İnfluenza'nın A ve B tipi yaygın olan türü olup, A türü influenza salgınlara neden olabilenidir. C tipi ise daha hafif belirtilere neden olan türüdür. İnfluenza virüsünde kişilerde ateş, vücut ağrısı, boğaz ağrısı, titreme ve yorgunluk belirtileri görülür.
DOMUZ GRİBİ NEDİR? Grip nedir? Grip, influenza A virusu tarafından oluşan bir infeksiyon hastalığıdır. Hastalık, ateş yüksekliği (38°C üzerinde), şiddetli kas ağrısı, eklem ağrıları, baş ağrısı, titreme, kuru öksürük ve halsizlik şikayetleri ile başlamaktadır.
Sık görülen belirtiler; ateş (38 - 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
Domuz Gribine Neden Olan İnfluenza A (H1N1) Virüsü Nedir? İnfluenza gribinin ortaya çıkmasına, influenza A ve influenza B virüsleri neden olur. Bu iki virüs de insanlar için bulaşıcıdır ancak domuz gribi dediğimiz oldukça bulaşıcı seyreden grip türüne neden olan influenza A (H1N1) virüsüdür.
İnfluenza ilaçsız gecer mi? İnfluenza (grip) genellikle kendiliğinden geçen bir hastalıktır.
İlgili 24 soru bulundu
Yatak istirahati, bol sıvı alınması, hastanın odasının sık sık havalandırılması da tedavinin kısa sürede başarıya ulaşmasında etkilidir.
Hastalık boyunca bol C vitamini alınmalıdır. İyileşme sürecinde domuz gribi karantina süresi ayrıca dikkate alınmalı, hastanın virüsü 7 ile 12 gün boyunca yayabileceği unutulmamalıdır.
Karantina uygulamasına gerek yoktur.
Grip; halsizlik, yaygın kas-eklem ağrıları, yüksek ateş, üşüme titreme, terleme, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük yakınmalarına neden olur. Yaşlılarda, kronik hastalığı ya da bağışıklık sistemini baskılayacak herhangi bir hastalığı olanlarda ve 2 yaşından küçük çocuklarda ağır seyredebilir.
Ciddi komplikasyonların eşlik ettiği şiddetli enfeksiyon tablolarında ikincil enfeksiyonların tedavi edilmesi amacıyla antibiyotikler tedaviye eklenebilir. Hastalık seyrinde görülen bulantı, karın ağrısı şikayetlerinin giderilmesi için antiemetikler ve spazm giderici ilaçlar tedaviye eklenebilir.
İnfluenza belirtilerinin yaygın olarak karşılaşılan örnekleri: Yüksek Ateş: Grip, genellikle yüksek ateşle başlar ve bu ateş birkaç gün boyunca devam edebilir. Öksürük: Kuru veya balgamlı bir öksürük yaygın belirtiler arasında görülmektedir.
Oseltamivir (genelde bilinen jenerik adıyla Tamiflu®) oral alım için uygundur. FDA onayına göre erken dönemde komplike olmayan İnfluenza tedavisinde önerilir.
İnfluenza Virüsü Nasıl Bulaşır? Hasta olan kişilerin öksürmesi sonucunda virüsler damlacık yoluyla havaya yayılır. Diğer sağlıklı bireyler bu havayı soluduklarında solunum yoluyla virüsü vücutlarına almış olurlar. Böylece virüs solunum yolu mukozasına yerleşir ve belirtileri 1 ile 7 gün arasında ortaya çıkar.
İnfluenza virüsünün neden olduğu grip hastalığında hastanın en kötü günleri ilk 3-4 gündür. Ayrıca grip ilk 24 ila 72 saatler arasında bulaşıcı hâle gelir. Bu yüzden kişi henüz hasta olduğunun farkına varmadan virüsü diğer insanlara bulaştırabilir.
Ateş düşürücüler, istirahat, bol sıvı alımı, C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesiyle tedavi gerçekleştirilir. Ev ortamında odalar sık sık havalandırılmalı, kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Özellikle terlemek soğuk algınlığının yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak soğuk algınlığının geçmesini sağlar.
Yıllardır kış aylarında grip olduğumuzda etken sıklıkla influenza A (H3N2) virüsüdür. Halk arasında domuz gribi olarak anılan hastalık ise normal gribe çok benzeyen influenza A (H1N1) virüsünün sebep olduğu griptir. Halen mevsimsel grip etkeni olarak kabul edilmektedir.
Mutlak yatak istirahati, bol sıvı alınması, mevsim meyve ve sebzeleri (Nar, mandalina, portakal vs.) tüketilmesi, hastanın odasının sık sık havalandırılması da tedavinin kısa sürede başarıya ulaşmasında etkilidir.
İnfluenza salgını, influenzaya sebep olan virüsün yayılması ile bulaşır. Virüs genellikle hava yolu ve temas ile bulaşabilir. İnfluenza virüsü taşıyan kişinin hapşırma, öksürük gibi sebeplerle vücudundan yayılan virüsleri başkasının soluması ile bir diğer insana kolaylıkla geçebilir.
Negatif sonuç: Herhangi bir influenza viral antijeni ya da viral RNA varlığı gösterilemeyen durumlarda test sonucu negatif olarak belirlenir.
Virüs; hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmayla, öksürme, öpüşme, hapşırma, tokalaşma, sarılma, yakın mesafede konuşma gibi hava yoluyla ve temasla bulaşmaktadır.
Hızlı antijen testleri ile İnfluenza A ve İnfluenza B varlığı tespit edilebilir iken, PCR testi ile alt grup (H1N1-domuz gribi) analizleri yapılabilmektedir.
Grip ve domuz gribi solunum yolu ile bulaşan hastalıklar olduğundan mikroplar havayolu ile alındığında direkt olarak akciğerleri tutar. Burun ve geniz akıntısı da olduğu zaman akciğerler çok çabuk etkilenir ve bronşlar iltihaplanır. Akciğer hastalıklarının hepsi genelde düşük dirençli olan kişileri yakalar.
Laboratuvarda yapılan testlerle virüsün kolaylıkla tespit edilebildiğini söyleyen Dr. Kaya, doktorun verdiği tedaviye uyulması gerektiğini belirterek, “Viral enfeksiyon olduğu için antibiyotik kullanılmamalı. Antibiyotikler bu virüsler üzerinde etkili değildir.
Yorgunluk, halsizlik, enerji düşüklüğü ve tükenmişlik hissi
Yine bağışıklığın düşmesine bağlı olarak influenza belirtileri arasında yaygın görülen semptomlar arasında yorgunluk ve halsizlik görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri