Arap alfabesinde sadece ünsüz harfler ve uzun okunan ünlü harfler (a, u, i) içerdiği için kısa ünlü sesleri için değişik harekeler geliştirilmiştir. Harekelerin kullanımı neredeyse sadece Kur'an ve Arapça öğretim kitaplarına sınırlıdır. Bunlar gazete ve kitaplarda genellikle kullanılmaz.
Hareke (Arapça:حركة) Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
Arapça da en temel olarak üç hareke bulunur. Bunlar; Fetha (Üstün), Kesra (Esre), Damme (Ötre). Fetha (Üstün) ـَ : Harflerin üzerine konulan eğik bir çizgidir. İnce harfleri “-e” , kalın harfleri “-a” sesi ile okutur.
Türkçede bulunup Arapçada bulunmayan sesler: ç, g, ğ, j, p,v, ı, o, ö, ü.
Tarihi. Arap dilinin dil bilgisini inceleyen en eski alimin kim olduğu bazı kaynaklarda harekelerin de mucidi olan Abu el-Esved el-Du'ali iken, diğer kaynaklarda Ibn Ebi İshaq olarak geçmektedir (Ölüm mîladi 735/6).
İlgili 15 soru bulundu
Arapçanın standartlaştırılmış formu olan ve Kuran Arapçasını temel alan Fasih Arapça, Arap dünyasında yazı dili olarak kullanılan Arapça lehçesidir. İslam'ın kutsal kitabı Kur'an Kuran Arapçası ile yazılmıştır ve bu Müslümanların ibadet dilidir.
Hareke'ler arap dünyasında günlük hayatta kullanılmaz.Sadece okumayı yeni öğrenen çocuklar ve anlamlarını karıştırmasınlar diye farklı dillerden insanlara öğretilir. Diğer bir sebebi ise Kur'an-ı Kerim'in yanlış anlamlara sebebiyet vermesini engellemektir.
bunun aslında coğrafi 1 sebebi var. arapların yaşadığı topraklar taş açısından zengin. kağıt açısından ise fakir bölgelerdir. bu yüzden kağıt yerine taş tabletlere yazı yazıyolardı. bunu düzgün yapmak için ise. güçlü elleri çekici tutarken. güçsüz elleri keskiyi tutuyodu. bu pozisyondayken sağdan sola yazmak rahattı.
Arap yazısının ise Kuzey Arabistan'da ve Sina yarımadasında hüküm sürmüş Nabatilerin kullandıkları Nabat yazısından türemiş olduğu konusunda ittifak edilmiştir. M.S. 328 yılında yazıldığı tahmin edilen Nabati harflerle yazılmış bulunan bir mezar taşı Arap dilinin en eski yazılı anıtıdır.
Arapça yazı, İslam 7. yüzyılda ortaya çıktıktan sonra yaygınlaşmış olsa da Arap alfabesinin temelleri 3. yüzyıla dayanır. Sina Yarımadası'nı, Kuzey Arabistan'ı Ürdün'ü ve Güney Suriye'yi işgal eden yarı göçebe Nebati kabileleri tarafından kullanılan yazıdan türemiştir.
Türkçenin Arap harfli alfabe ile yazıya geçirildiği Batı Türkçesinin Eski Anadolu ve Osmanlı Türkçeleri dönemlerinde de harekeler kullanılmıştır. Hareke kullanımı 16. yüzyıldan sonra giderek azalmıştır fakat 18-19. yüzyıllarda bile harekeli metinlere rastlamak mümkündür.
Ebû Bekir'in emriyle Kur'an âyetleri bir araya getirilmiş, Hz. Osman döneminde mushaf nüshaları çoğaltılıp çeşitli merkezlere gönderilmiş, daha sonra bu hatalı okumaları büyük ölçüde önleyen noktalama ve harekeleme işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Klasik Arapçada gerçekte '"I"' ve '"Ü"' sesleri yoktur. Bunlar farklı ülkelerdeki söyleyişlerde sesli harflere bitişik durumdaki sessiz harflerin kalın ve ince olmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Örneğin; ال-خالق sözcüğünün Arapçadaki doğru telaffuzu Hálik şeklindedir.
7- Te (He ye benzeyen kapalı Te)( ـة ) Harfi; Yuvarlağın üzerinde iki noktalı te. Daha önce gördüğümüz açık te den farkı, üstte iki noktadan dolayı her zaman te olacak ama noktalar kalktığında he ye dönüşecek.
Harekesiz Vav(و), kalın okunan harfleri "u" sesiyle, ince okunan harfleriyse "u" ile "ü" arasında bir sesle uzatarak okutur. Harekesiz (و) bazen sadece kelime sonlarında olmak üzere (وا) olarak karşımıza çıkabilir. Uzatması harekesiz vav ile aynıdır, yeni sondaki elif ayrıca okunmaz.
Ğayn (غ; Arapça okunuşuyla غَيْنْ, ġayn), Arap alfabesinin on dokuzuncu harfi. Ebced hesabındaki değeri 1000'dir. Kamerî harflerdendir.
Diğer bir görüşe göre Arap yazısı Himyerî diye de anılan müsned yazısından doğmuş, ticarî münasebetler neticesinde Hicaz bölgesinde yayılmıştır. XVIII. yüzyılda G. J. Klehr ve XIX. yüzyılda Theodor Nöldeke ilk defa Arap yazısının Nabat yazısından kaynaklandığını ileri sürdüler.
Araplar ilk defa Suriye çölünde ortaya çıkmış bir halktır. İlk defa Asur kaynaklarında Arap ismi kullanılmıştır. Arap isminin kökeni hala daha tartışmalıdır. Proto-Arapların, Arap Yarımadası'nın Hicaz ve Necid bölgesinden geldiği düşünülüyor.
Harf devriminin en önemli sebeplerinden biri Arap harflerinin Türkçeye uygun olmadığı düşüncesidir. Osmanlı yazısının düzeltilmesini isteyenlerin başlıca gerekçesi, bu yazının Türkçenin ünlü seslerini ifade etmekte yetersiz kalmasıydı.
İbrani alfabesi (İbranice: אָלֶף־בֵּית עִבְרִי, romanize: Alefbet ivri), Sami dilleri grubuna bağlı ve İsrail'in resmî dili olan İbranicenin ve Aşkenaz Yahudilerinin konuştuğu bir Cermen dili olan Yidiş (Yahudi Almancası) ile Sefarad Yahudilerinin dili olan Ladino (Yahudi İspanyolcası) gibi diğer Yahudi dillerinin ...
Kuranı Kerim Arapça olarak geldi, çünkü Hz. Muhammed Arap milletindendi ve ilk muhatapları Arap"tı. Kuranı Kerim"in de vurguladığı gibi, eğer o başka bir dille gelmiş olsaydı, onlar; "Arap bir peygamber ve yabancı dille gelmiş bir kitap, bu nasıl olur!" (41/44) diyeceklerdi.
Resmi dili Arapça olan ülke listesine Sudan, Umman, İsrail, Ürdün, Yemen, Tunus, Filistin, Yemen, Mısır, Bahreyn, gibi ülkeler bulunmaktadır. Ayrıca bu ülkelerde Arapça yanı sıra Farsça dilleri de resmi 2. dil olarak da kabul edilmektedir.
Değerli kardeşimiz, Arapçayı bilen kişi Kur'an-ı Kerim'in manalarını anlayabilir. Arapça düzeyi ne kadar iyi olursa anlama derecesi de o kadar artar.
Arapça öğrenmek çok zor bir durum değildir. Arapça dilini öğrenen kişiler, kendini geliştirerek farklı kişilerle iletişim kurabiliyor. Arapça dilinde ön plana çıkan birçok detay bulunuyor. Arapça dili yazılış bakımıyla da farklı olması nedeniyle, zor görülen diller arasındadır.
bunun 1. sebebi, arap harflerinde türkçenin seslerini karşılayacak harflerin bulunmaması. mesela o, ö, u, ü ayrımı yapabilecek sesli harfler yoktur. “v” harfini gösteren harf, tüm bu sesli harfleri göstermek için kullanılır. yine “y” sesini gösteren harf aynı şekilde “ı, i” seslerini gösterir. yani bir harf ayrımı yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri