A.TR Dolaşım Belgesi eşyanın serbest dolaşım durumunda olduğunu gösteren bir belge olup eşyanın menşeini göstermez. EUR.1 Dolaşım Belgesi ise eşyanın menşeini kanıtlamaya yarayan bir belgedir.
A.TR Dolaşım Belgesi, üzerine işlem yapılan eşyanın serbest dolaşımda olduğunun bir göstergesidir. Serbest dolaşımdaki eşya ve malların ihracatı sırasında gümrük muafiyetinden yararlanılmasını sağlamaktadır.
A.TR Dolaşım Belgesi
Sanayi ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatı ve ithalatında gümrük vergisi muafiyeti sağlayan belgedir.
A.TR, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında gerçekleştirilen, işlenmiş tarım ürünleri ile sanayi ürünlerinin ticaretinde kullanılan dolaşım belgelesine verilen isimdir. A.TR, Fransızca "Admission Temporaire Roulette" kelimelerinin ilk harflerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş bir kısaltmadır.
A.TR Dolaşım Belgesi
Avrupa Birliği ülkeleri ile Gümrük Birliği çerçevesinde yapılan tercihli ticarette kullanılır. Sanayi ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatı ve ithalatında gümrük vergisi muafiyeti sağlayan belgedir.
İlgili 20 soru bulundu
AB ülkelerine yapılan ihracatta düzenlenen belgedir.İhracatçı ülkenin gümrük idaresi tarafından düzenlenmektedir ve ithalatçıya gümrük indiriminden yararlanma hakkını vermektedir. Bu belgeler ihracatçının bağlı bulunduğu Ticaret Odası tarafından tasdik edilmektedir.
A.TR Dolaşım Belgesi, İhracatçı ülke gümrük idaresince vize edildiği tarihten itibaren dört ay içerisinde ithalatçı ülke gümrük idaresine ibraz edilmesi gerekir. A.TR Dolaşım Belgesi, Türkiye'den Topluluğa veya Topluluktan Türkiye'ye doğrudan nakledilen eşya için düzenlenir.
Anılan Genelge uyarınca, A.TR Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat Belgelerinin firma/gümrük müşavirine satış fiyatı 3 Türk Lirası; onay bedeli ise 4 Türk Lirasıdır.
A.TR Dolaşım Belgesi, eşyanın serbest dolaşım durumunda olduğunu gösteren bir belge olup eşyanın menşeini göstermez.
Mikro ihracatta gümrük müşaviri, konşimento, Gümrük beyannameleri, atr, menşe şehadetnamesi vb bilgilere ihtiyaç yoktur.
A.TR Dolaşım Belgesi
Sanayi ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatı ve ithalatında gümrük vergisi muafiyeti sağlayan belgedir.
Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Oluşturulan Gümrük Birliği'nin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Karar'ın 7. Bölümü Basitleştirilmiş İşlemler Hükmü uyarınca Onaylanmış İhracatçı yetkisi alan firmalarca düzenlenen ve Gümrük İdarelerine vize işlemi için ibraz zorunluluğu olmayan belgedir.
EUR-MED kullanılması halinde; Turkiye'den PAAMK cercevesinde STA bulunan bir Akdeniz ulkesine (İsrail haric) EUR. 1 dolaşım belgesi ile yapılacak ihracatta, firmalar uretimde kullanılmak uzere ithal ettikleri 3. ulke menşeli girdiler icin ongorulen gumruk vergilerini geri alabilirler.
A.TR Dolaşım Belgesi Hangi Ülkelerle Ticarette Kullanılır? Not: A.TR Dolaşım Belgesi satış, onay ve saklanmasına ilişkin işlemler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tarafından Bastırılan A.TR Dolaşım Belgesi Satış ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.
A.TR Dolaşım Belgesi Nasıl Alınır? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından verilen ATR Dolaşım Belgesi için gümrük müşavirleri veya danışmanlık firmaları belgelerini elektronik ortamda düzenleyerek onaylanmasını sağlayabiliyor. Dolaşım belgeleri için satış ve onay odalar tarafından yapılır.
ATR belgesi, ihracatçı ya da gümrük beyannamesi imza yetkisi bulunan kanuni temsilci istemiyle, düzenlenerek gümrük idareleri ya da yetkilendirilmiş kuruluşlarca verilen belgedir. İlgili belge uyarınca serbest dolaşımdan yararlanacak mal ve ürünlerin ayrıca menşe belgesi almaları gerekmektedir.
Beş nüsha olarak doldurulan, A.TR Dolaşım Belgesi'nin beyaz renkli nüshalardan biri tasdik işlemini yapan oda tarafından alıkonulur. Gümrük idaresi tarafından vize işlemi gerçekleştirildikten sonra, belgenin yeşil renkte olan ilk nüshası ihracatçıya verilmektedir.
12) Gümrük Birliği Gümrük Bölgesi'nin bir parçasından diğer parçasına yolcu beraberinde getirilen eşya; ticari nitelikte olmaması halinde A.TR Dolaşım Belgesi aranmaksızın Gümrük Birliği çerçevesinde serbest dolaşımda kabul edilir.
ATR Dolaşım Belgesi, malların gümrükten çıkışı sırasında ilgili gümrük idaresince vize edildiği tarihten itibaren en geç üç ay içerisinde varış gümrüklerine ibraz edilmelidir. Bu sürenin geçirilmesi halinde ATR'ye istinaden herhangi bir gümrük indirimi yapılmamaktadır.
Menşe Şahadetnamesi geçerlilik süresi hafta veya ay olarak da belirtilebilir. Bağlayıcı tarife geçerliliği 6 yıl, bağlayıcı menşe bilgisi ise 3 yıl geçerli olmaktadır. Menşe Şahadetlerinin sonradan ibrazı ise beyanname tescil tarihi itibari ile 6 ay geçerlidir.
ATR (ATR Movement Certificate): Türkiye ve Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması'na göre, serbest dolaşım halinde bulunan malların ihracında gümrük muafiyetinden yararlanmak amacıyla ihracatçı tarafından düzenlenen belgedir.
Hangi Ülkeye Ne Düzenlenir? NOT: AB ( İşlenmemiş Tarım ve AKÇT Ürünleri İçin ) FAS, İSRAİL, MISIR, TUNUS, EFTA (İsviçre, İzlanda, Liechtenstein, Norveç) ÜLKELERİNE YAPILACAK İHRACATLARDA EUR.1 VEYA EUR-MED DÜZENLENEBİLİR. YUKARIDA SAYILAN DİĞER ÜLKELER İÇİN SADECE EUR.1 DÜZENLENMEKTEDİR.
GB gönderilerinde ATR kullanımı kalkacak : GB'nin Avrupa birliğinden ayrılmasıyla birlikte ATR, 1 Ocak 2021 itibariyle Türkiye'den İngiltere giden gönderiler için geçerli olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri