C1,C1E,C,CE,D1,D1E,D ve DE sınıfı sürücü belgeleri 5 yıl, M, A1,A2,A,B1,B,BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl geçerlidir.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacaktır.
Not: İş Makinesi Kullanma yetki belgelerinde(Operatörlük Belgesi) herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır. Yürürlükte olan mevzuatlara göre İş Makinesi Kullanma yetki belgeleri (Operatörlük Belgesi) ömür boyu geçerlidir.
Madde 87 ‒ M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir. gereklidir.
İlgili 17 soru bulundu
B1 Sınıfı Ehliyet
Ağırlığı 400 kg ve motor gücü 15 kW olan 4 tekerli araçların kullanım izni için B1 sürücü belgesi gerekir. Söz konusu araç ile yük taşınacaksa ağırlık 550 kg olabilir. M sınıfı araçları kullanma iznini de kapsayan bu kategoride yaş sınırı 16 olarak belirlenir.
Ehliyet sınıfları ve yaşları da 16 yaşından 24 yaşına kadar varan bir aralığa sahiptir. 16 yaşında alınabilecek ehliyet sınıfları; M, A1, B1 olup kapsamı 125 CC'ye kadar motorlu ve 4 tekerlekli motosiklettir.
Öncelikle bir sürücü belgesine sahip olabilmeniz için teorik sınav ve direksiyon sınavında başarılı olmanız şarttır. Sınavlarda başarılı olmanız durumunda sürücü kursunuz tarafından size 2 yıl geçerli olacak olan ehliyet sertifikası verilecektir.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
E SINIFI 5 YIL
Böylece sisteme zayi kaydı işleniyor.
Ehliyet yenileme süresi M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı için 10 yıldır. Yani ehliyet, yenilendikten sonra farklı bir durum için gerekmediği sürece 10 yıl boyunca geçerliliğini korur. C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgelerine sahip insanların ise 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir.
F Sınıfı Ehliyet
Traktör kullanma yetkisi verir. F sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18'dir. F sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar kullanılabilir.
E Sınıfı Ehliyet Nedir? E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor.
B sınıfı ehliyet türü hepimizin de bildiği ve sahip olduğu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
A2 motosiklet ehliyeti : 18 yaşında alınabilir ve Kasım 2023 itibariyle Kasım 2005 doğumlular A2 motosiklet ehliyeti alabilirler. A2 motosiklet ehliyeti ile 12 kw/16 hp ve 35kw/47 hp arası tüm motosikletler kullanılabilir.A2 motosiklet ehliyeti alanlar 35kw/47 hp ye kadar olan tüm motosikletleri kullanabilirler.
A sınıfı ehliyet: A sınıf sürücü belgesini alabilmek için 20 yaşını doldurmanın yanında en az iki yıllık A2 sürücü belgesine sahip olmalıdır. Motor gücü15 kilovatı geçen üç tekerlekli ya da gücü 35 kilovatı geçen sepetli kullanacak olanlara verilir. Sepetsiz iki tekerlekli motosikleti kullanacak olanlara verilir.
E Sınıfı Sürücü Belgenizin tarihi 28.04.1997 tarihinden önce ise Tır veya çekici kullanabilirsiniz. Ehliyetinizi yeni tip ehliyetlerle yenilediğinizde "C (Kamyon)","CE (Tır/Çekici)" ve "D (Otobüs)" Sınıfları ile yenilenecektir.
D1 sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Ehliyet D1 sınıfı süresi doldu ne yapmalıyım diye düşünenler ehliyet yenileme işlemlerini gerçekleştirmelidir. Ayrıca yenileme işlemini gerektiren farklı durumlar da olabilir.
Ehliyet yenileme işleminin tarihi geçirildiği takdirde idari para cezası verilecek. İçişleri Bakanlığı 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen ehliyetlerin yenilenmesi için verilen süreyi 31 Aralık 2022'ye kadar uzatmıştı. Eski ehliyete sahip yurttaşların 2022 yılı içerisinde yeni ehliyetlere geçmesi gerekiyor.
Ehliyet Yenileme Süresi Ne Zaman Sona Erecek? Daha önce 31 Aralık 2022 olarak duyurulan tarih, 2 yıl daha uzatılarak 31 Aralık 2024'e alındı. Sürücüler eski ehliyetlerini bu tarihe kadar kullanabilecekler.
A1 ehliyeti, genellikle hafif motosikletlerin kullanımına izin veren bir sınıftır. Bu ehliyet sınıfı, belirli bir motor gücünü aşmayan ve belirli bir ağırlığı geçmeyen motosikletlerin kullanımını kapsar. B1 ehliyet, hafif ticari araçları kullanmak için gereken bir sürücü ehliyeti sınıfını ifade eder.
A1 ehliyet motor silindir hacmi maksimum 125 cc olan motosikletleri kullanmak için gerekiyor. A1 grubu motor ehliyeti yaş şartı 16 olarak belirlenmiş durumda. Motor silindir hacmi maksimum 600 cc olan iki tekerlekli motosikletleri kullanabilmek için A2 ehliyet gerekiyor.
Lastik tekerli traktörler için kullanım imkanı sağlayan F sınıfı ehliyet, traktör dışında bir motosiklet türü olan moped kullanımına da izin vermektedir. Ancak bu araçlardan başka araçlarla F sınıfı ehliyet ile trafiğe çıkmak mümkün olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri