Adli protokol: adli kuruluşlarda ve yargı organlarında uygulanan protokol türlerinden biridir. Yapılan törenlerde, toplantılarda ve duruşmalarda davranış kuralları ile yargıda çalışanların kıyafetleri, davalar ve yazışmalar için uygulanan kurallar bütünüdür.
Protokolde kişisel ünvan, yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur ve protokolsüz sıralama alfabetiktir. Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve üst, kamusal ve sosyal yaşamda konuk, sosyal yaşamda hanım daima önce gelir (sağda yer alır). Karşılamada üsstler başta, uğurlamada ise sondadır. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur.
Müsteşar, bir bakanlıkta bakandan sonra en yüksek rütbeli kamu yöneticisidir.
Protokol, resmi olarak devletler arasında yaşanan yazışma ve görüşmeler başta olmak üzere, törenler, geçit, ziyaret, konferans, karşılama, uğurlama gibi detayların yaşandığı bir tür kurallar çerçevesidir.
Protokol, resmi ilişkilerde izlenecek yol, yöntem ve görgü kuralları anlamına gelir ve söz konusu kurallara uyulması, nezaket açısından gereklilik, protokol açısından ise bir zorunluluktur. Resmi törenlerde mevki sıralaması, selamlaşma, öncelik hakkı gibi konularda uyulması gereken kuralların tümüdür.
İlgili 42 soru bulundu
Makam ve meslek sahibi kişilerle konuşurken veya kendilerinden söz ederken, unvanlarına “hanım/bey” ekleyerek hitap edilebilir: Avukat Hanım, Kaymakam Bey, Müdür Bey. Kurum amiri yöneticinin gıyabında kendisinden söz ederken, hanım ise “hanımefendi”; erkek ise “beyefendi” denir.
Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Açılış konuşmasını evsahibi, son konuşmayı onur konuğu yapar.
Taraflarca düzenlenen protokol, tarafların maddeler üzerinde mutabık olduğu vakte kadar geçerliliğini korumaktadır. Protokolün geçerliliğine dair herhangi bir süre öngörülmemiştir.
Türk Borçlar Kanunu'nun 1. maddesine göre, “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur.” Protokollerin kurulması da sözleşmenin kurulmasındaki aranan şartlara bağlı olduğu için sözleşme ve protokol arasında esasen bir fark bulunmamaktadır.
İş bu PROTOKOL imzalandığı tarihte yürürlüğe girer ve bu tarihten başlayarak bir (1) yıl geçerlidir. Taraflardan biri PROTOKOL süre sona ermeden bir(1) ay önce yazılı olarak fesih ihbarında bulunulmadıkça, PROTOKOL aynı koşullarda birer yıl daha uzatılmış olur.
'Protokolde vali vekilin önündedir'
▫ Kaymakam seçimle göreve gelmez; hükümet tarafından belirlenir, belediye başkanı ise seçimle göreve gelir. ▫ Kaymakam belediye başkanından üstündür.
Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Buna göre başkent dışındaki şehir merkezlerinde yapılan resmi törenlerde emniyet müdürleri ve jandarma komutanları kaymakamların önünde yer alacak. Milli bayramlar, mahalli kurtuluş günleri ve resmi törenlerde, kamu görevi olan herkesin duracağı yerler protokol yönetmelikleriyle belirlenmiş durumda.
Sözleşmeler üç biçimde yapılır: sözlü sözleşme, adi biçimde yazılı sözleşme ve resmi biçimde yapılan yazılı sözleşmeler.
Bir toplantı, sözleşme, anlaşma ya da soruşturma gibi durumlarda ve ileri zamanlarda uygulanması planlanan durumların kesinlik kazanması için imzalanan belgeye protokol denilmektedir. Protokol belgeler, imzalı olduğu için resmi evraklardır.
İş ortamında ve sosyal yaşamda hiçbir zaman kirli, lekeli, ütüsüz, düğmesi kopuk, fermu- arı bozuk, frapan; vücuda, ortama, topluma, kuruma uymayan ve yakışmayan kıyafet giyilmemeli; daima temiz, düzgün sade, ütülü, uygun ve uyumlu giyinmelidir.
Anlaşmalı boşanma protokolü; eşlerin, boşandıktan sonraki süreç için, nafaka, maddi-manevi tazminat, çocukların velayeti gibi hususlarda düzenledikleri bir sözleşmelidir. Tarafların protokol hazırlaması ve imzalamaları zorunludur.
ARAÇLARDA UYGULANAN PROTOKOL KURALLARI
Makam sahibinin eşi de arabadaysa sol arka koltukta oturmalıdır. Resmi araçlara binerken önce kıdemli, sonra kıdemsiz biner, inerken ise kıdemli iner. Arka tarafta üç kişinin oturması söz konusuysa en kıdemsiz ortaya oturur.
I Şeklinde Uzun Masa:
Ev sahipleri masanın uzun kenarlarına ve tam ortaya karşılıklı olarak otururlar. Ev sahibi hanımın sağ tarafına şeref misafiri erkek oturur ve ev sahibi erkeğin sağına da şeref misafiri hanım oturur. Ev sahiplerinin soluna da ikinci derecede misafir hanım ve beyler oturur.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri