Portföy değerinin aylık ağırlıklı ortalama bazda en az %25'ini, devamlı olarak, Türkiye de kurulmuş ortaklıkların hisse senetlerine yatırmış fonlar A Tipi olarak adlandırılır. B Tipi fonlarda böyle bir sınırlama yoktur. A Tipi ve B Tipi Fonlar arasındaki diğer fark ise A Tipi Fonlara tanınan vergi avantajıdır.
Yatırım fonları, A tipi fonlar ve B tipi fonlar olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Portföy değerinin en az aylık ortalama %25'ini, Türk şirketlerinin hisse senetlerine yatırmış olan fonlar, A tipi fonlar olarak adlandırılır. B tipi fonların hisse senetlerine yatırım yapma koşulu bulunmamaktadır.
B Tipi Likit Fon
Kısa vadeli yatırımlar için ideal likit fon türüdür. B tipi likit fonun portföyü, vade süresine 90 günden az kalmış repo ve ters repolardan oluşur. Bu tür fonlar, tahvil ve bono gibi orta/uzun vadeli hazine kağıtları ile hisse senetlerini ise genellikle portföyünde bulundurmaz.
A tipi fon türleri, likit fon grubunda yer alır. Herhangi bir banka ya da aracı kurumda yatırım hesabı açarak A tipi fonu alıp satabilirsiniz. En çok kullanılan A tipi fon örnekleri arasında hisse senedi, hazine bonosu, döviz, sabit getirili menkul kıymet ve değerli maden yer alır.
* Kurucusu Yapı ve Kredi Bankası ve Yapı Kredi Yatırım olan fonlar kastedilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
A tipi yatırım fonu, portöyün belli bir kısmı ile Türk şirketlerinin hisse senetlerine yatırım yapılan yatırım fonlarına verilen addır. Dolayısıyla A tipi yatırım fonları, hisse senedi ağırlıklı yatırım fonları olarak bilinir.
B tipi likit fonları uzun vadeli yatırımcılar için tercih edilir. Fakat yatırımcısına göre kısa süreli ve günlük olarak da kullanılabilir. B tipi likit fonları içerisinde risk faktörü düşük olduğu için tecrübeli yatırımcılara daima kazanç sağlayabilir.
Vadesine 90 günden az kalmış yatırım araçlarına likit fonlar diyoruz. Likit fonlar, değerli madenlerden hisse senetlerine, devlet tahvili ve bonolardan faiz getirili menkul kıymetlere kadar birçok enstrümandan oluşuyor. Sizde paranızın kısa vadede erimesini istemiyorsanız daha az riskli olan likit fonları deneyin.
Fon portföyünde bulunan döviz ya da getiri endeksli varlıklar, piyasa koşullarının etkilerine açıktır. Diğer bir deyişle döviz kuru değiştiğinde, örneğin kur düştüğünde diğer tüm değişkenlerden bağımsız olarak fon değer kaybedecektir.
Likit fon, yatırımcılara belirli bir dönem sonunda anaparalarını geri alma garantisi sunan bir yatırım aracıdır. Bu tür fonlar, genellikle kısa vadeli, düşük riskli borçlanma araçlarına yatırım yaparlar. Bu sayede, yatırımcılar risk almadan belirli bir getiri elde edebilirler.
Para piyasası fonları, hafta içi iş günlerinde işlem görmektedir. Hafta sonu ise işlem görmezler. Bu nedenle, hafta sonu para piyasası fonlarının değeri değişmez. Yani, hafta sonu para piyasası fonları kazandırmaz.
Likit fonlar hangi hesapta takip edilir? Likit fonların satın alma giderleri, “65-Diğer Faaliyetlerden Olağan Gider ve Zararlar” grubundaki ilgili hesapta takip edilir.
“B” Grubu Hisse Senetleri
Halka açık piyasa değeri 45 milyon TL ve fiili dolaşımdaki pay oranı % 5'in altında olan şirketler. Borsa fiyatı birim pay değerinin 1,5 katı ve üzeri olan yatırım ortaklıklarının payları.
Buna göre yıllık getirisi en yüksek fon %182 getiri ile İstanbul Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fonu (IVY) oldu. Kuveyt Türk Portföy Çoklu Varlık Katılım Fonu (KCV), 2022'den 2023'e yatırımcı sayısını %55,6200 artırarak büyük bir çıkış yakaladı.
Anapara koruma amaçlı fonlar, farklı bir tabirle ifade edilecek olunursa kaybetmeme garantisi olan fonlardır. Yatırım fonlarının katılma belgeleri, fonları oluşturan ve yöneten bankalar tarafından hazırlanır. Hazırlanan fonların getirisinin bağlandığı yerler de belirtilir.
Fonun değeri her günün sonunda portföy yöneticisi tarafından hesaplanır. Portföydeki hisselerin ya da tahvillerin değerleri ortalama olarak artmışsa, fonun fiyatı yükselir. Portföy yöneticisi, fonun portföyünde yer alan ve değeri artan finansal araçları satarak kar elde eder ve bu da fonun hanesine artı olarak yazılır.
Birçok yatırım aracında olabileceği gibi yatırım fonlarında da seçtiğiniz fonun stratejisine bağlı olarak zarar etme olasılığı vardır.
Fonlar, geleneksel piyasalar içindeki en kazançlı ve çok yönlü yatırım araçlarından biridir. Risk ölçeğine, vadeye ve fon içerisinde yer alan finansal araçlara uygun olarak farklı oranda kazançlar sağlanabilir.
Özetle; Merkez Bankası'nın faiz kararları özellikle iki fon türünün performansını belirleyen en önemli etkendir: Para piyasası fonları (likit fonlar) ve borçlanma araçları fonları. Piyasa faizinin artması likit fonların fiyatını/getirisini arttırır; borçlanma araçlarının fiyatını/getirisini düşürür.
Yatırımcıya fon katılma payı satımı; iş günlerinde saat 18:00 ile 24:00 arasında 18:00'de belirlenen ve ertesi işgünü için ilan edilen fiyat üzerinden yapılır. İş günlerinde 24:00 ile 18:00 arasında yatırımcılara fon katılma payı satışları ise o işgünü için ilan edilen fiyat üzerinden yapılır.
Fon, hiçbir şekilde faiz geliri elde etmeyi amaçlamamaktadır.
18:00-23:59 arasında anında alıp satabilirsiniz. Likit fon fiyatları: • Haftaiçi her gün 18:00'de değişir. 18:00'e kadar bugünün fiyatından alıp satabilirsiniz. 18:00'den sonra; bir sonraki iş günü fiyatından alabilir; bugünkü fiyattan satabilirsiniz.
Yani işlem emrinin verildiği gün ile işlemin gerçekleştiği gün birbirinden farklı. Valör fon tipine göre değişmekle beraber, alım emirlerinde valör saat 13:30'a kadar iletilen emirlerde hep T+1 yani bugün emir verdiğinizde yarın işlem gerçekleşiyor.
Fon işlemleri 7 gün 24 saat yapılabilmektedir. İş günlerinde 13:46-18:00 arasında yapılacak satış işlemlerine ek olarak saat 18:00'dan sonra ve haftasonları/tatil günlerinde yapılacak satış işlemleri bankamızın üst limiti olan 100.000 TL dahilinde gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri