllık eğitim arasında tabi ki fark vardır.
İş Güvenliği Uzmanı aylık 195 saat çalışma süresi sınırını aşmamalıdırlar. Yani bir yerde süresinin tamamını dolduracak şekilde tam zamanlı çalışan İş Güvenliği Uzmanı arkadaşımız başka yerde yarı zamanlı çalışma gerçekleştiremez.
a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa. b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa. c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.
Az Tehlikeli İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi 3 yılda en az bir defa ve 8 saat olarak düzenlenir.
İş güvenliği uzmanlığına kabul edilecek meslek mensupları öncelikle C sınıfı sertifika sahibi olacaklardır. 3 yılın sonunda 1095 gün çalışma süresini tamamlayan C sınıfı İş Güvenliği Uzmanları , B sınıfı eğitim ve stajla birlikte sınava girebileceklerdir.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı nerede çalışır sorusu sık sık sorulmaktadır. İSG uzmanları tüm sektörlerde iş bulabilir. Çalışma Bakanlığına bağlı kamu iş yerlerinde ve özel sektörde çalışabilirler. B sınıfı İSG uzmanlarının çalışabileceği yerler çok fazla olduğu için B sınıfı iş güvenliği uzmanı iş ilanları da çoktur.
Fakat yeterli uzman olmaması sebebiyle bakanlık C sınıfları B sınıfına, B sınıfları ise A sınıfına bakabilir şeklinde bir kanun çıkartmıştır. Bu kanunun bitiş tarihi ise 31 Aralık 2023'tür.
Bakanlık tarafından belirlenen şartlara göre iş güvenliği uzmanı olmak için gerekli olan ilk şart belirlenen lisans ya da önlisans programlarından mezun olmaktır.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak için iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının İş Sağlığı ve Güvenliği ön lisans programlarından veya dört yıllık eğitim veren üniversitelerin Mühendislik fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri