Termostatın çalışma prensibi genleşme ve büzüşme prensiplerine dayanır. Sıcaklığın yükselmesiyle termostatın bileşeni (gaz, metal vb olabilir) genleşir ve sıcaklığın oluşmasını sağlayan devreyi açar. Böylelikle elektrik akımı kesilmiş olur ve sıcaklık istenilen değerde kalır.
Devirdaim etmesi engellenen soğutma suyu ile motor daha çabuk istenilen sıcaklığa gelir. Daha sonra açılan termostat, soğutma suyunun soğutma kanalları içinde dolanmasını sağlar. Termostat ortadaki silindirik yapının sıcaklık ile genleşmesi sonucu açılır.
Termostat, motorun sıcaklığını belirler ve ardından soğutma sıvısı girmesine izin veren veya soğutucu akışkanı tutan bir vana görevi görür. Motor çok soğuk olduğu zaman, termostat soğutucu akışkanı tutar; motor çok sıcak olduğunda soğutma sıvısı içeri girer.
Oda termostatı, verimli bir ısınma için önemli cihazlardan biridir. Kombi vb. ısıtma ünitelerinde kullanılan oda termostatları, oda sıcaklığı istenilen dereceye geldiğinde ısıtma ünitesine açma/kapama yaptırarak oda sıcaklığını sabit tutmaya yarar.
Odanızdaki termostat oda sıcaklığını ölçüp vericiye sinyal göndererek devamlı veri akışı sağlar. Alıcı ünite odanızdan gelen sinyale göre kombiye çalışmasını veya durmasını komuta eder. Bu şekilde odadan alınan sıcaklık verileri ile kombi çalışır veya durur.
İlgili 21 soru bulundu
Oda termostatı kombimi ne zaman açar ya da kapatır? Oda sıcaklığı ayarladığınız sıcaklığın 0.5 C üstüne yükseldiğinde oda termostatı kombinizi kapatır. Oda sıcaklığı ayarladığınız sıcaklığın 0.5 C altına düştüğünde ise oda termostatı kombinizi açar.
En ideali, oda termostatı ile termostatik vananın birlikte kullanılmasıdır. Ancak oda termostatını kullandığınız odada termostatik vana kullanılmamalıdır. Çünkü termostatik vana radyatör sıcaklığı istenen seviyeye geldiğinde sıcaklığı sabitler.
Oda termostatı dünya standartlarına göre kış şartlarındaki ideal sıcaklık olan 22 ⁰C'ye ayarlanmalıdır. Eğer daha yüksek ayarlanır ise yakıt harcaması artar. Eğer termostatı 22 ⁰C'ye ayarladığımız takdirde evimiz yeterli derecede ısınmıyor ise kombi üzerinden sıcaklık arttırılabilir.
Bu derece evden eve, evin izolasyon durumuna göre değişir. Oda termostatı kullanmak bu yüzden de oldukça önemlidir. Oda termostatı 22 ⁰C'yi gösterecek şekilde kombinizin derecesini ideal ve en düşük sıcaklıklara ayarlayarak tasarruf elde edebilirsiniz.
Oda termostatlı kombi ev ısınmadan duruyor veya oda termostatlı kombi devreye girip çıkıyor gibi bir sorununuz varsa sebebi muhtemelen kombi petek suyu sıcaklığını düşük tutmanızdan kaynaklanıyordur. Oda termostatı takılı olan bir kombi petek suyu sıcaklığı en az 55-60 derece aralığında tutulmalıdır.
Termostatın Açık Kalması:
Motor içerisinde bulunan termostat açık kaldığı zaman soğuk havalarda aracınızın motoru stabil sıcaklığa gelemez özellikle de uzun yolda aracınızın kaloriferini kullanamazsınız. Bazı kişiler yazın aracın hararet yapmasını önlemek için aracın termostatını çıkartırlar.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir. Termostatın kapalı olması demek oldukça ciddi bir arıza durumunun oluşabilmesi demektir. Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır.
Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
Oda termostatı kullanmak kesinlikle bir tasarruf sağlamanızı sağlayacaktır. Bu konuda detaylı bilgiye sahip olmanız hangi termostata gerçekten ihtiyacınız olduğunu öğrenmenizi ve daha kolay karar vermenizi sağlayacaktır.
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
“Kablosuz oda termostatı kaç metreden çeker?” sorusu, ortalama 30 metreye kadar olarak yanıtlanabilir.
Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Oda Termostatı Ne İşe Yarar? Kombiyle entegre çalışan oda termostatlarının en önemli faydası, gereksiz ısınmanın önüne geçerek enerji tüketiminizi azaltmaya yardımcı olmasıdır. Konutlarda 20 °C'den sonra her 1 °C'lik ısı artışı %7 tüketim farkına sebep olmaktadır.
Termostatın yerleştirildiği konumda önünü kapatan herhangi bir cisim bulunmamalıdır. Bunun sağlanması için termostatların oda içerisindeki yerleşimi için en ideal seçim, duvara monte edilmeleridir. Direkt pencere yanına ya da radyatör yakınına monte edilmemelidir.
oda termostatı hangi kombiler ile uyumludur. Ürün gamımızda yer alan oda termostatlarının tümü; 220 V ve kuru kontak aç/kapa sistemiyle çalışan tüm kombi markalarıyla uyumlu olarak çalışmaktadır.
Ayrıca bahsetmiş olduğumuz özellikler merkezi sistemde kullanılan TS EN 215'e uygun termostatik vana için geçerlidir. Diğer bireysel veya müstakil kullanımdaki termostatik vanaları direkt kapatılabilir özelliktedir.
Ancak dairenize takılan yeni nesil termostatik radyatör vanaları ise tamamen sıcaklığa duyarlı çalışıyor olup montaj sonrası ayar kısmı 2 numaralı konumda olabilir. 2 numaralı ayar konumu yukarıdaki skalada görüldüğü üzere 15‐16 C'ye denk gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri