Kesirler bir bölme çizgisi ile ayrılmaktadır. Bölmenin üst kısmı pay olarak isimlendirilirken alt kısmı payda olarak isimlendirilmektedir.
Basit Kesir ve Tam Sayılı Kesir
Kesir pay ve payda olarak adlandırılan iki kısımdan oluşur. Pay yukarıya payda ise alta yazılır. Pay ve payda arasına da kesir çizgi dediğimiz çizgi çekilir ve bu şekilde kesir elde edilir. Basit kesirler, pay paydadan küçük olduğu durumlara verilen isimdir.
Bilindiği üzere kesirler üzerinden pay üst kısma yazılmakta olup payda ise alt bölüme yazılmaktadır.
Payda: Herhangi bir bütünün kaç eş parçaya ayrıldığını gösterir. Pay: Parçalar arasında kaç tanesinin alındığını ifade etmektedir. Görüldüğü gibi kesirler üzerinden pay üst kısmı yazılır ve payda ise alt bölüme yazılır. Bu sayede bir bütünün kaç eşit parçaya ayrıldığı ve bu parçalardan kaçının alındığı anlaşılır.
Kesir sayılarında payda, bütünün kaç eş parçaya bölündüğünü, pay ise bu eş parçalardan kaçının alındığını gösterir.
İlgili 39 soru bulundu
Paylar veya hisse senetleri, anonim şirketler tarafından çıkarılır ve şirketin sermayesine belirli bir katılma payını temsil eder. Pay alan yatırımcı şirkete ortak olur. Pay, sahibine ortaklık hakkı, yönetime katılma (oy) hakkı, kâr payı alma hakkı gibi hakların yanı sıra, bilgi alma hakkı da sağlamaktadır.
Daha terimsel bir ifade ile hisse pay payda nedir tam olarak diye yaklaşacak olursak, bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilmektedir.
Hisse pay payda, birden fazla kişinin ortaklık yapısı altında bir gayrimenkulün sahipliğini temsil eden bir terimdir.
Pay birbirine eşit parça sayısını, payda ise bu parçalardan kaç tanesinin bütünü oluşturduğunu belirtir. Örneğin payın 3 paydanın ise 4 olduğu 3/4 kesrinde 3 rakamı kaç eşit parça olduğunu 4 ise bu parçalardan bütüne oluşturmak için kaç tane gerektiğini söyler.
payı rakam paydası rakam ve harften oluşan kesirlerde pay ve payda arasına aralık verilmeden konulur.
Paydalar paylardan büyük olduğu için paydaları paylara kalanlı da olsa bölebiliriz. Basit kesirlerde paylar eşit ise paydası küçük olan kesir daha büyüktür.
Paydaları eşit olan kesirlerin payları farklıdır. Yani paydaları sabit olduğundan dolayı bu defa büyüklük ve küçüklük açısından paylarına bakarız. Payı büyük olan kesir daha büyüktür.
Kişilerin yanıt aradıkları soruların en başında ise “Tapuda hisse pay payda ne demek ?” sorusu bulunmaktadır. Yapının yer aldığı arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak adlandırılmaktadır. Payda ise pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade etmektedir.
- YouTube. Bu dersimizde Rasyonel Sayılar ( Q ) kümesini anlattık . Bir Rasyonel Sayı 'nın paydasının 0 olamayacağını anlattık. Ayrıca bir Rasyonel Sayı 'nın pozitif veya negatif olabileceğini söyledik.
BİRİM KESİR: Payı 1 olan basit kesirlere birim kesir denir.
Örneklerde olduğu gibi kesir çizgisinin üstünde yer alan sayı alttakinden -payı paydasından- büyük veya eşit durumda olmaktadır. Kesirleri söylerken; 3/2= üç bölü iki, üçte iki veya ikide üç şeklinde okunmaktadır.
Bu durumda, 0.40 + 0.30 + 0.30 = 1.00 olacaktır. Her bir paydaşın tapu payını hesaplayın. Bu, paydaşın pay oranını toplam pay oranına bölerek bulunur. Örneğin, ilk paydaşın tapu payı = (%40 / 1.00) = 0.40, ikinci paydaşın tapu payı = (%30 / 1.00) = 0.30 ve üçüncü paydaşın tapu payı da (%30 / 1.00) = 0.30 olacaktır.
Eğer pay ve payda eşit olur ise o vakit bileşik kesir ortaya çıkar. Yani bu doğrultuda basit kesir içerisinde her daim pay paydadan küçüktür.
Toplam alanın 1000 metrekare olduğu bir arsa için tapuda belirtilen rakam 1000 metrekare olarak varsayılırsa, tapu katlarında kişiye ait olan alan da 20/500 ise, (1000/500)x20 işlemi yapılıyor. Ortaya çıkan 40 sayısı, kişinin arsadaki hisse payına denk geliyor.
Pay senedi anonim şirketlerin vergisel avantajlardan dolayı çıkardığı senetlerdir. 2012 yılından itibaren Türk ticaret kanununda yeni düzenlemeye göre hisse senedinin ismi artık resmi olarak pay senedi olarak değişmiştir. Fakat iki ifadede aynı şeyi temsil etmektedir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile birlikte hisse senedinin yasal adı pay senedi olmuştur. Bu nedenle, yazımız içerisinde, pay senedi ifadesini de kullanacağız, her ikisi de aynı kavramdır.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
Yani müşterek mülkiyette tek bir mülkiyet hakkı vardır ve bu hak birden fazla kişiye aittir. Bu mal yönetimine yani gelir giderlerine, her paydaş kendi payı oranında katılabilir. Tapu kütüğünde her bir hissedarın hissesi isminin karşısında 1/3, ⅗ oranlarda gösterilmektedir.
Müşterek tapu sahipleri, taşınmazın belirli bir bölümünde pay sahibi olabilirler, ancak tapu kaydı üzerinde her bir sahibin payı ayrı olarak belirtilir. Yani, müşterek tapu bölünmez, ancak tapu kaydında her bir sahibin payı ayrı olarak belirtilir.
Önemli olan bilgi şudur; tapu senedinin var olması taşınmazı müstakil tapulu yapmaz. Bir taşınmazın müstakil tapu olduğunu ancak tapu senedinin “sahibi” ve “arsa payı” başlıkları altında pay “1/1” olarak belirtilmiş ya da “pay belirtilmemişse” müstakil tapu söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri