Birçok efsaneye göre ab-ı hayat sadece zulmet ülkesinde bulunur. Bazı kaynaklar ise onun kızıl denizinin derinliklerinden çıkarılan bir bitki (galsam otu) ya da (şahı galsam) olduğunu söyler.
İçene ölümsüz bir hayat verdiğine inanılan su. Âb, Farsça'da "su", hayat ise Arapça'da "yaşam" demektir. Buna, âb-ı hayat, âb-ı Hızır, aynü'l-hayat, nehru'l-hayat da denilir.
Buhârî, “Mecmaü'l-Bahreyn'den maksat hayat pınarıdır” der. Burasının İstanbul olduğunu söyleyen, Boğaz'daki Yuşa Tepesi'ni de delil gösteren rivayetler de vardır. Bu sudan içen kimsenin uzun yaşayacağı veya ölümsüzlüğü elde edeceğine inanılır.
Farsçada su anlamına gelen ab, birçok tamlamada ve birleşik isimde kullanılmıştır. Bu tamlamalar arasında en yaygın olanlarından biri de, Ab-ı Hayat. Kelimenin sözlük anlamı ölümsüzlük suyudur. Bu sudan içen kişinin sonsuza kadar yaşanılacağına inanılır.
Peygamber olduğu da belirtilmez fakat bu yönde işaretler vardır. Örneğin Kuran'ın Kehf Suresi'nin 65. ayetinde genç Musa'ya Allah tarafından yol gösterici olarak gönderildiği anlatılan bilge kişinin Hızır olduğu düşünülür. Hızır ölümsüzlük suyunu içtiği için ölüp yeniden dirilebilir. Elbiseleri yeşildir.
İlgili 19 soru bulundu
Bengi su, âb-ı hayat, hayat suyu, dirilik suyu, aynü'l-hayat, nehrü'l-hayât, âb-ı câvidânî, âb-ı zindegî, hayat kaynağı, hayat çeşmesi, bazen de Hızır ve İskender'e atfen âb-ı Hızır veya âb-ı İskender vb. çeşitli isimlerle anılan, birçok söylencede adı geçen, içen kişiye ölümsüzlük kazandırdığına inanılan efsanevî su.
Danone Hayat İçecek, daha da bilinen adı ile Hayat Su, 1997 yılından beri Danone markasının çatısı altında su satışı gerçekleştiren bir Danone markasıdır.
Tasavvufta âb-ı hayât, Allah'ın “el-Hay” isminin hakikatinden ibarettir. Bu ismi öz vasfı haline getiren kimse, âb-ı hayâtı içmiş olur. Artık o, Hakk'ın “hay” sıfatıyla hayatta olduğu gibi, diğer canlılar da onun sayesinde hayat kazanır. Bu mertebedeki insanın hayatı Hakk'ın hayatıdır.
Gözle görünen üç çeşit hayat vardır. Bunlar; bitki hayatı, hayvan hayatı ve insan hayatı. Bunlardan en alt mertebe olan bitki hayatıdır.
Âb-ı hayat, bütün dünya mitolojilerinde mevcut bir kavramdır. Efsanelerin dışında, âb-ı hayâta İslam kitabı Kur'ân'da Musa ve Hızır kıssası anlatılırken (el-Kehf 18/60-82) dolaylı olarak temas edilmiştir.
Ölümsüzlük Pınarı, Başkurt Türklerinin destanlarından Ural Batur'un çocuklarımız için romanlaştırılmış şeklidir. Bu üründen 16 adet satın alınmıştır.
İbrahim aleyhisselamdan sonra yaşamış bir peygamber veya velî. Avrupa ve Asya kıtalarına hâkim olan Zülkarneyn aleyhisselamın askerinin kumandanı ve teyzesinin oğludur. İsminin, Belkâ bin Melkan, künyesinin Ebü'l-Abbâs olduğu ve soyunun Nûh aleyhisselamın Sam isimli oğluna dayandığı bildirilmiştir.
Ab-ı hayat ise "hayat suyu" demektir. Kelimenin tam olarak ifade ettiği anlam ise "ölümsüzlük suyu"dur. Divan edebiyatı eserlerinde de yaygın olarak kullanılan bu kelime, günlük konuşma dilinde sıklıkla kullanılmaz. Divan edebiyatı örneklerinde bu sudan içen kişinin sonsuza kadar yaşayacağına inanılır.
Bu kelime genellikle abı hayat, abuhayat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı abıhayat şeklinde olmalıdır.
Tasavvufta, marifetin kaynağı ve aslı anlamında. kullanılan bir terimdir.
(farsça) âb-ı kevser: 1) cennetteki sulardan biri. 2) (müzik) adına anonim bir edvar-ı ilm-i mûsıkîde rastlanan makam. cennette bulunduğuna inanılan kevser ırmağının adı.
farsça, dirilik suyu ebedi hayat verdiği zannolunan su demektir. tasavvufta bu terim "irfan"ın müteradifi olup, nurun pırıltıları ve ilâhî tecelliler için de kullanılır.
birebir tercüme ile -bildiğiniz gibi- "hayat sebebi" anlamına gelse de, -bilmediğiniz gibi- "yaşam amacı" anlamına da gelen. eskiden ebeveyn için kullanılırdı.
Hayat Su ve Sırma Su, Fransız Danone'ye, Erikli, Fransız Nestle Waters' e satıldı.
Litre seçenekleri: 0.5 lt 14,50 TL/lt. 5 lt 4,50 TL/lt.
Hayat markası içilebilir, yüksek kalite ürün çeşitleri ile müşterilerini sağlıkla buluşturur.
Programda, kuruluş amaçları ve faaliyetlerine değinen Ab-ı Hayat Vakfı Başkanı Ersin Eryılmaz, "Vakfımız 1980'li yıllarından itibaren toplumsal yozlaşmaya karşı bir ıslah mücadelesi vermektedir.
İcmâın Kur'an'daki delili olarak başta Nisâ sûresinin 115. âyeti olmak üzere birçok âyet gösterilmektedir (el-Bakara 2/143, 257; Âl-i İmrân 3/103, 110; en-Nisâ 4/59, 83; el-Â'râf 7/181; et-Tevbe 9/16, 115, 119, 122; el-Hac 22/78; Lokmân 31/15; el-Ahzâb 33/43; eş-Şûrâ 42/10).
Muhammed zamanında da yaşadığı, Peygamber Efendimiz öldüğü zaman ise Ehl-i Beyt'e gelip taziyede bulunduğu söylenmektedir. Hz. Hızır insanlara ak sakallı biri gibi ya da bir tanıdığı gibi görünebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri