3. kapuska: Slavca'da "lahana" demektir. Bizde ise "kıymalı lahana" yemeğine denmektedir. 4. karyola: Bizde genelde yatağın üzerine serildiği, genelde metalden yapılan ayaklı mobilya anlamına geliyor. Oysa gerçek anlamı "el arabası"dır (carriola: İtalyanca).
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Beyaz lahana (Brassica oleracea var. capitata f. alba), turpgillerden (Brassicaceae), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları açık yeşil/beyaz olan bir lahana çeşididir. Anadolu'da halk arasında kelem adı ile de bilinir.
Kelem (Lahana) Sarması - Isparta.
Karadeniz (Artvin, Bartın, Kastamonu , Zonguldak, Karabük, Samsun, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon) halkının temel besin maddesidir.
İlgili 27 soru bulundu
lazlar zaten karalahana demezler, bunun lazcadaki ismi luqu veya lu'dur.
kara lahana karadenizli dışındakiler anlasın diye kullanılır. genelde lahana olarak bilinen bitkiye karadeniz'de kelem denir. beyaz olana yani. kara lahana olarak bilinen koyu yeşil olana sadece lahana denir. mor olana mor lahana denir. bizim ollada (bkz: mancar) derler.
halk dilinde lahana anlamına gelen farsça kelime.
Yunanca láχano λάχανο “kelem, lahana” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “kazmak, toprağı sürmek” fiilinin fiilden türetilmiş ismidir.
Malatya'da yapılan bir çeşit lahana sarmasıdır. Malatya'da köfte olarak adlandırılır. Bu köfte Malatya'da nahna küftesi adını alır.. Malatya Pöçüklü Lahana Sarması / Malatya Nahna Küftesi 27.07.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
(ﻛﻠﻢ) i. (Fars. kelem) E. T. Türk. ve halk ağzı. Lahana: Kelem yaprağıdır her bir kulağı / Uyuz şalgam gibi başı kabağı (Letâif – T. S.).
Kelem, Farsça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Lahana, genellikle serin havayı tercih eden dayanıklı bir sebzedir. Çoğunlukla, ideal sıcaklık oranı 7 ila 23 ° C arasındadır. Dona dayanıklı bir bitkidir ve -6 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Yazları serin olan bölgelerde, sonbahar hasadı için ilkbaharın son günlerinde bitkilerimizin ekimini yapabiliriz.
YERLİ VE HİBRİT ARASINDAKİ FARK! Yerli tohumdan üretilen lahana yuvarlak top gibi olup daha kalın damarlı oluyor. Hibrit üretilen ise yassı ve daha ince damarlıdır.
Kotilli lahana ismi Karadeniz de kullanılan bir isim. Siz lahana alırken topaklı lahana diye alabilirsiniz.
Lahana kelimesi Türkçe'de "Turpgillerden, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki, kelem (Brassica oleracea)." anlamına gelir.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır. Antioksidan özelliği ile bağışıklığı da güçlendiren mor lahananın insan sağlığına olan faydaları ise mor lahana hakkında yapılan araştırmaların artmasına yol açmıştır.
Kapuska, lahana ve et ile yapılan aş türü bir yemektir. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemektir, kapusta kelimesi Rusça'da lahana anlamına gelir.
Kara lahananın farklı bir türü olan kale bitkisi, kıvırcık lahana, kale otu ve kale lahanası isimleriyle de bilinir. Kale yaprağı koyu yeşil renktedir ve kalındır. Kıvırcık, süslü ve dinozor olmak üzere 3 farklı çeşidi mevcuttur. Bunlar arasından tüketicinin en çok tercih ettiği tür dinozor türüdür.
- Lahananın küçüğü olarak bilinen bürüksel lahanasının faydaları saymakla bitmiyor. - Lif, protein, mineral ve antioksidan bakımından zengin olan brüksel lahanası birçok kişinin diyet listesinin başında yer alır.
Günümüzde sıklıkla kullandığımız veya tükettiğimiz bitkilerden bazıları, eskiden doğada var olmayan canlılardır ve tamamen insanın doğaya müdahalesiyle evrimleşmişlerdir. Brokoli, kara lahana, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, kıvırcık lahana (mangır) ve yer lahanası (alabaş)…
doğu karadeniz dilinde uşağın dişi versiyonu (bkz: #358022), kız çocuk demek yani.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Lazlar etnik olarak Türk değillerdir. Lazlar Kafkas halkıdır. Dilleri, kültürleri, tarihi ve bir çok şeyi Türklerden faklı olduğu gibi Osmanlı imparatorluğundan çok daha önce de bu coğrafyada vardılar. Lazca, Trabzon'un bazı ilçe ve köylerinde konuşulan Rumca(Pontusça) ile aynı dildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri