Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi » Makale » Necâtî'nin “Âb (Su)” Redifli Kasidesi.
"Der kaside-i âb" adlı Ahmet Paşa'ya ait 40 beyitlik kasidenin şerhi olan bu çalışma G.Ü / T.D.E lisans bitirme olarak hazırlanmıştır. Şerh içerik bağlamı ve tür özellikleri gözetilerek oluşturulmuştur.
19. yüzyıl Divan şairlerinden Yenişehirli Avni Bey'in eseri. Âb-nâme, Sultan II. Abdülhamid'e yazılmış bir arz-ı hâl'dir.
Şiirleri gayet ahenklidir ve aruz veznini çok ustaca kullandığı görülür. Kendi çağında "şairlerin sultanı" diye anıldığı bilinmektedir.Yazmış olduğu Kerem kasidesiyle ölümden kurtulmuştur. Bütün tezkereciler Ahmed Paşa'nin şiirlerinden takdirle bahsederler.
Çeşitli tasavvur ve tamlamalarla edebî ürünleri zenginleştiren gönül, geçmişten bugüne kadar, birçok mutasavvıf şairin ilgisini çekmiş ve mısralarına konu olmuştur. Gönül kavramını eserinde önemle istimal edenlerden biri de son dönem mutasavvıf şairlerinden Şeyh Hâlid'dir.
İlgili 37 soru bulundu
Güneş Kasidesi'nin şairi Ahmed Paşa (v. 1496-97) 15. yüzyılın en yetkin divan şairidir.
Ahmet Fevzi Paşa, 1839 yılında firar ederek Osmanlı donanmasını isyan etmiş olan Mısır'a teslim etmesinden dolayı hain olarak tanınan bir denizci ve devlet adamı Ahmet Hamdi Paşa, II. Abdülhamit saltanatında 11 Ocak 1878 - 4 Şubat 1878 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı
Redifi "Su" olduğu için bu şekilde adlandırılır. Fuzûlî bu kasidesini İslam peygamberi Muhammed'i övmek amacıyla yazmıştır.
Necâtî Bey'in Gül kasîdesi, bir sonraki asırda Fuzûlî gibi birinci sınıf şaire tesir ederek nazire yazmasına vesile olmuştur. Divan şiirinde Necâtî Bey'den sonra Fuzûlî, Hayâlî Bey, Nev'î gibi pek çok şair Gül redifli kasîde yazmaya başlamıştır.
Kerem Kasidesi 15. yüzyılda yaşamış olan Ahmet Paşa'nın eseridir. Ahmed Paşa hem gazel hem de kaside türlerinde başarılı eserler yaratmış; şarkı ve murabbada da olgun örnekler vermiştir.
Öz: Divan şiirinin kurucu şairlerinden Ahmed Paşa, inişli çıkışlı hayatının zor dönemlerinde devlet büyüklerine isteklerini kasidelerle bildirmiş bir şairdir. Onun hayat hikâyesinde önemli bir eşik, Fatih Sultan Mehmed'e sunduğu kerem kasidesidir.
Ahmed Paşa, kasidelerini genellikle padişah ve şehzadeler ile tasavvuf büyükleri adına kaleme almıştır: 12 kaside Fâtih Sultan Mehmed, 11 kaside Sultan Bâyezîd, 2 kaside Cem Sultan, 2 kaside Şeyh Vefâ, 1 kaside Şeyh Tâceddîn için yazılmıştır. 3 şiirin ise kime sunulduğu bilinmemektedir.
Tezkireler, Ahmet Paşa'nın işlediği ahlaki bir kabahat neticesinde zindana atılmış olduğunu nakleder. Aşık Çelebi'nin, Meşa'irü'ş-şu'ara isimli tezkiresinde nakledildiğine göre Fâtih, Ahmed Paşa'yı önce katletmek istemişse de sonra kapıcılar odasına hapsettirmekle yetinmiştir.
Nedim'in başlıca eserleri arasında; bilinen bütün nüshaları değerlendirilerek hazırlanan son baskıda 44 kaside, 88 kıta, 3 mesnevi, 1 terkib-bent, 1 terci-bent, 2 mütekerrir müseddes, 1 tardiyye, 5 tahmis, 1 muhammes, 33 murabba, 2 koşma, 166 gazel, 2 müstezad, 11 rübai ve 23 müfred ve matla' ayrıca 5 Arapça, 39 Farsça ...
Otağ-ı Hümâyûn'a vardığında cellatlar tarafından karşılandı ve dilsiz cellatlar tarafından boğularak idam edildi.
Klasik Türk edebiyatında şairlerin edebî bir eserde kendilerini övdüğü kısma “fahriye” adı verilir. Fahriye- lere genellikle kasidelerin fahriye bölümlerinde rastlanır. Bunun yanında şairler çeşitli vesilelerle şiirlerinin bir ya da birkaç beytini de fahriyeye ayırabilirler.
Osmanlı şiirinin en büyük isimlerinden olan Bâkî'nin, hocası Karamanlı Mehmed Efendi için yazmış olduğu “sünbül” redifli kasidesi onun sanat hayatında önemli bir yere sahiptir. Bâkî'nin erken yaşlarda yazdığı bu kasideyle ilk olarak ismini duyurduğu ve yıldızının parladığı kabul edilir.
Hürriyet Kasidesi, Tanzimat dönemi yazarlarından Namık Kemal'in hürriyet, özgürlük vatan ve millet gibi olguları işlediği kasidesi. Namık Kemal'in en çok bilinen eserlerinden biridir.
Şiirlerinin bir çoğunda Hz. Hüseyin'in şehit edilme hâdisesine telmih vardır. “Hadîkatü's-Süedâ” isimli eserinde ise bu olaya daha geniş bir yer ayırmıştır. Fuzûlî'nin en meşhur na'ti şüphesiz ki “Su Kasîdesi” diye meşhur olan Kasîde Der- Na't-i Hazret-i Nebevî'sidir.
Gelenekte önemli yeri olan Fuzûlî'nin su kasidesine, 19.asrın son 20.asrın ilk yarısında yaşamış, önemli tarihi olaylara şahitlik etmiş, bir devlet adamı ve şair olan Abdülaziz Mecdî, nazire bir su kasidesi yazmıştır.
Hürriyet Kasidesi, Türk edebiyatı tarihi içinde önemli bir yere sahip olan metinlerin başında gelir. Şairin bu şiirini kaleme almasında hürriyet arzusu yatmakla birlikte, hürriyete bağlı olarak başta devlet yöneticileri olmak üzere, sorumluluk sahibi olan herkese atıfta bulunulmaktadır.
Bu nedenle kendisine Arapça'da "deve kasabı" anlamına gelen Cezzar lakabı takıldı.
Cafer Çelebi‟nin 72 beyitlik “benefĢe” redifli kasidesi (Erünsal, 2018: 190) Ahmet PaĢa‟nın aynı redifli kasidesine naziredir.
Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Türk divan şairi. Baki, Divan edebiyatı şairi olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri