A1 ehliyeti, genellikle hafif motosikletlerin kullanımına izin veren bir sınıftır. Bu ehliyet sınıfı, belirli bir motor gücünü aşmayan ve belirli bir ağırlığı geçmeyen motosikletlerin kullanımını kapsar. B1 ehliyet, hafif ticari araçları kullanmak için gereken bir sürücü ehliyeti sınıfını ifade eder.
Normal B sınıfına göre kapsamı daha dar olan B1 ehliyetle yalnızca 4 tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor. M sınıfı mopedleri de kapsayan B1 ehliyet sahipleri motor gücü 15 KW'ın altında olan ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen araçları kullanabiliyor.
A1 Ehliyet
A grubu ehliyetler arasında en düşük yaş şartı A1 ehliyette bulunuyor. 16 yaşını dolduran sürücüler bu ehliyete sahip olarak motor hacmi maksimum 125 CC olan tüm motosikletleri kullanabiliyor. A1 ehliyet M sınıfı sürücü belgesinin kullandığı taşıtları da kapsıyor.
A1 Ehliyet Nedir? Kullanabileceği Araçlar. A1 ehliyet, 11 KW'yı geçmeyen motosikletleri kapsıyor. 3 tekerlekli motosikletler için ise 15 KW sınırı bulunuyor. A1 ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Canlı yayında seçim sürecini değerlendiren Bakan Soylu, ayrıca B sınıfı ehliyet sahiplerinin bundan sonra 125 cc altı motorları motor ehliyeti olmadan kullanabileceğini de duyurdu.
B SINIFI EHLİYET İLE 125 CC MOTOSİKLET KULLANILABİLECEK Mİ? - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, B sınıfı ehliyet sahiplerine müjdeli haberi verdi. Bakan Soylu, 125 CC motosikletlere kadar B sınıfı ehliyetin yeterli olacağını açıkladı.
A2 ehliyeti ile iki ve üç tekerlekli motosiklet kullanabilirsiniz. A2 ehliyeti aldığınızda silindiri 125 ila 600 CC olan bir motosiklete binebilirsiniz. Ayrıca motosikletin maksimum kilovat gücü; iki tekerlekli ise 35, üç tekerlekli ise 15 olmalıdır.
Motor gücü 35 kw 'ya kadar olan (47 beygire kadar)motosikletler A2 sınıfı ehliyetle kullanılabilmektedir. Bunu 500 cc silindir hacmine kadar motosikletlerin A2 ehliyetle kullanılabildiği şeklinde de düşünebiliriz. A2 sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Yeni sistemle birlikte sürücü belgesi almak için istenilen yaş şartları şu şekildedir. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
A1 sınıfı ehliyet; iki ve üç tekerlekli silindir hacmi 125 santimetreküpü geçmeyen sepetli ve sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir. A2 sınıfı ehliyet; motor gücü 35 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli ve 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli sepetli veya sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir.
A1 sınıfı ehliyet sahipleri 15 KV üzerindeki hiçbir aracı kullanamazlar. A1 sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanacağı araçların motor gücü maksimum 125 CC olmalıdır. Aynı zamanda A1 sınıfı ehliyet sahipleri M sınıfında olan tüm araçları da kullanabilirler.
* A1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için herhangi bir ehliyet sahibi değilseniz 2023 yılı için direk A1 sınıfı başvuru ücreti 6.000 TL kurs ücreti, 240 TL e-sınav ücreti, 295 TL direksiyon sınavı ücreti ve 1.597 TL vergisi vardır. 4 kez e sınav ve 4 kez direksiyon sınav hakkınız bulunmaktadır.
B sınıfı ehliyetler genellikle otomobil ve kamyonet sürme yetkisi verse de bu durum B1 sınıfı ehliyet için geçerli değildir. “B1 sınıfı ehliyet ne kullanır?” sorusunun yanıtı ise motor gücü 15 kW'ı ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen 4 tekerlekli motosiklettir.
Bir süredir merak konusu olan B sınıfı ehliyet ile motosiklet kullanımı konusuna yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya noktayı koydu. Bakan Yerlikaya, 125 CC altı motosiklet kullanımı için eğitim şartı bulunduğunu açıkladı.
Eğitimi başarıyla tamamlayanlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bir sınava giriyorlar. Sınavda başarılı olanlar, 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanmaya hak kazanıyorlar. 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanmak için, B sınıfı ehliyet sahibi olmak yeterlidir.
Motosiklet kullanıcıları A grubu ehliyetlerini alırken mutlaka kategorilerle ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Kısacası kullanacakları motosikletin motor gücüne göre ehliyet almalıdır. Çünkü A1 grubu ehliyet en fazla 125 cc motor gücünü kullanırken A2 grubu ehliyeti ise en fazla 600 cc motor hacmini kullanabilmektedir.
Motor gücü 36 kw / 48 hp ve üzeri motosikletler için A sınıf sürücü belgesine ihtiyacınız vardır. 20 yaşındaki A sınıfı ehliyet alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı araçlarda deneyim sahibi olması da şart koşuluyor.
A1 motosiklet ehliyeti alan kişiler, Moped (50 cc hacmi geçmeyen) motosiklet kullanabilirler. Bu ehliyet ile 14 beygire kadar olan tüm motosikletleri kullanabilirler. Örnek: Honda CBF 150 motosikleti kullanabilirler. Çünkü önemli olan beygir gücüdür, motor hacmi önemli değildir.
B2 ehliyet almak için, öncelikle B sınıfı ehliyete sahip olmak ve belirli bir eğitim ve sınav sürecinden geçmek gerekmektedir. B2 ehliyet, sadece ticari araçları sürmek isteyenler için geçerlidir ve özellikle mesleki açıdan önemli bir belgedir.
A2 ehliyet sınıfı; motor gücünün 35 kilovatı geçmekte olan iki tekerlekli ve 15 kilovatı geçmeyecek olan üç tekerlekli olan hem sepetli hem de sepetsiz motosikletler için verilir. A ehliyet sınıfı; motor gücü 15 kilovatın üzerinde olan üç tekerlekli olan motosikletler için verilir.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur. Yeni ehliyet sınıfları ile kullanılabilecek diğer araçlar aracın özelliklerine göre de sınıflandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri