Tesisatçı, şehirlerde ve kasabalarda merkezi ısıtma, boru tesisatı, su temini ve kanalizasyon sistemlerinin çalışmasını sağlar. İnşaatta sıhhi tesisat ve ekipmanların montajcısı ve acil servislerin bir çalışanı olarak çalışır.
Tesisatçı ne iş yapar sorusuna en basit şekliyle, su borularını takar; şeklinde bir cevap verilebilir. Muslukları takmak, tamir etmek, evlere veya iş yerlerine sıhhi tesisat armatürleri kurmak, tesisat uzmanı pozisyonundaki kişilerin görevlerindendir.
eleman.net verilerine göre, Sıhhi Tesisat Ustası 2023 yılında ortalama 26.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Sıhhi Tesisat Ustası , Temmuz 2023 yılında ortalama 26.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 20.680 TL maaş alıyordu.
Sıhhi tesisat ustası olarak görev almak isteyen kişilerin öncelikle bu konuda mesleki eğitim veren eğitim kurumlarından mezun olmaları gerekir. Isıtma ve Sıhhi Tesisat, Gaz ve Tesisat Teknolojisi gibi alanlarda verilen eğitimleri tamamlayan adaylar ustalık eğitimlerine devam ederek bu unvanı alabilir.
tesisatçı Tesisatı döşeyen, döşemci. Fitter. Plumber.
İlgili 16 soru bulundu
Evin yapımı sırasında tesisatı yaptıran ve mülkiyet tamamen kendisine ait olduğu için ev sahiplerinin üzerine yasal sorumluluklar da eklenmiştir. Kiracılar daire içinde oluşan su sızıntıları için herhangi bir masraf ödemesine gerek yoktur.
Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak. Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.
Tesisatçı, bir tamirci ve meslek erbabıdır. Sıhhi tesisat armatürü ve sıhhi tesisat sistemlerindeki içme suyu, atık su ve drenaj için kullanılan sistemlerin kurulumu ve bakımında uzmanlaşmıştır.
Ancak tesisatçılar, çalışacak eleman bulamamaktan dertli. CNN Türk'e konuşan su tesisatçı ustası Mehmet Tutar, "Yevmiye üzerinden çalışan bir kişi minimum 35 bin TL kazanır, kendi işini yapan biri ise 50 bin TL'yi bu işten kazanabilir.
Buna göre; kazançları basit usulde tespit edilen berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, terzi, tamirci gibi yaklaşık 840 bin küçük esnaf için getirilen vergi istisnasından YouTuberlar da yararlanacak.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Bu programda, binalarda atık su, temiz su, yangın tesisatı ve doğal gaz tesisatlarını kuran ve bu tesisatların arıza ve bakımını üstlenen, yenilenebilir enerji sistemlerinin temellerini bilen ve ileri teknoloji cihazlarını kullanma ve kontrol etme yeteneğine sahip öğrencilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Yapı Tesisat Teknolojisi Bölümü, binalardaki tesisat teknikleri konusunda modern eğitimler veren bir ön lisans programıdır. Bu bölümde, yapı malzemelerini ve uygun teknikleri kullanarak binaların tesisatlarının yapılması, bakımı ve onarımına yönelik eğitim alınmaktadır.
Sıhhi tesisat, kısaca evin altyapısını oluşturmaktadır. Çünkü; suyun ısıtılması, depolanması, dağıtımı, yağmur suyu tahliyesi ve suyun basınçlandırılması gibi konuları içine almaktadır. Temiz suyun bina içerisinde kullanılabilmesi için 25 mm boru ile döşenmelidir.
Binanın mekanik tesisat proje çizimlerini hazırlar. Mekanik tesisat proje çizimleri için gerekli olan materyalleri belirler. Binanın mekanik tesisat projelerini güvenli, sağlıklı ve fonksiyonel olmasını sağlar..
eleman.net verilerine göre, Doğalgaz Tesisat Ustası 2023 yılında ortalama 17.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Doğalgaz Tesisat Ustası , Temmuz 2023 yılında ortalama 17.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 13.640 TL maaş alıyordu.
Tesisat, genel anlamda iki kısma ayrılır. Elektrik tesisatı ve mekanik tesisat bu iki ana grubun ismi olmaktadır.
Mekanik tesisat mühendisi olmak isteyen kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Makine Mühendisliği bölümünden mezun olmaları gerekir. Makine mühendisliği bölümünü bitiren kişilerin ise başta TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) olmak üzere mekanik tesisat üzerine eğitim alması gerekir.
Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Sıhhi tesisat ustasıyım mesleki yeterlilik belgesi almak istiyorum ne yapmam gerekiyor? Konuyla ilgili olarak ALO 170 ile görüşebilir veya Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarından bilgi alabilirsiniz.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan sıhhi kelimesi, sıhhat sözcüğünden türetilmiştir. Sıhhat sağlık anlamına gelirken, sıhhi, sağlığa faydalı demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri