Latife (şaka) beyanı): Latife beyanında beyanda bulunan kişinin beyanı ciddi değildir. Şaka olsun diye, övünmek, eğlenmek gibi amaçlarla söylenmiştir. Örneğin bir öğrencinin başka bir öğrenciye sınıfta elimi öpersen ölene kadar sana her gün 1 tl vereceğim demesi gibi.
Latife beyanı (Şaka beyanı): Şaka yollu sözlerle yapılan irade beyanıdır. Karşı taraf, latife beyanını anlayabilecek durumda değil ise yapılan hukuki işlem geçerli olur.
örneğin bir öğretmen derste öğrencilerin cevap vermediğini görüp bir sonraki soruya doğru cevap verene 10 bin lira vereceğim dediğinde hukuki işlemde bulunma iradesi yoktur sadece öğrencileri motive etmek adına latife beyanında bulunmuştur.
Bir kimse iradesini, şüpheye mahal vermeyecek bir biçimde sözle, yazıyla yahut bir hareketle açıklarsa açık irade beyanında söz edilir. Buna karşılık, irade beyanı kişinin hareket tarzından, genel davranışından çıkarılabiliyorsa kapalı (zımni) irade beyanından bahsedilir.
Hukuki sonuca yönelik açıklanan irade, kişinin sağlığında hüküm ve sonucunu meydana getiriyorsa ortada bir sağlaraarası hukuki işlem vardır. Evlenme, satış, kira, ödünç gibi.
İlgili 37 soru bulundu
I.HUKUKİ OLAYLAR
İnsanın doğumu hukuki bir olaydır. Medeni Kanunun 28. maddesi, “kişilik, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başlar” diyerek doğuma bir hukuki sonuç (kişilik) bağlamıştır. Hukuken “kişi” olmak ise hak sahibi olmak ve borç altına girebilmek demektir. Yani doğum bir hukuki olaydır.
İrade beyanı, kişinin bilincinde oluşmuş bir düşüncenin dış dünyaya ifade edilmesidir. Hukukta doğacak sonucun ilgilinin iradesini açıklamasına bağlandığı durumlarda önem taşır. Hukuk düzeninin kişinin irade beyanına bu beyan doğrultusunda sonuç bağladığı durumlara “hukukî işlem” denir.
Sözleşmenin kurulmasını sağlayan beyan ise kabul beyanıdır. Kabul, icapta bulunanın icabına karşılık kurulması istenilen sözleşmenin muhatabı tarafından icapta bulunana yöneltilen ve sözleşmeyi icaba uygun olarak meydana getirme iradesini kesin olarak ifade eden irade beyanıdır.
Emlakçı eğer o kişiye belirli bir evi gösterip, fiyatını da belirterek teklif ederse, emlakçının bu fiili bir icap olur. Eğer A kişisi emlakçıya gittiğinde, ne istediğini tam olarak beyan etseydi, icapta bulunmuş olurdu.
Kanunların uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere kanun aykırı olmamak ve Danıştay incelemesinden geçirilmek üzere bakanlar kurulu tarafından çıkartılan kurallardır.
Hukukta muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma. Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa "danışıklılık" anlamına gelir.
Vasıfta hata ise, hukuki işlemin konusunu oluşturan şeyin niteliklerinde yapılan hatadır ve hukuki işlemin konusunu oluşturan şeyin toplumsal ve ekonomik fonksiyonunu değiştirecek ölçüde önemli niteliklerinde yapılan hatalar esaslı sayılır.
diyelim ki, bankadan kredi çekmek isteyen bir arkadaşınız, bankanın kefil istemesi üzerine sizden kefil olmanızı rica etmiş olsun. siz de gerçekte kefil olmayı hiç istememenize rağmen çok yakın arkadaşınız olduğu için kıramayarak kabul etmişseniz, bu durum zihni kayıta örnektir.
Bunun dışında sözleşmeleri geçersiz kılan ve borçlar hukukuna ilişkin bir kavram olan 'şaka beyanı' kavramı, kişinin söz veya davranışlarının sözleşmenin kurulması veya iptali yönünde irade beyanı sayılabileceği nitelikte ciddiyet taşımadığı durumları ifade eder.
Bilhassa sükûtun karşı tarafa hukuki neticeler doğuracak olan muayyen bir iradeyi izhar maksadiyle ihtiyar edilmiş olması halinde sükût sarih bir irade beyanı gibi hüküm ifade eder.
Hukuki işlemin kurulabilmesi için gerekli olan unsurlara kurucu unsurlar denir. Kurucu unsurlar irade açıklaması ve irade açıklamasının kabulü (hukuki sonuç)tur. Eğer bir hukuki işlemin kurucu unsurlarından biri eksikse o işlem yok hükmündedir.
Bir örtülü (birim) sözleşme, belirli bir satıcıyla önceden belirlenmiş bir tutarın belirli bir süre içinde harcanması için bir sözleşmedir. Bu sözleşme tipi, satıcının sağlayacağı öğeleri ya da hizmetleri de listeleyebilirler.
Kabulcü, kabul iradesini buna uygun araçlarla değil de bu anlama gelecek başka davranış biçimleri ile ortaya koyuyorsa örtülü kabul söz konusudur. Örtülü kabul için, bir sözleşmenin kurulabilmesi için açık kabule ihtiyaç duyulmaması ve önerinin münasip bir süre içinde reddedilmemiş olması gerekir.
Sözleşmenin meydana gelebilmesi için gerekli olan karşılıklı ve birbirine uygun bu iki irade beyanından zaman bakımından önce açıklananına icap (teklif, öneri), sonra açıklananına ise kabul denir.
Tüm Hukuk Sistemlerinde, sözleşmenin oluşabilmesi için en az iki karşılıklı ve birbirine uygun iradenin bulunması gerekmektedir. Hukuk terminolojisinde bunlara, öneri (icap) ve kabul denilmektedir. Sözleşmenin kurulabilmesine yönelik ilk irade beyanına öneri adı verilmektedir.
Davadan feragat ve davayı kabul tek taraflı usul işlemidir; bu nedenle karşı tarafın izni ve mahkemenin onayına gerek kalmaksızın hüküm ifade eder. Sulh ise bir sözleşme olup, iki taraflıdır ve yapılabilmesi için her iki tarafın iradesinin birbiri ile uyuşmasını gerektirir.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Safî, net malvarlığı hakları, pasif aktiften (çıkarılınca) geriye kalan haklardır.”[2] Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarında malvarlığı; ekonomik artma ve eksilmeleri kapsamaktadır.
Îcâb, evlilik akdi inşâ etmek üzere ilk olarak ortaya konulan irade beyanıdır. Kabûl ise, evlenme konusunda îcâbdan sonra ifade edilen irade beyânıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri